Kaplıcaya gideceklere müjde! Bütün masraflar devletten...

SGK, Sağlık Uygulamalar Tebliği'nde yaptığı değişikle hastalık masrafları dışında bazı alternatif tedavi yöntemlerini de kapsıyor. Kaplıca tedavileri de SGK kapsamında yer alıyor. SGK çalışanı ve SGK emeklisi devlet güvencesi altında termal tesis tedavilerinden yararlanabiliyor. SGK tarafından karşılanan termal tedavi giderleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Kaplıcaya gideceklere müjde! Bütün masraflar devletten...Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalının muayene, tedavi ve ilaç masrafları dışında, bazı alternatif tedavilerini de karşılıyor. Birçok kişi tarafından bilinmese de kaplıca tedavileri de sağlık sigortası dahilinde bulunuyor. Peki, SGK kaplıca tedavisinden yararlanma şartları nelerdir? SGK kaplıca şartları ve detayları...

SGK KAPLICA TEDAVİSİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

SGK kaplıca ödemelerini belli şartlar halinde karşılar. Kaplıca ödemelerinin karşılanabilmesi için tedavinin yapılacağı kaplıcanın Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olması ve Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan şartların sağlanması gerekmektedir.


SGK kaplıca tedavisini hangi durumda öder;

Resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından verilen, sağlık kurulu raporu,

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmeli, bu süre aşılırsa 6 ay içinde sevk belgesi gerekiyor.

Yol giderinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınıyor.

Rapordasevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri karşılanıyor.

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanamaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor.

Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebiliyor. Bunun dışındakiler ödeme kapsamın dışında.

SGK HANGİ GİDERLERİ KARŞILIYOR?

Kaplıca tedavisine ilişkin raporun düzenlendiği tarihten itibaren 5 işgünü içerisinde kaplıcaya başvurulması halinde sigortalının;

Kaplıca tesisine gidiş ve dönüş yol parası
Gündelik giderler,
Gündelik giderler,
Her gün için 1 adet kaplıca-banyo ücreti SGK tarafından karşılanıyor.

SGK'nın kapsama aldığı kaplıca 1 kür =21 günden fazla ise olamıyor. Bu süreden fazla kalınmış ise fazladan kalınan süre için ödeme yapılmıyor. Tedavi görülen kaplıca il sınırınız içindeyse, tedavi günlüğü yarı yarıya düşüyor. Bunun dışında aynı raporda tıbben refakatin gerekli olduğunun belirtilmesi halinde refakatçinin yol giderlerinin ve gündeliklerinin de SGK tarafından karşılanması da mümkün oluyor.

Cilt hastalıklarından, romatizmaya kadar birçok hastalığın tedavisi için kullanılan termal sular, doğal yollarla şifa arayanların tek adresi. Türkiye ise termal kaynaklar bakımından Avrupa'da birinci Dünya'da ise 7. Sırada yer alır.

SGK İZNİ OLAN MERKEZLERİ SEÇİN

Rapor alındığı taktirde Sağlık Bakanlığı'nın işletme izni verdiği kaplıcalardan tedavi almak geekiyor. Aksi halde SGK izni olmayan kuruluşlarda yapılan tedavilerin masraflarını karşılamıyor. SGK'nın internet sitesinde yer alan listede bugün için 26'sı Afyon'da olmak üzere toplamda 311 kaplıca merkezinin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirildiği görülüyor. Listede en çok merkez Ankara'da yer alıyor.

İşletme izni verilen kaplıca tesislerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

SGK kaplıca için ne kadar ödeme yapıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun karşılamış olduğu masraflar yol ve gündelik masraflarıdır. Bu kapsamda en fazla 21 günlük konaklama için gündelik masrafını ödemektedir. Kişilerin kaplıca içerisindeki diğer harcamaları belgeleseler bile Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yapmamaktadır.

Kaplıca seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Her ne kadar giderlerin bir kısmı SGK tarafından karşılanacak olsa da kaplıca seçimi yaparken aşağıdakilere dikkat etmenizi öneririz;

Tedavi görmeyi düşündüğünüz kaplıcada daha önce tedavi gören ya da bir şekilde bulunanların tavsiyelerine ve yorumlarına bakın. Trivago gibi birçok sitenin yorum ve puanlama sayfasında bunlar mevcut.

Gitmeyi düşündüğünüz kaplıca suyunun hastalığınıza iyi gelip gelmediği konusunda iyi araştırma yapınız

Kaplıca için hangi doktora gidilir ?

Başvurulacak doktor hastalığa göre farklılık gösterebilir. Örneğin bel, boyun hastalıkları için beyin ve sinir cerrahı ya da fizik tedavi uzmanına başvurulması gerekirken diğer hastalıklar için ise ilgili uzmana başvurulması şarttır.

Kaplıca tedavisi nasıl yapılır ?

Doktor tarafından kaplıca tedavisi uygun görülenler için sevk belgesi düzenlenir. Kişi anlaşmalı kaplıcalardan birisine başvurarak tedavinin başlatılmasını talep eder. Tedavi kişiye ve hastalığa göre farklılık gösterir. Genellikle en az 15 gün sürer. Bu süre boyunca hangi tedavilerin uygulanacağı, yapılacak işlemler hakkında bir program çıkartılır. Uzman eşliğinde program uygulanır.