Fukusima Nükleer Santrali'nin Içi Uzaktan Kumandali Robotla Görüntülendi

Japonya’da 2011 yilinda meydana gelen deprem ve tsunaminin ardindan nükleer facianin yasandigi Fukusima Daiichi Nükleer Santrali’nin hasar gören reaktöründeki erimis nükleer atiklar, uzaktan kumandali robot ile görüntülendi.

Fukusima Nükleer Santrali'nin Içi Uzaktan Kumandali Robotla Görüntülendi
Japonya’da 2011’de meydana gelen deprem ve tsunaminin ardindan nükleer faciaya sahne olan Fukusima Daiichi Nükleer Santrali’nin isletmecisi TEPCO’nun hasarli reaktörde robotlar araciligiyla yapmaya basladigi arastirmaya ait görüntüler yayinlandi. Uzaktan kumandali ROV-A robotunun geçtigimiz çarsamba günü faciada en büyük zarari gören 1 numarali reaktörün muhafaza kazanindaki nükleer yakit kalintilarini görüntüledigi bildirilirken, özel bir kamera sistemi ile donatilan ROV-A robotunun eriyen reaktörün bir bölümünde insanlar için ölümcül olan 2 sievertlik radyasyon seviyesi ölçtügü kaydedildi. Arastirmalarin 1 numarali reaktördeki erimis nükleer yakit kalintilarini ölçmeyi, 3 boyutlu olarak haritalamayi ve radyoaktivitelerini belirlemeyi amaçladigini duyuran TEPCO’dan yapilan açiklamada, sürecin ekipman ve strateji gelistirmede kritik öneme sahip oldugu ve reaktörün nihai olarak devreden çikarilmasina olanak taniyacagi vurgulandi. Öte yandan Hitachi Nükleer Enerji ve hükümet tarafindan finanse edilen bir konsorsiyum olan Uluslararasi Nükleer Hizmetten Çikarma Arastirma Enstitüsü tarafindan ortaklasa gelistirilen diger 5 robotun önümüzdeki birkaç ay boyunca zarar gören reaktördeki arastirmalarda kullanilacagi ögrenildi.

Süreç gecikmisti

Japonya, 2011 yilinda meydana gelen 9 büyüklügündeki deprem ve tsunaminin ardindan Çernobil faciasindan sonraki en büyük nükleer felaket olarak gösterilen Fukusima Nükleer Santrali kazasina sahne olmus, santraldeki 3 nükleer çekirdegin erimesi sonucu radyasyon sizintisi meydana gelmisti. Bölgedeki binlerce kisinin tahliyesi ile sonuçlanan kazanin ardindan santralin nasil güvenle tahliye edilecegi sorusu gündeme gelirken, tesiste robotlar araciligiyla yapilmasi planlanan arastirmanin tarihi ilk olarak 2019 olarak belirlenmisti. Robotlarin tesise girisini saglayacak kosullarin hazirlanamamasi nedeniyle süreç ertelenmisti.

Geri sayim sürüyor

TEPCO, 1 milyon tondan daha fazla radyoaktif atik suyun bulundugu Fukusima Daiichi Nükleer Santrali’nde depo olarak kullanilan tanklarin 2022’ye kadar dolacagini duyurmus, Japonya hükümeti ise son olarak atik suyun uluslararasi standartlar çerçevesinde aritilarak denize dökülmesine karar vermisti.
Kaynak: İHA