Kesme Çiçek Sektöründe Sevgililer Günü Bereketi

Türkiye’nin en önemli örtü alti kesme çiçek üretim merkezi Antalya’da 14 Subat Sevgililer Günü öncesinde Avrupa’ya 9 milyon dolar degerinde 65 milyon dal kesme çiçek ihracati gerçeklestirilirken, iç piyasaya da 100 milyon TL’lik çiçek gönderildi.

Kesme Çiçek Sektöründe Sevgililer Günü Bereketi
Türkiye’nin kesme çiçek üretiminin yüzde 98’inin karsilandigi Antalya’da yaklasan 14 Subat Sevgililer Günü öncesinde hummali bir çalisma basladi.

Son hazirliklarini yapan kesme çiçek üreticileri hem iç piyasaya hem de Avrupa ve Balkan ülkelerine çiçek gönderip ülke ekonomisine ciddi bir katki sagliyor. Bu yil da kirmizi agirlikli karanfil ihracati agirlikta olurken, birçok Avrupa ülkesine 65 milyon dal çiçek gönderildi ve 9 milyon dolarlik döviz elde edildi. Iç piyasaya 100 milyon TL’lik kesme çiçek satisi gerçeklestirilirken, fiyatlarin geçen yila göre yüzde 20 ile 40 arasinda daha yüksek olmasi bekleniyor. Öte yandan, bazi seralarda halan üreticinin karanfil kesmeye devam ettigi görüldü.



"Soguk hava üretimi etkiledi"

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Kesme Çiçek Ihracatçi Birligi Baskani Ismail Yilmaz, 14 Subat’a sayili günler kala hareketli anlar yasamaya devam ettiklerini söyledi.

Hem dis hem de iç piyasaya yönelik sevkiyatlari büyük oranda tamamladiklarinin altini çizen Yilmaz, ”Su an ilave eksik siparislerin uçaklarla gönderimini yapiyoruz. Iyi bir dönem geçiriyoruz. Ama geçen yila oranla ayni satis rakamini gerçeklestirdik diyebiliriz. Bunda en büyük etken ise kis sartlarinin ve soguk havanin geçen yila göre daha çetin geçmesidir. Bu da ürün miktarinda azalisa neden oldu” diye konustu.



"9 milyon dolarlik gelir"

Ihracatta en önemli pazarlarinin Hollanda oldugunun altini çizen Yilmaz, “Biz yogun çiçek gönderiyoruz ama çiçeklerimiz Hollanda‘da kalmiyor. Oradan dünyanin birçok ülkesine gidiyor. Özelikle Ingiltere, Almanya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan’a yogun çiçek gönderdik. 65 milyon dallik ihracatimiz oldu bu dönemde ve 9 milyon dolarlik gelir elde ettik” dedi.



"Karanfilde iddialiyiz"

Sevgiler Günü’nün çiçeginin kirmizi agirlikli oldugunu dile getiren Ismail Yilmaz, “Özellikle gül ön plana çikiyor. Ama maalesef iklim sartlarindan dolayi ülkemizde gül üretimini yapamiyoruz, Avrupa’daki standartlara uygun gül olmuyor. Fakat biz karanfilde çok iddialiyiz. Kirmizi karanfile karsi ilgi çok büyük. Geçen yila göre fiyatlar ayni asagi yukari, ayni fiyatlara satiyoruz. Bizler ihracat yaptigimiz için ülkemizdeki maliyetler yüksek diye onu rakamlara ilave edemiyoruz. Dünya ile rekabet halindeyiz. Kolombiya, Ekvador, Kenya gibi ülkeler dünyada süt bitkileri sektöründe önde olanlar. Oradaki fiyatlar belirleyici oluyor. Dolar bazinda ayni rakamda satislar gerçeklestiriyoruz” seklinde konustu.



"Iç pazardan 100 milyonluk gelir"

Iç pazarin sektörün tamamlayicisi konumunda oldugunu kaydeden Yilmaz, “100 milyon TL’nin üzerinde iç pazarda bir satisimiz oldu. Bu rakam üreticiye yansiyan rakamlar. Son noktasi olan çiçekçi esnafimizin da satacagi rakamlar bunun çok üzerinde olacaktir. Üretim maliyetleri yüksek oldugu için çiçek fiyatlarina bu yansiyacaktir. Geçen yila göre yüzde 20 ile 40 arasinda bir artis olacaktir” dedi.

Diger hediyelerle kiyaslandiginda çiçegin anlami ve degerinin farkli olduguna isaret eden Yilmaz, “Bir de fiyati da uygun. O nedenle çiçekçi esnafimiza yogun bir ilgi olmasini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA