Yapimi 1834 Yilina Dayanan Anadolu Feneri Restore Edildi

Beykoz’da yapimi 1834 yilina dayanan ve Karadeniz açiklarinda bulunan tarihi Anadolu Feneri restore edildi. Restorasyonu tamamlanan Anadolu Feneri havadan görüntülendi.

Yapimi 1834 Yilina Dayanan Anadolu Feneri Restore Edildi
Beykoz’da Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’nun restore edilecegini duyurdugu tarihi Anadolu Feneri restore edildi. Doga ile iç içe olan Anadolu Feneri, Karadeniz’le Istanbul Bogazi’nin birlesim noktasinda bulundugu için, ziyaretçilerine essiz manzaralar sunuyor. Restorasyon çalismasi tamamlanan Anadolu Feneri 1834 yilinda Kirim Savasi sirasinda Fransiz ve Ingiliz gemilerine bogazin ve Karadeniz’in girislerini görebilmeleri ve rehber olmasi amaciyla yaptirildi. Anadolu Feneri, 15 Mayis 1856 yilinda karsisindaki Rumeli Feneri ile birlikte kule kismi da yapilarak Fransizlar tarafindan isletilmeye baslandi.

Fener 1933 yilinda tamamen Türkiye’ye geçti

Fener, Fransizlara verilen 100 senelik isletme imtiyazinin iptal edilmesiyle 1933 yilinda tamamen Türkiye’ye geçti. Orijinal halini koruyan nadir deniz fenerinin boyu 20 metre yüksekligi ise 75 metreden olusuyor. Tarihi Fener, 75 metre yükseklikten saniyede bir beyaz isik vererek denizcileri selamliyor, sonrasinda ise 18 saniyelik bir bekleme süresi devreye giriyor. Öte yandan restorasyonu tamamlanan tarihi Anadolu Feneri ve essiz manzarasi havadan görüntülendi.
Kaynak: İHA