69 Yillik Terziden Gençlere Tavsiye Açiklamasi 'Meslek Okullarini Tercih Etsinler, Asla Issiz Kalmazlar'

Tekirdag’in Muratli ilçesinde yasayan 69 yillik terzi Salim Özer, "Okuyamayan gençlere de bir tavsiyem var. Meslek okullarini tercih etsinler. Asla issiz kalmazlar" dedi.

69 Yillik Terziden Gençlere Tavsiye Açiklamasi 'Meslek Okullarini Tercih Etsinler, Asla Issiz Kalmazlar'
Meslege 14 yasindayken ustasinin yaninda çirak olarak baslayan Salim Özer, vatani görevinin ardindan kendisine bir dükkân açti. Çalisma azmi ve ustaligiyla ilçe halkinin begenisini kazanan 84 yasindaki Özer, 69 yillik meslegini hala ayni özenle sürdürüyor. Geçmiste revaçta olan terziligin son yillarda kaybolmaya yüz tuttugunu dile getiren Salim Özer, 1953’te terzilik meslegine basladigini anlatarak, “1953’te ustam Yusuf Kocagöz’ün yaninda çirak olarak ise basladim. 1959’da askere gidene kadar çalistim. Esasen askerde alay karargâhinda terziligimi gelistirdim. 1961’de askerden gelince, o senenin 7. ayinda Muratli’da simdiki belediyenin karsisinda dükkân açtim. O günden beri de vergi mükellefiyim. Isimi hala devam ettiriyorum. Isimi çok seviyorum” diye konustu.

Terzilik mesleginin çaga yenildigini kaydeden Özer, “Terzilik meslegi bitti fakat severek çalisana, özenerek is yapana müsteri var. Müsteri daima güzel isin yaninda güler yüz, saygi ve sevgi ister. Ben bu yasta issiz kalmiyorum. Artik gözlerim iyi görmüyor, takim elbise yapamiyorum diye bazi siparisleri geri çevirsem de geçen gün samimi bir müsterimi kiramadim. Ona takim elbise dikecegim. Çalisana hala is var” seklinde konustu.

Terziligin çok ince bir is oldugunu vurgulayan Salim Özer, “Terzilik çok ince istir. Puntali, robotifte çalisma vardir. Suanda o is bana agir geliyor. Çünkü ignenin giris çiktigi yeri göremiyorum. Gözümün biri ameliyatli, sadece bir gözüm normal görüyor. Buradaki ürünlerin hepsinin kendim yaptim” dedi.

Yaninda çalisip meslek sahibi olan birçok kisinin oldugunu anlatan Salim Özer, “Yanimda çalisanlardan bütün kardeslerim is sahibi oldu. Konfeksiyon atölyeleri açanlar oldu. Terzilik yapanlar var. Tekirdag’da bir kalfam halen terzilige devam ediyor. Istanbul’daki kardeslerimden iki tanesi bu meslekten emekli oldu. Iki kalfam da rahmete kaldi” diye konustu.

Bu senenin sonuna kadar meslege devam edecegini aktaran Özer, “Meslegimi çok severek yapiyorum fakat artik yaslandim. Bundan sonra agir geliyor. Önümüzde iki bayram var. Bayramlari atlatip elimdeki mali da satip yavas yavas kendimi emekliye sevk edecegim. Benim okuyamayan gençlere de bir tavsiyem var. Meslek okullarini tercih etsinler. Asla issiz kalmazlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA