Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Covid-19 Sonrasi En Sik Sikayet Nedeni Sirt Agrisi'

Covid-19 nedeniyle hastanelere basvuran hastalar bas ve bacak agrisindan tat bozukluguna, unutkanliktan depresyona kadar birçok sikayette bulunurken, uzmanlar yüzde 49 ile en fazla basvurunun sirt agrisi nedeniyle yapildigini açikladi.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Covid-19 Sonrasi En Sik Sikayet Nedeni Sirt Agrisi'
Medicana Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Aziz Denli, Covid-19 ile uyumlu bir enfeksiyon sirasinda veya sonrasinda gelisen semptomlarin 12 haftadan uzun sürmesi ve alternatif bir taniyla açiklanamamasi durumuna “post Covid-19” denildigini ifade etti.

Bu durumda hastada çok farkli belirtiler olabildigine dikkati çeken Denli, “Kimisinde basit bir kas agrisi olabilirken, kimisinde ise unutkanlik ve hatta beyin sisi dedigimiz karmasik nörolojik sikayetler ve tablolar ortaya çikiyor” seklinde konustu.

Denli, birçok ülkede yapilan istatistiksel arastirmalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine basvuran hastalarda en önde gelen sikâyetin kas iskelet sitemi agrilari oldugunu aktardi.

En fazla basvuru sirt agrisi sikayetiyle yapildi

Denli, geçen yilin ilk 6 aylik diliminde Medicana Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine post Covid-19 sendromu tanisi ile basvuran 100’ün üzerindeki hastadan elde ettikleri verileri paylasti. Hastalarin yüzde 63’ünün erkek, yüzde 37’sinin ise kadin oldugunu kaydeden Denli, “Post Covid-19 sendromlu tüm hastalarin ortalama yasi 38,6 iken, erkeklerde ortalama yas 41,9 kadinlarda ise 36,7 idi. Bu hastalarimizin sikayetleri, bas agrisindan tutun bacak agrisina, tat bozuklugundan tutun unutkanlik ve depresyona kadar çok genis bir yelpazede görülmekte idi. Ancak en sik basvuru nedeni yüzde 49 gibi ezici bir çogunlukta sirt agrisi idi” degerlendirmesinde bulundu.

Iç organlardaki sorun bedenin disina yansiyor

Aziz Denli, hastalarin önemli bir bölümünde omurgalarda asiri hassasiyet tespit edildigini açikladi.

Denli, tespit edilen kas dokusunda hassasiyet, spazm gibi durumlara karsi uyarilarda bulunarak su ifadeleri kullandi:

“Iç organlarimiz ile cilt, kas ve eklemlerimiz bir sinir agi ile birbiri ile baglantilidir. Iç organdaki bir problem bu sinir baglantilari sayesinde bedenimizin disinda, deride veya kasta kendisini agri ve spazm ya da renk degisikligi, sicaklik, sogukluk gibi bir belirti ile gösterebilir. Çalismamizi ilginç kilan baska bir sonuç ise bu hassas omur segmentlerinin aslinda akciger, bronslar, kalp ve diafram gibi organlarimiz ile olan baglantilariydi. Sonuç olarak Covid-19 enfeksiyonu gibi post Covid-19 sendromu da uzun süre gündemimizi isgal edecektir. Post Covid-19 sendromu geçirmis ve sirt agrisi ve miyalji gibi sikayetlerle basvuran hastalarin yapilacak tedavilerinde tespit edilen bu omur segmentlerinin dikkate alinmasinin hem hasta için hem de hekim için yüz güldürücü sonuçlar dogurabilecegine inanmaktayiz.”

Tedavi için öncelik solunum egzersizleri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Aziz Denli, hastaligin tedavisine iliskin ise su bilgileri verdi:

“Bu hastalara verilecek tedavilerin basinda solunum egzersizleri olmalidir. Böylece sadece akcigerlerinin kapasitesi artirilip bol oksijen alimi saglanmayacak, ayni zamanda diafram kasimizi daha aktif ve güçlü hale getirmis olacagiz. Bunun yani sira, solunum egzersizleri ile birlikte agrili omur segmentlerine yapilacak olan fizik tedavi veya nöralterapi ve akupunktur gibi bir girisimsel islemle hem agri ve spazmi önlemis olur hem de buraya yansima yapmis olan kalp ve akciger gibi iç organlarimiz üzerindeki yükü hafifletmis oluruz.”
Kaynak: İHA