IFCO Ihracata 1 Milyar Dolarin Üzerinde Katki Sunacak

IHKIB Baskani Mustafa Gültepe, IFCO-Istanbul Fashion Connection Hazir Giyim ve Moda Fuari’nin Avrupa’nin kendi alanindaki en büyük büyük organizasyonu oldugunu söyledi.

IFCO Ihracata 1 Milyar Dolarin Üzerinde Katki Sunacak
Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) Baskani Mustafa Gültepe, bu yil ilk kez düzenlenen IFCO - Istanbul Fashion Connection Hazir Giyim ve Moda Fuari’nin Avrupa’nin kendi alanindaki en büyük büyük organizasyonu oldugunu belirtti.

Basin mensuplariyla sohbet toplantisinda bir araya gelen Mustafa Gültepe, Türkiye’de daha önce bu çapta bir etkinlik gerçeklestirilmediginin altini çizdi. Mustafa Gültepe, 9-11 Subat tarihleri arasinda düzenlenen ve 600’ü askin uluslararasi katilimcinin yer aldigi IFCO Fuari’nin yaklasik 100 ülkeden 25 bin ziyaretçiyi agirladigini bildirdi.

Gültepe “Ikincisini 24-26 Agustos tarihleri arasinda düzenleyecegimiz IFCO Fuari’ndan toplamda sektör ihracatina 1 milyar dolarin üzerinde katki saglamasini bekliyoruz” dedi.

Istanbul Ticaret Odasi ve sektör derneklerinin katkisi ile büyük bir fuara imza attiklarini belirten IHKIB Baskani Gültepe söyle devam etti: “Pandemi nedeni ile 3 yildir erteliyorduk. Herkesin bir özlemi vardi. Büyük olsun hepimizin olsun dedik ve 3 fuari bir çati altinda topladik. Artik hazir giyim sektörünün tek fuari var. 600’e yakin ulusal ve uluslararasi firma yarisi yabanci olmak üzere yaklasik 100 ülkeden 25 bin ziyaretçiyi agirladi. 35 bin metrekare alanda Avrupa’nin en büyük fuarini gerçeklestirmis olduk. 3 günde 150 firma ile görüstük. Hepsi mutluydu. Ilk kez bu kadar insanin yüzlerinin güldügü bir fuar oldu. Hedefimiz söz konusu fuari 100 bin metrekareye çikarmak. Hazirlik sürecinden itibaren alim heyetlerinin yogun ilgisiyle karsi karsiya kaldik. Özellikle Türkiye ile daha önce hiç çalismamis markalarin gelmesi bizi heyecanlandiriyor. Kadin, erkek çocuk giyimden iç giyime, gelinlik ve abiyeden deri, kürk konfeksiyona tüm ürün gruplarini tek çati altinda topladigimiz fuarimiz ihracatta yeni bir sinerji olusturdu. Bu sinerjinin elbette pozitif yansimasi olacak. 2021’de 20,3 milyar dolar ihracatla rekor kirmistik. 2022’ye de yine artis trendi ile basladik. IFCO - Istanbul Fashion Connection Hazir Giyim ve Moda Fuari 23 milyar dolarlik ihracat hedefimizin itici güçlerinden biri olacak.”

“Artan maliyetler en büyük sorunumuz”

Sektör sorunlari arasinda ilk sirada artan maliyetlerin geldigine isaret eden Gültepe, kur seviyesinin ise bu kapsamda ihracatin sürdürülebilirligini negatif etkiledigini anlatti. Gültepe, “Yilbasindan bu yana beyaz yaka ile birlikte çalisan maliyetleri yüzde 60, enerji maliyeti yüzde 150 artti. Geçen yilin son çeyreginden bu yana hazir giyim ürünlerinde fiyat artisi yüzde 60-70’i buldu. Bu son artislarin hammadde fiyatlarina etkisi yüzde 10 oldu. Bunun etkilerini ise önümüzdeki kis sezonu ürünlerinde görecegiz. Hali hazirda yazlik ürünlerin üretimi tamamlandi” dedi.

Bu ortamda rekabetçi kurun önemine dikkat çeken Gültepe, kurun bulundugu seviyenin ihracatçi açisindan çok da rekabetçi olmadiginin altini çizdi. Gültepe, “Dolar/TL, 13,5-15 arasinda olmali. Asagisi tehlikeli” dedi.

Gültepe, lojistik maliyetleri ve konteyner krizinin devam ettigi sürece Türkiye’ye talebin de devam edecegini dile getirdi.

Öte yandan son dönemde yasanan enerji krizinin sektörde dönüsümü de hizlandirdigini anlatan Gültepe, “Bir çok sirket, yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirimi artirdi. Söz konusu alanda gerçeklestirilecek yatirimlara destek verilmeli” dedi.

Hazir giyim sektöründeki yatirimlara da deginen Gültepe sözlerini söyle tamamladi:

“Hazir giyim sektörü, yatirim ve istihdam da ilk sirada gelen sektörlerden biri. Özellikle Anadolu’da gerçeklestirdigi yatirimlarin da katkisi ile pandemi döneminde bile 80 bin yeni istihdam sagladik. Ancak bugüne geldigimizde ise yatirimlarda duraklama yasaniyor. Insanlar önünü göremiyor. Yatirim maliyetleri çok fazla artti, üstelik finansmana ulasmak da zorlasti. Daha önce yapilan yatirimlar tamamlanacak ama yeni yatirim konusunda istah yok. Ilk yari sonuna kadar böyle gider. Ikinci yarida ekonomik konjonktüre göre yeniden hareketlenebilir.

Öte yandan son dönemde krediye ulasmak da zorlasti. Her gün yeni bir sey çikiyor ve bunlarda da teferruat çok fazla oluyor. Eximbank kredilerine ulasabilirsek ihracati artirabiliriz. Hammaddeye ödedigimiz ücret artti. 100 birim iken 189 birim oldu. Dolayisiyla sermayeye ihtiyaç artti, kredilerin de bu ölçüde artmasi lazim.”
Kaynak: İHA