Araban Ovasi Suya Doydu, Çiftçilerin Yüzü Gülüyor

Araban’da bu sene yogun kar yagisi ve saganak yagis, Araban Ovasi’ni suya doyururken, çiftçilerin de yüzünü güldürdü.

Araban Ovasi Suya Doydu, Çiftçilerin Yüzü Gülüyor
Gaziantep’in Araban ilçesinde etkili olan 10 günlük yogun kar yagisinin ardindan araliklarla devam eden saganak yagis zengin tarim arazisine sahip Araban Ovasi’nda çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ovadaki antepfistigi ve zeytin bahçeleri, Türkiye’nin en kaliteli makarnalik sert bugdayi ve Araban sarimsagiyla birlikte 10’larca tarim ürünlerin ekili alanlarin ihtiyaç duydugu suya kavustu.

“Kuraklik sorunu bitti”

Araban Ziraat Odasi Baskani ve Sarimsak Üreticileri Baskani Hasan Altun, "Araban Ovasi’nda uzun süren yagissiz iklimin ardindan Ocak ayinda 10 gün boyunca etkili olan yogun kar yagisinin ardindan araliklarla devam eden saganak yagmurlarla birlikte ilçe kirsalindaki antepfistigi ve zeytin bahçeleri ile birlikte Araban Ovasi’ndaki tarim ürünleri üzerindeki kuraklik sorununu simdilik astigi gözlenmektedir. Araban’da 328 bin 383 dekar tarim arazisi mevcuttur. Bunun yaklasik 115 bin dekari basta antepfistigi olmak üzere, zeytin, bag ve diger meyvelikler olusturmaktadir. 204 bin dekarlik alanda, makarnalik sert bugday ve ekmeklik bugday, arpa, nohut, pamuk tarimi yapilmaktadir. Geri kalan yaklasik 9 bin dekarlik alanda kavun, karpuz basta olmak üzere sebze tarimi yapilmaktadir. Kis ve ilkbahar aylarinin yagisli geçmesi tarimsal verimlilik için çok büyük önem arz etmektedir. Çayir, mera ve otlaklarin yesermesi hayvancilik üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. 10 gün boyunca Araban Ovasi’nda etkili olan yogun kar yagisinin ardindan saganak yagislarin da etkili olmasi topragi suya doyurdu” dedi.



Çiftçilerin yüzü gülüyor

Ilçe kirsalindaki antepfistigi ve zeytin bahçelerindeki agaçlar ile Araban Ovasi’ni suya doyuran saganak yagislarin kuraklik korkusunu ortadan kaldirdigini söyleyen Arabanli çiftçilerden Hüseyin Akbulut ise, "1968 yilindan bu yana ilk defa 10 gün boyunca etkili olan yogun kar yagisinin ardindan araliklarla yagmaya devam eden saganak yagislar biz Arabanli çiftçilerin kuraklik korkusunu ortadan kaldirdi. Bahar mevsiminde de yagmur yagislarinin devamini bekliyoruz insallah" diye konustu.

Kaynak: İHA