EOKA Terör Örgütünce Sehit Edilen Mustafa Necmi Ilhan, TMT Hakkindaki Söylemleri Elestirdi

Üç kardesi 1963 yilindaki “Kanli Noel” olaylarinda EOKA terör örgütü tarafindan Kuzey Kibris Türkiye Cumhuriyeti’nde sehit edilen Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, Türk Mukavemet Teskilati (TMT) hakkindaki mesnetsiz söylemleri elestirdi.

EOKA Terör Örgütünce Sehit Edilen Mustafa Necmi Ilhan, TMT Hakkindaki Söylemleri Elestirdi


21 Aralik 1963 tarihi, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) için en karanlik günlerden biriydi. EOKA örgütü olarak bilinen Rum çetesi, Kibrisli Türkleri adadan silmek ve Enosis ülküsünü gerçeklestirmek için kanli saldirilarini düzenledi.

O dönemde Kibris’ta bulunan askeri hastanenin yöneticiligini yapan ve o zaman binbasi rütbesinde olan, emekli Tabip Tuggeneral Nihat Ilhan’in küvette kursuna dizilen üç çocugu ve esi, yüzlerce masum sivilin katledildigi bu saldirilarin en akilda kalaniydi. Bu olay tarihe “Kanli Noel” olarak geçti. Bu olayin magdurlarindan olan Nihat Ilhan’in oglu Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani ve Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, Türk Mukavemet Teskilati hakkinda yapilan mesnetsiz açiklamalari Ihlas Haber Ajansi muhabirine yorumladi.

“KIBRIS ILE ILGILI YORUM YAPARKEN, KIBRIS TARIHININ VE KIBRIS’TA TÜRKLERIN VARLIK MÜCADELESININ IYI BILINMESI KANISINDAYIM”

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin kirmizi çizgi oldugunu ve Kibris hakkinda yorum yapilacagi zaman tarihinin iyi bilinmesi gerektigini vurgulayan Mustafa Necmi Ilhan, “Kibris’ta eli kanli EOKA terör örgütü tarafindan sehit edilen Murat, Kutsi ve Hakan’in kardesi, Tabip Binbasi Nihat Ilhan’in ogluyum. Kibris ile ilgili yorum yaparken, Kibris tarihinin ve Kibris’ta Türklerin varlik mücadelesinin iyi bilinmesi kanisindayim. Bu nedenle de 10 Subat 2022 tarihli bu bilgilendirmeyi sizlerle paylasmayi uygun buldum” dedi.



“EGER BUGÜN TÜRK MUKAVEMET TESKILATI OLMASAYDI, KIBRIS BIR RUM ADASI OLDURDU”

Türk Mukavemet Teskilati (TMT) hakkinda kullanilan asilsiz ve mesnetsiz ifadeleri de sert bir dille elestiren Mustafa Necmi Ilhan, üç agabeyinin Kibris’ta EOKA kanli terör örgütü tarafindan sehit edildigini hatirlatarak sunlari kaydetti:

“1 Agustos 1571’de tam 80 bin sehit ve 1 yil süren savasla Osmanli tarafindan Kibris adasi fethedildi ve 450 yildir adada Türk varligi söz konusudur ve hala devam etmektedir. 1950’lerin basinda ise adayi bir Rum adasi yapma fikri ile EOKA kuruldu. EOKA terör örgütü Kibris’i tamamen bir Rum adasi yapma amaciyla eylem planlari düzenledi.

Bununla birlikte de Kibris’ta 1950’lerin sonu ve özellikle de 60’larin basinda soykirim hazirligi yapiyorlar. Önce küçük sekilde Türklerin taciz edilmesi ile baslayan olaylar daha sonra Türklerin farkli mezalimlere maruz kalmasi ve her gün sehit haberlerinin gelmesi ile beraber ilerliyordu. Türkler de direnis gösteriyor ama maalesef bu yeterli gelmiyordu. Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Baskanligi tarafindan 1958’de Tümgeneral Karabelen’in görevlendirilmesi sonrasinda 1 Agustos 1958’de Türk Mukavemet Teskilati yani TMT kuruldu. Rahmetli Dr. Fazil Küçük ve rahmetli Rauf Denktas bu teskilatin kurucu önderleridir. Nice hayatini kaybetmis rahmetli Kibris mücahiti de bu teskilatta görev almis, kurulmasinda emek sarf etmistir. Türk Mukavemet Teskilati, Kibris Türklerinin can güvenligini, namus ve serefini korumayi amaç edinmisti. Ayrica Megali Idea denen, adayi Rum adasi yapmak için yapilacak saldiri ve soykirima karsi çikmak ve anavatan ile baglari saglamak konusunda da Türk Mukavemet Teskilati görev yapiyordu. Hedef olarak ilk baslangiçta Ankara’da, Antalya’da farkli egitim kamplarinin kurulmasi ve burada 5 bin kadar mücahitin egitilmesi ve silahlandirilmasi amaci belirlenmisti. Bu mücadele kapsaminda egitilen mücahitler Kibris’ta farkli yerlerde direnç gösteriyor, Kibris’taki EOKA’ci katillere örgütlü bir direnis ile karsi duruyorlardi. Bu direnis sirasinda da hepimizin iyi bildigi, özellikle 23 Aralik 1963’te baslayan Rumlarin daha agir saldirilari sonucunda 500’e yakin Kibris Türkü sehit edildi. Bunun yaninda da pek çok kisi yaralandi ve gazi oldu. 20 Temmuz 1974’e kadar katil sürüsü EOKA’nin soykirim saldirilarina kahramanca gögüs geren Türk Mukavemet Teskilati 1 Agustos 1976’da da Kibris Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi’na dönüstürüldü ve çalismalarina devam ediyor. Bu arada Kibris’ta binlerce sehidimizi, gazilerimizi, Türklere yapilan soykirimi yok sayarak, tarihi bilmeden Kibris hakkinda konusmanin dogru olmadigini düsünüyorum. Bizatihi 3 agabeyini sehit vermis bir insan olarak bunu söylemek istiyorum. Türk Mukavemet Teskilati, Kibris Türkünün izzet ve serefi için mücadele eden bir milli mücadele ruhudur. Türk Mukavemet Teskilati, Kibris’ta Türklerin destansi direnisinin bir simgesidir. Eger bugün Türk Mukavemet Teskilati olmasaydi, Kibris bir Rum adasi olurdu. Rahmetli babam Tabip Binbasi Nihat Ilhan’in söylediklerinden sizlerle paylasmam gerekirse eger Türk Mukavemet Teskilati ve Türkiye Cumhuriyeti’nin destegi olmasaydi Kibris’ta bugün Türk varligindan bahsetmek mümkün olmazdi. Bu nedenle bilinmelidir ki Kibris’ta Türklerin Kuvay-i Milliye’si Türk Mukavemet Teskilatidir."

(Utku Simsek / IHA)
Kaynak: İHA