Dogum Agrilarina Sanal Dokunus

Malatya Inönü Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde gelistirilen ‘Sanal Oyunlar’ projesiyle dogumlar artik daha kolay olacak.

Dogum Agrilarina Sanal Dokunus
Inönü Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Uçar ile Saglik Bilimleri Enstitüsü Doktora Ögrencisi Zeliha Sunay’in birlikte gelistirdikleri üç ayri basliktan olusan ‘Sanal Oyunlar’ projesi, kadinlarin korkulu rüyasi olan dogum agrilariyla bas etmeyi kolaylastiriyor. Bir yil gibi bir sürede tamamlanan projeye dair degerlendirmelerde bulunan Inönü Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Uçar, “Doktora ögrencim Arastirma Görevlisi Zeliha Sunay ile birlikte doktora tezi kapsaminda bir proje gelistirdik. Proje ile dogum agrisiyla bas etmede kullanilan bazi ilaçsiz yöntemleri sanal oyunlarla birlestirdik. Dogum agrisini gidermeye yönelik bir ilki gerçeklestirmis olduk. Dogumhaneye gelen kadinlara balon patlatma oyunu ile çömelme egzersizlerini, balon sisirme oyunu ile solunum egzersizlerini ve altin toplama oyunu ile pelvik egzersizleri yaptirmis olduk. 60 gebe üzerinde yaptigimiz bu çalisma sonucunda kadinlarin dogum agrisini daha az algiladigini, dogumdan memnuniyetle ayrildigini ve hatta dogum süreçlerinin kisaldigini belirledik” dedi.



“Dogum agrisiyla bas etmeye yönelik bir ilki gerçeklestirmis olduk”

Projeyle dogum agrilariyla bas etmeye yönelik yöntemlerin eglenceli bir hale geldigini belirten Doç. Dr. Uçar, “Pek çok kadinin aslinda dogumdan korkmasinin nedeni dogum agrilari. Dogum agrilari ile bas etme yöntemlerini biz sanal oyunlar ile eglenceli bir hale getirerek kadinlarinin oynamasini, bu sekilde de dogum agrilari ile daha kolay bas etmelerini sagladik. Dogum agrisiyla bas etmeye yönelik bir ilki gerçeklestirmis olduk” ifadelerini kullandi.

Uygulamanin Türkiye’de bir ilk oldugunun altini çizen Uçar, ”Dogum agrisi ile bas edebilen kadinlar normal dogumlari daha çok tercih ediyorlar. Bu oyunlarin bunu kolaylastirabilecegini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA