Cumhurbaskani Erdogan'dan KDV Indirimi Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ”Bakanliklarimiz, KDV indiriminin fiyatlara yansitilip yansitilmadigini yakindan takip edecek, aksi yönde davranis sergileyen firmalara da gereken yaptirimlari uygulayacaklardir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan KDV Indirimi Açiklamasi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Erdogan karantina sürecine iliskin, ”5 Subat Cumartesi günü yaptirdigimiz Covid-19 testinde korona virüsün omikron varyantina maruz kaldigimiz anlasilmisti. Bunun üzerine kendimizi Istanbul’daki evimizde karantinaya almistik. Hamdolsun hastaligi hafif belirtilerle geçirdik. Karantina döneminde çalismalarimizi evden sürdürdük, bu süreçte yürekten gelen dualariyla iyi dilekleri ile gönülden gönle kurduklari köprülerle yanimizda olan milletimizin her bir ferdine en kalbi sükranlarimi sunuyorum. Bizzat arayarak veya çesitli mecralarda mesaj yayinlayarak geçmis olsun temennilerini ileten Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Sayin Mustafa Sentop ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Baskani Sayin Devlet Bahçeli’ye, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Sayin Kemal Kiliçdaroglu’na, IYI Parti Genel Baskani Sayin Meral Aksener’e, diger tüm siyasi parti genel baskanlarina, yöneticilerine, milletvekillerine, is insanlarina Sivil Toplum Kurulusu temsilcilerine sansim ailem adina tesekkür ediyorum. Yine geçmis olsun dileklerini iletmek için arayan çok sayida ülke liderleri ile telefon görüsmesi yaptik veya mesajlarini cevaplandirdik” dedi.



Kendisine geçmis olsun dileklerini ileten isimlere tesekkür eden Erdogan, ”Telefonla arayarak bize ve esime geçmis olsun dileklerini bizzat sunan arama sirasina göre Azerbaycan Cumhurbaskani Sayin Aliyev’e, Irak Basbakani Sayin Kazimi’ye, Israil Devlet Baskani Sayin Herzog, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sayin Tatar, Türkmenistan Devlet Baskani Sayin Muhammedov‘a Iran Cumhurbaskani Sayin Reisi’ye , sahsim ve milletim adina tesekkür ediyorum. Ayni sekilde mesaj veya mektupla geçmis olsun dileklerini ileten 23 ülke ve uluslararasi kurulus baskani ile 26 ülke ve uluslararasi kurulus temsilcisi ne de tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.



"Gereken yönlendirmeleri yaptik, talimatlari da verdik"

Karantina döneminde çalismalarini sürdürdügünü bildiren Erdogan, “Çesitli vesilelerle telefonla görüstüm farkli illerden insanlarimiz vasitasiyla pek çok hususu dogrudan hayatin içinden takip etme imkani bulduk. Ayni sekilde devlet ve hükümet islerini de hem yakindan takip ettik hem de gereken yönlendirmeleri yaptik, talimatlari da verdik. Testimizin negatife dönmesinin ardindan Cuma günü Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Konseyi üyeleri ile bir araya gelerek ortak gündemimizi ve birlikte yapacagimiz çalismalari Vahdettin Köskü’nde istisare ettik. Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanligimizin is dünyasi ile birlikte enflasyon ile mücadele konusunda atacagi yeni adimlari açikladigi bir toplantiya canli baglanti ile katildik. Pirinç, makarna, et, balik, çay, kahve, süt ve süt ürünleri peynir çesitleri, yumurta, yemeklik yag çesitleri seker ve sekerli ürün çesitleri, meyveler, sebzeler, kuruyemisler, bakliyat çesitleri gibi günlük hayatta sik tüketilen gidalarin kapsayan ürünlerdeki KDV indiriminin ülkemize ve milletimize tekrar hayirli olmasini diliyorum” açiklamasinda bulundu.

"Aksi yönde davranis sergileyen firmalara da gereken yaptirimlari uygulayacaklardir"

Erdogan, KDV indirim sürecini bakanliklarin yakindan takip edecegini belirtti.

KDV indiriminin fiyatlara yansiyip yansimadiginin takipçisi olunacagini aktaran Erdogan, ”Aksi yönde davranis sergileyen firmalara da gereken yaptirimlari uygulayacaklardir. Hepimiz ayni gemide oldugumuza, ülkenin kazancindan hep birlikte istifade ettigimize göre külfetine de beraberce katlanacak yükü beraberce omuzlayacagiz. Fedakarligi sadece devletten beklemek ne gerçekçidir, ne hakkaniyete sigar ne de sürdürülebilirlik ilkesine uyar. Ayrica ayni toplantida 3 ayri baslik altinda toplamda 60 milyar liralik kefalet limiti ile uygulamaya geçirilen Kredi Garanti Fonu paketinin detaylari da is insanlarimiza aktarildi. Üretime ve istihdama önemli bir destek saglayacagina inandigim bu paketinde iç dünyamiza hayirli olmasini temenni ediyorum” dedi.



"Her iki ülke açisindan da verimli ve hayirli neticeler doguracagina inaniyorum”

Yastik altindaki altinlarin ekonomiye kazandirilmasi konusundaki yol haritasinin da kamuoyu ile paylasildigini hatirlatan Erdogan kuyumcularin bankalarin ve altin rafinerisinin içinde yer aldigi bu imkanlardan tüm vatandaslari yararlanmaya davet etti. Erdogan, ”Pazartesi ve sali günleri Birlesik Arap Emirlikleri’ne giderek hem Abu Dabi’ye resmi bir ziyaret gerçeklestirdik hem de Expo 2020 Dubai Türkiye Milli gününe katildik. Ziyaretim sirasinda farkli alanlarda imzaladigimiz toplam 13 anlasma ile ülkelerimiz arasindaki ahdi temelini güçlendirdik. Bir süredir durgunluk içinde olan Türkiye ile Birlesik Arap Emirlikleri iliskilerine yeni bir ivme kazandiran bu ziyaretin her iki ülke açisindan da verimli ve hayirli neticeler doguracagina inaniyorum” degerlendirmesinde bulundu.

Önümüzdeki dönemde Körfez Bölgesi basta olmak üzere Türkiye’nin gelismesine, kalkinmasina, büyümesine katki verecek diger ülkelerle yakin temaslarin daha da siklastirilacagini söyleyen Erdogan, kabine toplantisinda gündemdeki hususlarin ve yeni dönemin yol haritasi ile ilgili degerlendirmelerin yapildigini kaydetti.



