Biden Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'yi Isgal Etme Tehdidi Devam Ediyor'

ABD Baskani Joe Biden, Rusya ve Ukrayna arasindaki gerilime iliskin açiklamalarda bulunarak, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etme tehdidinin devam ettigini söyledi.

ABD Baskani Joe Biden, Rusya-Ukrayna krizine iliskin Beyaz Saray’dan yaptigi basin açiklamasinda, Rus birliklerinin Ukrayna sinirindaki tehdit edici konumundan çekildigine dair bir isaret olmadigini ve Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etme tehdidinin devam ettigini söyledi.



Biden yaptigi açiklamada, “Rusya Savunma Bakani bugün bazi askeri birliklerin Ukrayna yakinlarindaki mevzilerini terk ettigini bildirdi. Bu iyi olurdu, ancak bunu henüz dogrulamadik” dedi.

Biden, "istilanin açikça mümkün" olduguna dair uyarida bulunarak, "Analizlerimiz, Rusya’nin oldukça tehdit edici bir konumda oldugunu ve su anda Ukrayna ve Beyaz Rusya’yi çevreleyen 150 binden fazla askeri oldugu gerçegini koruyor. Ukrayna siniri boyunca isgal riski açikça mümkün olmaya devam ediyor.” seklinde konustu.

Biden: "Diplomasiye haziriz"

Rusya ile olasi bir çatismanin önlenmesi için diplomasinin gerekli oldugunu vurgulayan Biden, "ABD ne olursa olsun hazirliklidir. Müttefiklerimiz ve ortaklarimizla bir bütün olarak Avrupa’da istikrar ve güvenligi artirmak için diplomasiye haziriz. Ancak Rus saldirisina kararli bir sekilde yanit vermeye de haziriz." dedi.

Biden, ABD’nin Rusya ile "Yazili anlasmalar müzakere etmek ve üst düzey diplomasiyi sürdürmek" konusunda istekli oldugunu söyleyerek, "Diplomasi tüm taraflar için ileriye dönük en iyi yoldur" dedi.

Biden, "Müttefiklerimiz ve ortaklarimizla yakin görüsmeler içinde diplomatik çabalarimizi sürdürecegiz. Güç kullanimini ve bunun ardindan yasanacak inanilmaz insani acilari önleyen diplomatik bir çözüm umudu oldugu sürece, bunun pesinden gidecegiz." dedi.

Biden, ABD’nin tüm gücüyle NATO topraklarinin her karisini savunacagini vurgulayarak, Rusya ile çatismak istemediklerini dile getirdi

Biden, "Rusya isgal ederse uluslararasi kinama ile karsilasacak"

Biden, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi halinde "ezici bir uluslararasi kinama ile karsilanacagi" konusunda uyardi. Biden, "Rusya Ukrayna’ya saldirirsa, bu bir seçim savasi veya sebepsiz bir savas olacaktir. Bunlari kiskirtmak için degil, gerçekleri konusmak için söylüyorum, çünkü gerçek önemlidir. Hesap verebilirlik önemlidir." dedi.

Biden, Rusya önümüzdeki günlerde veya haftalarda Ukrayna’yi isgal ederse, Ukrayna’ya insani maliyeti çok büyük olacak. Rusya için stratejik maliyeti de çok büyük olacak. Rusya Ukrayna’ya saldirirsa, ezici bir uluslararasi kinama ile karsilanacaktir. Dünya Rusya’nin gereksiz ölüm ve yikimi seçtigini unutmayacak" dedi.

Biden, “Bati, Ukrayna krizinde birlesti”

Biden yaptigi açiklamada, "Rusya, Ukrayna’yi isgal ederse, ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarimiz kararli bir sekilde yanit verecek. Bati birlesti ve harekete geçti. Bugün, NATO müttefiklerimiz ve ittifaklar hiç olmadigi kadar birlesik ve kararli." ifadelerinde bulundu.

Biden, "Rusya ilerlerse, ABD ve müttefikleri güçlü yaptirimlar uygulamaya hazirlar. Bu yaptirimlar Rusya harekete geçerse en kisa sürede uygulamaya hazir" diye ekledi.

Biden, "Rusya Ukrayna’yi isgal ederse, Kuzey Akim 2 boru hatti olmayacak"

ABD Baskani Joe Biden yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda Kuzey Akim-2 projesinin gerçeklesmeyecegini belirtti.

Biden, "Rus halki bizim düsmanimiz degil."

ABD ve NATO’nun Rusya’ya bir tehdit olmadigini ifade eden Biden, "Ukrayna Rusya’yi tehdit etmiyor. ABD’nin veya NATO’nun Ukrayna’da füzeleri yok. Bunlari oraya da koyma planimiz yok. Rusya halkini hedef almiyoruz. Rusya’yi istikrarsizlastirmaya çalismiyoruz. Rusya vatandaslari bizim düsmanimiz degil." dedi.

Kaynak: İHA