Bininci Nakil Genç Mühendise Yapildi

Denizli’de yasayan 32 yasindaki makine mühendisi Adil Can Kavcar’a 1,5 yil önce kronik miyeloid lösemi tanisi konuldu. Ilaçli tedaviye yanit vermeyen genç hasta, allojenik kök hücre nakli için Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Park Hastanesi Kemik Iligi Nakil Merkezine yönlendirildi. 9 yil önce faaliyete geçen merkez, akraba disi uygun donörü kisa süre içerisinde bularak bininci kök hücre naklini Kavcar’a gerçeklestirdi.

Bininci Nakil Genç Mühendise Yapildi
Denizli’de yasayan 32 yasindaki makine mühendisi Adil Can Kavcar, 1,5 yil önce ürolojik bir problem nedeniyle kentteki özel bir hastaneye basvurdu. Burada kan tahlilleri yapilan genç mühendis, Pamukkale Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. Kavcar’a 1 saat içerisinde kronik miyeloid lösemi tanisi konularak, hemen gerekli tedaviye baslanildi. Ancak hasta ilaçli tedaviye gereken yaniti vermeyince kök hücre nakline karar verildi.

Kavcar, aile içinde uygun donör bulunamamasi nedeniyle Izmir’de bulunan IEÜ Medical Park Hastanesi Kemik Iligi Nakil Merkezine yönlendirildi. Merkezin Türkkök’e yaptigi akraba disi donör basvurusu kisa süre içerisinde yanit alirken, genç hastaya allojenik kök hücre nakli gerçeklestirildi.

IEÜ Medical Park Hastanesi Kemik Iligi Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Seçkin Çagirgan, merkezdeki bininci naklin Adil Can Kavcar’a gerçeklestirildigini ifade etti.



“Bininci naklimizi yaptik”

Prof. Dr. Seçkin Çagirgan, “IEÜ Medical Park Hastanesi Kemik Iligi Nakil Merkezi olarak 2012 yilinin kasim ayinda faaliyete basladik. Yaklasik 9 yillik dönemde bininci naklimizi yaptik. Bininci nakli yaptigimiz hastamiza yaklasik 1,5 yil önce kronik miyeloid lösemi tanisi konulmus. Bu hastalik aslinda agizdan alinan tabletlerle kontrol altinda tutulabiliyor. Allojenik kök hücre nakli çok fazla kullandigimiz bir yöntem degil ancak hastamizda bu ilaçlar bekledigimiz yaniti verememis. Bu nedenle de hastaligin riski arttigi için donörden alojenik kök hücre nakli yapilmasi uygun bulunmus. Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde yapilan aile içi taramada, uygun bir donör saptanamamis. Bu noktada biz de Ege Bölgesinde allojenik kök hücre nakli konusunda deneyimli bir merkeziz. Akraba disi nakil gerektigi için hastamiz bize yönlendirildi. Ilk basamakta Türkkök’e basvurduk. 10’da 9 uyumlu donör saptadik ve kök hücre hastamiza nakledildi” dedi.



“Türkkök büyük bir boslugu doldurdu”

Merkezde yilda 100’ün üzerinde nakil yapildigini kaydeden Prof. Dr. Seçkin Çagirgan, “Türkiye’de son 10 yilda önemli degisimler gerçeklesti. Aile içinde donör bulamayan hastalar için Türkiye içerisinde uyumlu bir donör saptamak eskiden pek mümkün degildi. Ulusal kemik iligi bankalarimiz yetersizdi ve çogunlukla Avrupa ve Amerika’ya basvurmak zorunda kaliyorduk. Bu hem süre alan hem de pahali bir islemdi. Türkkök faaliyete geçtikten sonra hizla yüksek bir gönüllü donör havuzuna kavustuk. 500 bin civarinda gönüllü donör kayitlari mevcut. Artik aile içerisinde uygun donör bulunamazsa akraba disi donör kaynagi olarak ilk etapta Türkkök’e basvuruyoruz ve hastalarimizin yaklasik yüzde 80’ine Türkkök’ten donör saglayabiliyoruz. Yurt disi bagimliligimiz azaldi. Bu hem nakil süresini kisaltti hem de maliyetleri azaltti. Türkkök’ün bu alanda büyük bir boslugu doldurdugunu söylememiz gerekiyor. Birçok hastamiz Avrupa ve Amerika standardinda hizli bir sekilde donöre eriserek nakil olabiliyor. Nakil gerekip de nakil olamayan hasta yok diyebiliriz. Bugün gelinen noktada allojenik kök hücre nakli ve diger bütün nakiller basarili bir sekilde yapilabilmekte. Nakil gereksinimi olan hastalarin kisa sürede nakil yapacak merkeze ulastirilmasi ve orada izlenmesi önem tasiyor” diye konustu.



“2 saat önce nakil oldum, kendimi çok iyi hissediyorum”

Adil Can Kavcar, “1,5 yil önce ürolojik bir problem yasadigim için özel bir hastaneye gittim. Kan tahlillerinden sonra beni Pamukkale Üniversitesi Hastanesine sevk ettiler. Orada 1 saat içerisinde teshisim kondu. Hemen ardindan gerekli tedaviler basladi ancak yeterli yanit alinamayinca bizi buraya yönlendirdiler. Seçkin Hocamiz bizimle çok ilgilendi. Hemen nakil süreci baslatildi. Kisa bir süre içerisinde uyumlu donör bulundu ve 2 saat önce nakil oldum. Su anda kendimi çok iyi hissediyorum. Burada kendi evimizde gibiyiz. Kök hücre nakli bekleyen insanlar için bu süreç çok duygu yüklü bir durum. Basimiza böyle bir sey gelince esimle önce panik olduk. Fakat sonra uygun donör çikinca sürecin hizli ilerleyecegini anlayip sevindik” diyerek duygularini anlatti.
Kaynak: İHA