Avrupa Parlamentosu Ukrayna'ya 1.2 Milyar Yardimi Onayladi

Avrupa Birligi’nin mali olarak zor durumdaki Ukrayna’ya yardim etmek için öngördügü mali yardim paketi, Avrupa Parlamentosu (AP) Strazburg Genel Kurulu tarafindan oylanarak kabul edildi. Buna göre AP milletvekilleri Ukrayna’nin 2022’de dis finansman ihtiyaçlarini karsilamasina yardimci olmak için 1,2 milyar Euro’luk makro-finansal krediye yesil isik yakmis oldu.

Konuya iliskin olarak AP tarafindan yapilan yazili açiklamada ; ‘’Parlamento, Komisyon’un Kiev’e ‘borçlarini ödemekte zorlanan AB komsu ülkeleri için acil bir kaynak olan makro-finansal yardim saglama önerisini kabul etti. Destek iki taksitte ödenecek. 1.2 milyar Euro’luk kredinin yarisi, belirli ön kosullarin yerine getirilmesi halinde Ukrayna’da istikrari desteklemek için derhal verilebilir’’ ifadeleri kullanildi.

AP tarafindan kabul edilen teklifte, kredinin bir kriz durumunda hizli destek ve ülkenin direncini güçlendirme islevi gördügü belirtiliyor. Paranin ödenmesi için ülkenin Uluslararasi Para Fonu (IMF) tarafindan olusturulan bir makroekonomik programi uygulamada ilerleme göstermesi gerekiyor. Açiklamanin devaminda ; ‘’Milletvekilleri, “çok partili parlamenter sistem ve hukukun üstünlügü de dahil olmak üzere etkili demokratik mekanizmalarin ve insan haklarina sayginin güvence altina alinmasinin” da ödeme için ön kosullar olmasini kabul edilen metne eklenmesini talep ettiler’’ denildi.

Söz konusu oylama AP Genel Kurulu oturumunda acil prosedür uyarinca oylanan karar, 598 lehte, 55 aleyhte ve 41 çekimser oyla kabul edildi. Ukrayna’nin dis finansmani, Rusya’nin askeri tehdidi ve COVID-19 salgini sonrasinda kötülesen ekonomik durum nedeniyle zor günler geçiriyor.
Kaynak: İHA