Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Mobil Ekipleri Çocuklar Için Sahada

Risk altindaki çocuklari korumak ve saglikli gelisimlerini desteklemek amaciyla sosyal hizmet modelleri gelistiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, ülke genelinde saha taramasi yapiyor. Bugüne kadar toplam 158 bin çocuga ulasan, 40 binin üzerinde aile ziyareti gerçeklestiren mobil ekipler tarafindan su an 19 bin 120 çocuk aktif takip ediliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, dezavantajli çocuklar için mobil ekiplerle çalismalar yürütüyor. Risk altindaki çocuklari tespit etmek, korumak, onlara ve ailelerine destek saglamak için Türkiye genelinde alanlarina göre uzmanlasmis mobil ekipler sahada çalisiyor. Mobil ekipler, farkli risk gruplarindaki çocuklari korumaya yönelik tespit ve müdahale çalismalarinin yani sira, hizmetin etkinliginin saglanmasi amaciyla takip de yapiyor. Alan taramalarinin yaninda çocuklarla mesleki çalismalar, hane ziyaretleri, ailelere yönelik rehberlik faaliyetleri, egitim kurumlari ziyaretleri de gerçeklestiriliyor.

Mobil ekipler üç alanda çalisiyor

Mobil ekipler en az iki sosyal çalisma görevlisinden olusuyor. Sokakta risk altinda bulundugu degerlendirilen çocuklar için kurulan mobil ekipler bünyesinde il emniyet müdürlügü ve zabita ekiplerinden de görevli personel bulunuyor. Bakanligin il müdürlüklerinde olusturulan mobil ekipler tarafindan “sokakta risk altinda bulunan çocuklar”, “okullarda risk altinda bulundugu degerlendirilen çocuklar” ve “risk altinda bulunan çocuklarin izlenmesi” olmak üzere üç alanda çalisma gerçeklestiriliyor. Sokakta risk altinda bulunan çocuklar için olusturulan mobil ekipler, sokakta çalistirilan, dilendirilen ve sokakta yasayan çocuklarin tespit edilerek durumlarina uygun sosyal hizmet ve yardimlardan yararlandirilmasina yönelik çalisma yürütüyor. Okullarda risk altinda bulundugu degerlendirilen çocuklara yönelik olusturulan mobil ekipler de erken yasta zorla evliliklerin önlenmesi, çocuklarin okula devamlarinin saglanmasi amaciyla ailelere bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri yapiyor.

Sosyal Hizmet Merkezleri araciligiyla takip

Mobil ekipler, alan taramalariyla dezavantajli durumdaki çocuklari ve aileleri belirledikten sonra onlara uygun desteklerin sunulmasi için gerekli yönlendirmeleri ve hizmetleri sagliyor. Sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocuklar ve aileleri basta olmak üzere risk altindaki çocuklar Sosyal Hizmet Merkezleri araciligiyla izleniyor.

158 bin çocuga ulasildi

Mobil ekiplerin çalismalariyla bugüne kadar farkli risk gruplarindan toplam 158 bin çocuga ulasildi, 40 binin üstünde aile ziyaret edildi. Sokakta çalistirilan, dilendirilen veya sokakta yasayan 30 bin çocuga müdahale edilirken, bu durumdaki 16 bin çocugun ailesine rehberlik hizmeti verildi.

Çocuklardan 644’ü kurum bakimina alindi. Okullarda risk altinda bulundugu degerlendirilen 31 bin çocuga ve 20 bin aileye ulasildi, 10 bine yakin ziyaret gerçeklestirildi.

Bu sekilde 977 çocugun okula devami saglandi. Bakanligin mobil ekipleri araciligiyla hizmet sunulan 19 bin 120 çocuk aktif olarak takip ediliyor.
Kaynak: İHA