Erdogan, ”Ülkemize ve milletimize hizmetlerimizi kaldigimiz yerden hatta çok daha yogun bir sekilde sürdürüyoruz. Karantina süreci içinde yaptigimiz takiplerde, tespit ettigimiz en önemli eksik ülkemizde dün ile bugün arasinda yeteri kadar güçlü, gerçekçi, vicdanli bir irtibatin kurulamadigidir. Halbuki Türkiye’nin geçtigimiz 20 yilda nereden nereye geldigini görmeden 2023 hedeflerimizin, 2053 vizyonumuzun anlasilabilmesi mümkün degildir. Burada sadece birkaç hususa deginerek ülkemizin nereden nereye geldigini muhasebesini sizlerle paylasmak istiyorum. Hükümete geldigimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Ülkemiz her alanda yillarin birikimi olan sorunlarin eksiklerin, mahrumiyetlerin agirligi altinda adeta eziliyordu. Diger alanlarda yasadigimiz sikintilari bunlarin üzerine ilave etmemiz gerekiyor. Karsimizda tarihi ile medeniyeti ile küs potansiyeli imkanlari, bir avuç azinliga peskes çekilen ayagina pranga vurulmus Türkiye gerçegi vardi. Her isteyen evladimizin egitime ulasmasinin, her vatandasimizin saglik hizmeti alabilmesinin, an ve mal güvenliginden emin sekilde basini yastiga koyabilmesinin 81 vilayetimizin hepsinin de belirli bir standardin üzerinde yol, su, elektrik gibi temel altyapilardan faydalanabilmesinin kisaca insanca bir hayat sürebilmesinin gerçekten zor oldugu dönemlerden geçerek bugünlere geldik" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin 20 yil içerisinde önemli bir mesafe kat ettigini söyleyen Erdogan, "Bu hakikatleri bilhassa o günleri görmemis, yasamamis görmemis gençlerimize anlatmanin ne kadar zor oldugunun farkindayiz. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotograflarinin dogru, vicdanli, ahlakli mukayesesini yapmak hepimizin görevidir. Sadece günü yasayarak, günü kurtararak, günü önemseyerek gelecegimize güvenle bakamayiz. Elbette önceligimiz olacak. Dün önceligimiz can ve mal güveligimizi tehdit eden terördü, egemenlik haklarimizi ve milli çikarlarimizi hiçe sayan kusatmalardi. Dün önceligimiz issizlikti, teröre ve issizlige kalici çözüm bulunmasina mani olan saglayan siyasi istikrarsizlik, iç kavgalardi. Dün önceligimiz hayatimizin dört bir yanini saran yokluklar, mahrumiyetlerdi. Ülkenin bir ucundan diger ucuna gitmenin eziyet, sehir içinde herhangi bir yere ulasmanin çile, hizmetlere sahip olmanin lüks oldugu devirlerden geçtik. Musluktan akan suyun, tavanda yanan lambanin, konusacak telefonun, bayramlarda yeni kiyafet sahibi olmanin, kisi geçirecek nevaleyi temin edebilmenin en büyük sevinç sebebi sayildigi günler yasadik. Bugün ise artik, ülke geneline yaydigimiz, ana sinifindan üniversiteye kadar her seviyedeki egitim kurumumuzla, dünyanin imrenerek baktigi sehir hastanelerimizle, neredeyse 5 kat artirarak uzunlugunu 28 bin kilometreyi geçirdigimiz bölünmüs yol agimiz ve sayisini 56’ya çikardigimiz havalimanlarimizla, üç kat artirarak 100 bin megavata yükselttigimiz kurulu enerji gücümüzle, yüzbinlerce aileyi ev sahibi yaptigimiz toplu konut projelerimiz, sehirlerimizi donattigimiz millet bahçelerimizle , yerli ve milli katki oranimizi yüzde 80’lere tasidigimiz savunma sanayimizle dünyada erismedik yer birakmayarak 225 milyar dolara çikardigimiz ihracatimizla, misafir kapasitesini 5 kat artirarak 55 milyona vardirdigimiz turist agirlama altyapimizla yillik ortalama yüzde 5 üzerinde gerçeklesen büyüme oranimizla, hedeflerine dogru hizla ilerleyen dünyanin en büyük 10 ekonomisi yolunda son dönemece giren bir Türkiye’de yasiyoruz. Hamdolsun, ülkemiz, geçtigimiz 20 yilda kurdugumuz gülü altyapi sayesinde tüm bu esikleri geride birakti” dedi.



“ Bugün artik kimi alanlarda gelismis ülkelerin dahi önüne hizmet altyapisina sahip bir Türkiye var” diyen Erdogan, ”Bugün artik sinirlari içinde hiçbir terör faaliyetine izin vermeyen, sinirlari disindaki terör örgütlerini de adim adim takip eden bir Türkiye var. Bugün artik, vatandaslarinin can güvenliginden emin oldugu hukuk devleti ilkesine bagli temel haklarini kullanan özgür bireylerin Türkiye’si var. Bugün artik, siyasi, askeri, diplomatik ve ekonomik olarak bölgesinde ve dünyada söz sahibi, bayragi ve pasaportu itibarli, vatandaslarin basi dik bir Türkiye var. Bugün artik, her alanda kendisiyle birlikte tüm dostlarinin ve kardeslerinin güvenliginin, huzurunun, refahinin teminati haline gelen bir Türkiye var” açiklamasinda bulundu.

