Yunanistan Ana Muhalefet Partisi Lideri Çipras, Dinleme Skandalina Iliskin Isimleri Istedi

Yunanistan Radikal Sol Koalisyon-Ilerici Ittifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, ülkede skandal uyandiran yasadisi dinleme iddialari hakkinda, Yunanistan Iletisim Güvenligi ve Gizliligi Kurumu’nu (ADAE) ziyaret ederek, hakkinda dinleme karari bulunan isimleri talep etti.

Yunanistan Ana Muhalefet Partisi Lideri Çipras, Dinleme Skandalina Iliskin Isimleri Istedi


Yunanistan Radikal Sol Koalisyon-Ilerici Ittifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, Yunan Ulusal Istihbarat Teskilati EYP’nin Baskani Panagiotis Kontoleon’un, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis ve CNN Yunanistan’in ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis’in telefonlarinin dinlendigine dair iddialar sonrasinda Yunanistan Iletisim Güvenligi ve Gizliligi Kurumu’nu (ADAE) ziyaret etti. ADAE’den son 3 yila ait hakkinda dinleme karari bulunan isimleri talep eden Çipras ardindan yaptigi açiklamada, "ADAE Baskani ile görüsmemiz sonrasinda, hukuka uygun olarak, son 3 yilda hakkinda dinleme karari verilen siyasiler, gazeteciler, hukukçular ve silahli kuvvetler mensuplarinin listesini istedik. Ülkemizin ve cumhuriyetimizin kurumlari ile oyun olmayacagini, ulusal güvenlikle oynayamayacagini gösterecegiz" dedi.

Öte yandan, Yunanistan Ulusal Istihbarat Teskilati basta olmak üzere tüm kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslari tesisleri, teçhizati, arsivleri, veri tabanlari ve belgeleri ADAE yetkisi ile inceleyebiliyor. Ulusal güvenlik nedeniyle tutulan arsivlerin incelenebilmesi için ADAE baskaninin bizzat katilimi gerekiyor.

Ne olmustu?

Yunanistan’da, dinleme skandalini ortaya çikaran Documento gazetesi, Yunanistan’in en önemli isimlerinin hükümet tarafindan casus yazilimlarla dinlendigi iddia etmisti. Iddiada yer alan önemli isimler arasinda Yunanistan Ulusal Savunmasi Genelkurmay Baskani Konstantinos Floros, Korgeneral Charalampos Lalousis, Yunanistan Emniyet Eski Müdürü Mihalis Karamalakis, Egitim ve Din Isleri Bakani Niki Kerameus, CNN Yunanistan’in ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis, Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis, Eski Yunanistan Basbakani Andonis Samaras, eski Bakanlar Mihalis Hrisohoidis, Olga Yerovasili, günümüz Disisleri Bakani Nikos Dendias, Kalkinma ve Yatirim Bakani Andonis Yeorgiadis, eski Saglik Bakani Vasilis Kikilias, Kathimerini Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardimcisi Nikos Hardalias, Maliye Bakani Hristos Staikuras, Çalisma Bakani Kostis Hacidakis, bazi lokal idari birim yöneticileri ve bazi önemli is adamlari bulunuyor.
Kaynak: İHA