GSO Baskani Ünverdi'den Yunanistan'a 'Baklava' Tepkisi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Yunanistan basininda baklavanin Yunan tatlisi oldugu yönünde çikan haberlere tepki göstererek, “Yunanistan’in da üyesi oldugu AB tarafindan, ‘Antep Baklavasi’ olarak cografi isaret tescilini aldigimiz baklavamiza baskalarinin sahip çikmaya çalismasi aymazliktir” dedi.

GSO Baskani Ünverdi'den Yunanistan'a 'Baklava' Tepkisi
Baklavanin, Türk mutfagindaki tarihi geçmisi ile Türkiye’nin ve ülkemizde ise Gaziantep’in bir tatlisi oldugunu dile getiren GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, “Türk ürünlerindeki lezzet ve kalite bazi kesimleri öyle noktalara getirdi ki belirli periyotlarda ayni söylemlerle ürünlerimize sahip çikma çabasi içerisine giriyorlar. Yunanistan basini da belli dönemlerde baklavanin kendilerinin oldugunu haber yapmayi bir ritüel haline getirdi. Adeta gece rüyalarinda baklava görüp, sabah baklava bizim diyorlar. Ayni söylemleri tekrar etmeyle sizin olamayan bir sey sizin olmuyor. Baklavayla özdeslesen ve tüm dünyada baklava denilince ilk akla gelen yer Gaziantep’tir” seklinde konustu.

“Cografi isaret tescilinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha yasiyor ve anliyoruz”

Gaziantep Sanayi Odasi’nin baklavanin hem ülkemiz hem de AB tarafindan tescil edilmesinde büyük emek ve mücadele verdigini dile getiren Ünverdi, “Gaziantep Sanayi Odasi 2003 yilinda baslattigi marka ve patent tescili sürecine baklavayi hem ülkemizde hem de AB’de tescil ettirerek Gaziantep ile özdeslesen baklavaya sahip çikmis ve 2005 yilinda baklavanin tescilini alarak baklavanin Türkiye’nin, Gaziantep’in oldugunu tüm dünyaya göstermistir. ‘Antep baklavasi’ ibaresinin cografi isaret olarak tescili 2007 yilinda alinmistir. Tescil için 10 Temmuz 2009 tarihinde AB’ye basvuruda bulunulmus, AB Komisyonu’nun incelemesinin ardindan basvuru olumlu bulunmus ve Antep baklavasina iliskin resmi basvuru belgesi 8 Agustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayimlanmis ve cografi isaret olarak tescil edilmistir. Antep Baklavasi, AB tarafindan tescil edilen ilk Türk ürünü olurken, Gaziantep Sanayi Odasi da AB tarafindan ilk defa bir Türk ürününe tescil alma basarisini göstermistir. Cografi isaret tescilini sehrimize kazandiran o dönem Meclis Baskanimiz olan Abdulkadir Konukoglu’na, su an milletvekili olan ve o dönem Yönetim Kurulu Baskanimiz olan Nejat Koçer’e, su an Meclis Baskanimiz olan Adil Sani Konukoglu’na, dönemin meclis üyeleri ve emegi olan herkese tesekkür ediyorum. Cografi isaret tescilinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha yasiyor ve anliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Baklavanin ülkemizin bir tatlisi oldugu belgelidir”

Baklavanin ülkemize ait bir tatli olduguna dair bütün belgelerinin bulundugunu ifade eden Ünverdi, “Türk kültürüne ait ürünlere sahip çikmaya çalisanlara bu belgeleri bir kere daha hatirlatiyor, artik ürünlerimize sahip çikma hayallerini birakmalarini öneriyorum. Baklavanin kelime kökenine bakildiginda dahi Türkçe oldugu zaten bellidir, devamina iki harf eklemeyle ne baklava, ne yogurt, ne ayran baska bir ülkenin olmaz. Uluslararasi tüketicilere de tavsiyem, Gaziantep baklavasinin taklitlerine özellikle dikkat etmeleridir. Ürünün menseine muhakkak baksinlar ve baklava adi altinda baska bir ülkenin taklit ürününü yemek durumunda kalmasinlar” diye konustu.

Kaynak: İHA