Türkiye’nin salgin döneminde hedeflerini büyüttügüne dikkat çeken Erdogan, ”Salgin döneminde saglik hizmetleri basta olmak üzere tüm alanlarda bu gerçekleri hep birlikte gördük, yasadik, küresel saglik ve ekonomi krizinin gelismis, gelismekte olan ayrimi yapmadan tüm ülkeleri kasip kavurdugu bir dönemde Türkiye olarak yatirima, istihdama, üretime, ihracata, cari fazla yoluyla büyümeye yönelerek kendimizi digerinden ayristirdik. Bir kez altini çizerek ifade ediyorum. Hükümet olarak uyguladigimiz ekonomi programinin odaginda vatandaslarimizin isini korumak bunun da ötesinde sürekli yeni is alanlari olusturarak istihdami gelistirmek vardir” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin tarihteki en yüksek istihdama ulastigini aktaran Erdogan, ”Bugün 85 milyonluk bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuz, 20 yil öncesine göre 20 milyon artarken, istihdama katilan kisi sayisi da 20 milyondan 34 milyona çikti. Tarihimizin en yüksek isgücüne katilim oranina ulasirken istihdami, 19 milyondan 30 milyonun üzerine çikarttik” dedi.



Salginin ilk aylarinda is gücüne katilimin 29 milyona, istihdamin 25 milyona kadar geriledigini hatirlatan Erdogan, ”Dünyanin panikle içine kapandigi bu dönemde biz farkli bir politika izleyerek üretimi ve bireyleri destekledik. Faiz tartismalari ve kur dalgalanmalarinin yol açtigi sikintilara ragmen bu politikadan taviz vermedik. Yatirim, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla hedefli ekonomi programimizi israrla ve kararlilikla uygulayarak, salginin ilk aylarindaki kayiplari hizla telafi etmekle kalmadik, ötesine de geçtik. Dünya küçülürken biz büyüdügümüz, istihdam ve ihracatta rekor üstüne rekor kirdigimiz bir dönemi geride biraktik. Netice itibari ile hükümetlerimiz döneminde, 11 milyonun üzerinde insanimiza çalisacak is sagladik. Geçinecek gelir temin ettik. Bahar mevsim ile birlikte canlanacak turizm insaat, ve tarim sektörleri istihdami daha da yukariya tasiyacaktir. Elbette hayat pahaliliginin yol açtigi sikitilar vardir. Elbette sokakta, tezgahta vitrinde canimizi yakan fiyat artislari vardir. Bunlarin hepsi geçicidir. Bu döneme mahsustur. Asgari ücretten memur ve emekli maaslarina kadar tüm çalisanlarin gelirlerine yüksek oranli artis yaparak esnaf ve sanatkarlarimizi kredi paketleriyle destekleyerek, hayat pahaliliginin insanlarimizin üzerindeki yükünü azaltmanin gayreti içindeyiz. Ancak bunlari konusurken su gerçegi de gözden kaçirmamali, aklimizdan çikarmamaliyiz. Alim gücündeki düsüs bir süre sonra telafi edilebilirken, kaybedilen isin, kaybedilen huzuru, kaybedilen vaktin, geri kazanimi çok daha zordur” ifadelerini kullandi.

"Halihazirdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur"

Böyle dönemlerde asil olanin, çalisacak is, hayatini sürdürecek gelir sahibi olmak oldugunu söyleyen Erdogan, ”Asil olan kendine ve ailesine karsi mahcubiyet yasamamaktir. Asil olan, nice krizler, nice sancilar içinde kivranan bölgemizde basi dik, durabilmektir. Asil olan gelecege umutla bakabilmeyi sürdürecek zemini kaybetmemektir. Bunun için fabrikalarin çalismasi, esnafin dükkaninin açik kalmasi, topragin ekilmesi, yollarin yük tasiyan kamyonlarla dolu olmasi, emlak ve araç satislarinin sürmesi, hayatin canli sekilde akisi, çok önemlidir. Sayet buralarda bir tikaniklik, gerileme, çöküs yasanirsa o zaman felaket kapimiza dayanmis demektir. Hamdolsun böyle bir tablo ile karsi karsiya degiliz. Halihazirdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. Insallah onun da üstesinden, her geçen ay inisini görerek gelecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA