Iznik Gölü Kuruyor...Belgesel Ile Tehlikeye Dikkat Çekti

Iznik Gölü’nde yasanan kurakliga dikkat çekmek hedefiyle baslatilan ‘Elinden geleni yap’ adli projenin sahibi olan Orhangazili yapimci Cem Akçay, akademisyenler ve alaninda uzman isimlerle birlikte belgesel çekimlerine basladi. Çekimler tamamlandiginda, Iznik Gölü’nün tarihi, son yillarda yasanan kurakligin sebepleri, gölde daha önce görüntülenmemis canlilar ve Türkiye’nin besinci büyük gölü olan Iznik Gölü’nün kurtulus reçetesi ortaya konulmus olacak.

Iznik Gölü Kuruyor...Belgesel Ile Tehlikeye Dikkat Çekti


Son yillarda gölü besleyen kaynaklarinin ve yagislarin azalmasi basta olmak üzere birçok dis etkenle su seviyesi önemli oranda azalan Iznik Gölü için ‘Elinden geleni yap’ adli projenin kampanyasi baslatildi. Son yillarin en kurak dönemini geçiren ve iskelelerin bile karada kaldigi Iznik Gölü için harekete geçtiklerini belirten Orhangazili yapimci Cem Akçay, "Iznik Gölü’nde yasanan kuraklik karsisinda alinan önlemlerin yetersiz kaldigini düsünerek, kendimi dogup büyüdügüm yere ait olan Iznik Gölü’nün sessiz çigligini dünyaya duyurmaya adadim. Çekimine baslanan belgeselin hedefi, kuraklik yasayan gölün, etkiledigi ve etkileyecegi tüm hayat alanlarini kayit altina almaktir. Çevremizde kâr hedefi gütmeyen sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edilen ’Elinden Geleni Yap’ ile Iznik Gölü’nün içinde bulundugu durumu tüm dünyaya duyurmayi hedefliyoruz. Kendi öz kaynaklarimiz ve yerel destekçilerimizin yani sira Iznik Gölü’ne gönül vermis olan herkesin destegini bekliyoruz" diye konustu.

Akçay, belgeselin belirli konu basliklari üzerine kurgulandigini ve Iznik Gölü’nün tüm yönleri ile alinarak tarihi belge degerinde çalisma hazirladiklarini ifade etti.

Akademisyenlerinde katki koydugu projede sorunlar, çözümler ve kuraklik sonrasi Iznik Gölü’nün turizme kazandirilmasini hedeflediklerini belirten Akçay söyle konustu;

"Iznik Gölü çogunlugu zeytin olmak üzere tarim arazileri ile çevrilidir. Gölden gelisi güzel birçok tarim arazisinde pompalanan suyun metreküpü her geçen yila göre artmaktadir. Buna bagli olarak kurak geçen mevsimleri de göz önünde bulundurdugumuzda yanlis tarim uygulamalari sulama konusunda Iznik Gölü’nün ürkütücü zamanlarindan birisini geçirmesine sebep oluyor. Halk arasinda sanayi kuruluslari göldeki kurakligin bas aktörü olarak görülüyor. Belgeselimizde sanayi kuruluslarinin su tüketimini rakamlarla belirtecegiz ve göle etkilerini resmi kayitlarla ortaya koyacagiz. Belgeselin önemli basliklarindan birisi kuraklik olacak. Son yillarda dünyayi etkisi altina alan küresel isinmanin verdigi zararlarin etkisinde kalan Iznik Gölü, bölgenin yeteri kadar yagis almamasindan dolayi zor günler geçiriyor. Gölü besleyen kaynaklarda dogru kullanilmiyor."

Cem Akçay, Iznik Gölü’nde yasanan kurakligi konusurken insan ve çevreden öteye gidilmedigine dikkat çekerek, aslinda en çok zarari yaban hayatin gördügüne degindi. Akçay, "Iznik Gölü’nün çekilmesinde asil etkilenen yaban hayati oluyor. Bu noktada yapilan arastirmalar ise maalesef içler acisi. Iznik Gölü’nde nadir bilenen yaban hayvanlarinin hayat mücadelesini ise kayit altina almak için gece gündüz çalisiyoruz. Çogu kisinin bilmedigi nesli tükenmekte olan su samurlarinin Iznik Gölü’ndeki hayati herkesi çok sasirtacak" dedi.

(Musa Öztürk-IHA)
Kaynak: İHA