Türkiye'nin Tek Çocuk Adalet Merkezi'nde Ilk Kez Bir Durusma Görüntülendi

Erzurum’da bulunan Türkiye’nin tek Çocuk Adalet Merkezi’nde ilk kez bir durusma görüntülendi. Çocuk dostu olarak tasarlanan durusma salonunda mahkeme tarafindan dolandiricilik suçunun magduru olan bir çocugun beyani, sanikla yüz yüze gelmeden adli görüsme odasinda uzman araciligiyla alindi.

Türkiye'nin Tek Çocuk Adalet Merkezi'nde Ilk Kez Bir Durusma Görüntülendi
Adalet Bakanligi tarafindan çocuk dostu bir uygulama daha hayata geçirildi. 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kamuoyuna açiklanan Insan Haklari Eylem Plani’nda da çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içinde yapilandirilmasina iliskin model gelistirilmesine ve durusma salonlarinin çocuk dostu sekilde yeniden tasarlanmasina yönelik hedeflere yer verilmisti. Bu kapsamda Adalet Bakanligi ile Erzurum Büyüksehir Belediyesi arasinda pilot olarak Türkiye’nin ilk Çocuk Adalet Merkezi’nin Erzurum’da kurulmasina yönelik protokol imzalandi. Yürütülen çalisma sonucunda yapimi tamamlanan Çocuk Adalet Merkezi’nin açilisi Dünya Çocuk Haklari Günü’ne denk gelen 20 Kasim 2021 tarihinde gerçeklestirildi.

Bu merkezde çocuklarin üstün yararini koruyacak sekilde tasarlanan durusma salonu, adli görüsme odalari gibi fiziki alanlarin yani sira çocuk dostu uygulamalar gerçeklestiriliyor. Mahkeme tarafindan dolandiricilik suçunun magduru olan çocugun beyaninin sanikla yüz yüze getirilmeden Çocuk Adalet Merkezi’ndeki adli görüsme odasinda uzman araciligiyla alinmasina karar verildi.



Evinden ekipler tarafindan alindi

Maruz kaldigi suçtan fazlaca etkilendigi, bu nedenle kendisine etkin destek hizmeti sunulmasi gerektigi degerlendirilen magdur çocuk ve ailesi, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügü’nün hizmet araci ile uzman esliginde evinden alinarak Çocuk Adalet Merkezi’ne getirildi.

Bu merkezde bulunan bekleme odasinda uzman ile çocuk ön görüsme yapti. Bu sekilde hem magdur çocugun stres ve kaygi düzeyi düsürüldü hem de yapilacak islemle ilgili kendisine bilgi verildi.

Sonrasinda magdur çocuk görüsme odasina alindi. Mahkeme tarafindan Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla görüsme odasina baglanilarak beyani uzman araciligiyla alindi. Beyan islemi tamamlanan magdur çocuk, ailesi ile birlikte yine Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügü’nün hizmet araci ile uzman esliginde evine birakildi. Türkiye’de ilk olan çocuk dostu bu uygulama sayesinde hizmet araciyla ulasimi saglanan magdur çocuk, adliye ortaminda durusma sirasini beklemeden, durusma ortamina girmeden uzman araciligiyla beyanini verdi. Bu uygulamanin yayginlastirilmasi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA