Bayraktar Açiklamasi 'TMO'nun Findik Satis Yöntemi Dogru Degil'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stoklarinda bulunan 2021 yili ürünü kabuklu findiklarin bir kismi için satis karari aldigini açiklarken, FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfü Bayraktar ise satis yöntemin dogru olmadigini söyledi.

Bayraktar Açiklamasi 'TMO'nun Findik Satis Yöntemi Dogru Degil'
Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, "TMO stoklarindaki findigi satmali ama yöntem aldigi gibi satmak degil” açiklamasinda bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) stoklarindaki 20 bin ton 2021 yili findiklari 39 TL’den satacagini açiklanmasinin ardindan serbest piyasada findik fiyatlari da 4 lira artisla 35 liraya yükseldi.

Üreticilerin en büyük kuruluslarindan biri olan Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar ise, müdahale kurumu olarak görev yapan TMO’nun findik satis yönteminin dogru olmadigini savundu.

TMO’nun stoklarinda bulunan findigi satmasi konusunda bir sorun olmadigini ifade eden Bayraktar ancak TMO’nun findigi üreticiden aldigi haliyle piyasaya sürmemesi gerektigini dile getirdi.

Bayraktar, "TMO’nun bir müdahale kurumu olarak piyasada yer almasi findik fiyatlarinin yükselmesi bakimindan etkili oldu. Kisa sürede findik fiyati 25 liradan 30 lirayi gördü. Henüz yeni sezonun baslamasina 6-7 ay gibi bir süre var. TMO’nun bu süre içerisinde elindeki findigi piyasaya sürmesi demek fiyatlarin bundan olumsuz etkilenmesi anlamina gelir. Ebetteki TMO elindeki findigi satmalidir ancak yöntem bu olmamalidir. TMO elindeki findigi mamul haline dönüstürerek, isleyerek satarsa daha çok kar elde edecektir” diye konustu.



TMO’ya güven serbest piyasa fiyatlarini etkiliyor

TMO’nun elindeki findiga güvenen ihracatçinin bilinçli olarak serbest piyasada fiyatlari düsük tuttugunu da ileri süren Bayraktar, “TMO elindeki findigi oldugu gibi satmasi sadece yabanci sanayicileri bize rakip olusturur. Yabanci sanayicilerin en çok ihtiyaç duydugu bir dönemde sadece bizim findigi isleyerek satmamiz hem bize hem de ülkemize fayda saglayacagi bir gerçektir. Bunun yani sira sezon basindan beri TMO’nun elindeki findigi alacagina güvenen yabanci sanayiciler bilinçli olarak fiyatlari düsük tutmaktadir. Eger TMO elindeki findigi mamul haline dönüstürerek satacak olsa ya da satmayacak olsa serbest piyasada findik fiyatlari bugünkü TMO’nun satisa çikardigi 39, 40 lira seviyelerinde islem görürdü. Bu nedenle TMO’nun bir müdahale kurumu olarak elindeki findigi aldigi gibi satma yöntemi dogru bir yöntem degildir” dedi.

Öte yandan TMO’dan yapilan açiklamada ise, “piyasadan yüzde 50 saglam iç findik esasina göre 17 bin tonu levant, 3 bin tonu Giresun kalite olmak üzere 20 bin ton kabuklu findiklar için kilogrami 39 TL satilacaktir. Numune talep edilmesi halinde KDV dâhil 45 TL fiyattan en az 5 kg olacak sekilde karsilanacaktir. Firmalar talep ettigi ürün miktarina karsilik gelen bedelin yüzde 10’unu TMO hesaplarina yatirdiklarina dair dekont ile birlikte 21 Subat 2022 günü mesai bitimine kadar ürün almak istedikleri Basmüdürlügümüze yazili olarak müracaatta bulunacaklardir. 23 Subat tarihinden itibaren teslimatlara baslanacaktir. Satislar Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun Basmüdürlüklerince yapilacaktir” denildi.
Kaynak: İHA