Mersin'in Günesi Enerjiye Dönüsüyor

İçel’de Büyüksehir Belediyesine bagli Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügünce içme suyu depolarinda devreye alinan Çati Tipi Günes Enerjisi Santrali (GES) projesiyle yillik 6 milyon 650 bin lira kazanç hedefleniyor.

Mersin'in Günesi Enerjiye Dönüsüyor
MESKI Genel Müdürlügü, 3 adet içme suyu deposunda toplam 3 megavatlik Çati Tipi Günes Enerjisi Santrali (GES) Projesini hayata geçirdi. Çalisma kapsaminda yüksek enerji tüketimli tesislerin enerji ihtiyaci, yenilenebilir enerjiden karsilanacak.

“Elektrik üretimlerini kendi bünyemizde gerçeklestirmek için çalismalarimiz var”

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, MESKI’nin Yenisehir ilçesinde DY2A Su Deposu ve Terfi Istasyonunda devreye aldigi Çati Tipi Günes Enerjisi Santrali’nde incelemelerde bulundu. Seçer, enerjinin öneminin her geçen gün daha da arttigini belirterek, Büyüksehir Belediyesi ve MESKI’nin elektrik enerjisi üretimi için önemli çalismalar gerçeklestirdigini söyledi.

Son günlerde, Türkiye’nin hatta dünyanin gündeminde elektrik enerjisindeki anormal fiyat artislarinin olduguna isaret eden Seçer, “İçel Büyüksehir Belediyesi ve istiraklerinin önemli elektrik tüketimi var. Bizim de elektrik üretimlerini kendi bünyemizde gerçeklestirmek için çalismalarimiz var. MESKI’de çok önemli çalismalar yapiyoruz. Ar-Ge birimimiz var” dedi.



“Yil sonuna kadar 134 bin konutu aydinlatacak es degerde elektrik üretimine erisecegiz”

İçel’in önemli bir günes potansiyeli oldugunu vurgulayan ve bu potansiyeli degerlendirmek istediklerini aktaran Seçer, “Biz İçel’de günesten en azami sekilde yararlanmak istiyoruz. Bu günleri görerek bu yönde çalismalarimizi baslattik. 3 megavatlik tesisi yeni devreye aldik, günes enerji santrallerimizi ve bu yil sonuna kadar bu orani 18 megavata çikarmak için çalisiyor arkadaslarimiz. Yil sonu itibariyla da 18 megavata erismis olacagiz. Yeni devreye aldigimiz tesis 2 bin konutu aydinlatacak es degerde bir elektrik enerjisi üretiyor. Yil sonuna kadar da yeni devreye alacagimiz sistemlerle 12 bin konutu aydinlatacak es degerde elektrik üretimine erisecegiz” ifadelerini kullandi.

Çöpten de elektrik üretiliyor

Büyüksehir Belediyesinin kati atik düzenli depolama tesislerinde 75 bin konutu aydinlatmaya yetecek es degerde çöpten elektrik üretiminin sürdügünü animsatan Seçer, yil sonuna kadar üretim degerlerinin artacagini söyledi.

Seçer, “Yogun bir çalismamiz var. Bu yil sonuna kadar oradaki rakami da 122 bin konutu aydinlatacak seviyeye çikaracagiz. Yani günesten, gazdan İçel Büyüksehir Belediyesinin ve istiraklerinin bu yil sonuna kadar ürettigi elektrik toplamda su anki 77 bin konutu aydinlatacak seviyedeki üretimden 134 bin konutu aydinlatacak seviyelere ulasacak” diye konustu.

Kaynak: İHA