Bakan Yardimcisi Tunç, Mardin'de Çiftçilerin Talep Ve Önerilerini Dinledi

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, Mardin’de çiftçilerin talep ve önerilerini dinledi.

Bakan Yardimcisi Tunç, Mardin'de Çiftçilerin Talep Ve Önerilerini Dinledi


Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Mardin’e gelen Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, Vali Mahmut Demirtas ile birlikte Çiftçi Temsilcileri ve Sivil Toplum Kurulusu Temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Yardimcisi Tunç, Mardin Il Tarim ve Orman Müdürlügü Konferans Salonu’nda çiftçi temsilcilerinin talep ve önerilerini dinledi. Mardin’in ülkenin gida arz güvenligi konusunda en önemli illerin basinda geldigini belirten Tunç, "Mezopotamya Ovasi’nda çok verimli topraklara sahibiz. Ülkemizin ihtiyaç duydugu tarimsal ürün çesitliligini, Mardin karsilamaya çalisiyor ve katkilar sunuyor. Mardin, göz bebegimiz olarak gördügümüz illerin basinda geliyor. Verimli topraklarimizin olmasiyla birlikte bu topraklarimizi en ekonomik sekilde sulamaya yönelik sikinti ve aksakliklar var. Bizler bunun farkindayiz. Mutlak suretle tarim arazilerimizin suya ihtiyaci var. Güneydogu bölgemiz kurak iklim kusaginda ama devletimiz bununla alakali sulu tarima geçilmesi için barajlar insa etmis. Bu planlama sonucunda bölgenin en büyük sulama tesisi olan Atatürk Baraji hayata geçirilmis. Mardin ilimiz yakin tarihte cazibe suyuna kavusacaktir. Çalismalarimiza tüm hiziyla devam ediyoruz. Mezopotamya Ovasi GAP suyu ile bulustugunda çiftçilerimizin maliyeti otomatikman düsecektir. Çiftçilerimize destegimiz devam edecektir’’ dedi.



Tarimsal üretimin önemine deginen Vali Demirtas ise, "Tarih kadar eski bu cografyanin dünden gelecege akan tarimsal üretim yolculugunda bugün, tüm dünyanin ögrendigi bir gerçekligin altini çizmekte yarar görüyorum. Milletlerin bugün ve gelecekte var olma rotasini, tarimsal üretim çizecektir. Uzmanlarin ve stratejik analistlerin öngörüsü ise gelecekte toprak, su ve gidaya erisim için ülkelerin birbiriyle kiyasiya mücadele edecegidir. Hamdolsun, ülkemiz geride biraktigimiz pandemi sürecinde gida arzi ile ilgili herhangi bir sikinti yasamamistir. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde de herhangi bir sikintinin yasanmamasi için tüm tedbirler alinmaya devam edilmektedir. Bu noktada yerel anlamda Valilik ve Büyüksehir Belediyesi olarak çalismalarimizi esgüdüm içerisinde yürütmeye devam ediyoruz. Bir yandan üreticilerimizin yaninda dururken diger yandan vatandaslarimizin herhangi bir magduriyet yasamamasi için yogun bir biçimde çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

Kirsal kalkinmanin saglanmasi amaciyla 296 milyon TL’lik destegin üreticilere saglandigini dile getiren Vali Demirtas, “Toprak, su ve gidaya erisim olarak dikkatlerinizi çektigim üç basligin üçünün de kadim kentimizle es anlama geldigi gözlerden kaçmamaktadir. Mardin ilimiz 150 bin hektar sulu, 164 bin hektar kuru olmak üzere toplam 314 bin hektar toplam tarim alanina sahiptir. Kadim kentimiz, 1 milyon 100 bine yaklasan küçükbas, 108 bin büyükbas hayvan varligiyla hayvancilik sektöründe de önde gelen merkezlerden biridir. 5 bin 27 gida isletmesiyle de bölgemizin önemli bir gida üretim ve sevk merkezi olan Mardin’imizde ÇKS’ye kayitli çiftçi sayimiz ise 20 bin 866’dir. Tüm bu göstergelerin yukari yönlü ivme kazanmasi için son iki yilda 62 projeye toplam 33.8 milyon TL destek sagladik. Ayni sekilde ilimiz genelinde kirsal kalkinmanin saglanmasi amaciyla da toplamda 296 milyon TL’lik destek üreticilerimize ulastirilmistir. Hali hazirda gerek Valilik gerekse Büyüksehir Belediyesi olarak yürüttügümüz tüm proje ve çalismalarla, Mardin’de tarimin tarihini yeniden yazmaya kararliyiz’’ diye konustu.

Programin ardindan Mardin temaslarini sonlandiran Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, kentten ayrildi.
Kaynak: İHA