Kocaeli'de Erzurum Rüzgari Esti

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Erzurum’un cografi isaretli ürünleri olan cag kebabi ve Ispir fasulyesinin tanitimi gerçeklestirildi. Etkinlik çerçevesinde Cumartesi günü Türkiye rekoru kirilarak 1 ton Ispir fasulyesi vatandaslara dagitilacak.

Kocaeli'de Erzurum Rüzgari Esti
Cografi isaret tescilli ürünler Türkiye’nin birçok noktasinda sergilenmeye devam ediyor. Bu çerçevede Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Erzurum Ispir Fasulyesi ve Cag Kebabi Günleri gerçeklestirildi.

Gebze Erzurumlular Dernegi tarafindan düzenlenen etkinlikte Erzurum’a ait bir çok yöresel lezzet tanitildi. Programda davul-zurna çalindi, cag kebaplar sise takildi ve Ispir fasulyesi pisirildi. Stantlari gezen vatandaslar, Erzurum’a ait yöresel lezzetlerin tadina bakip alisveris yapma imkani buldu. Pazar gününe kadar devam edecek olan etkinlikte, cografi isaretli bir ürün olan Ispir fasulyesinin tanitiminin yapilabilmesi amaciyla Türkiye rekoru kirilarak vatandaslara 1 ton Ispir fasulyesi dagitilacak.

“1 ton fasulyeyi ücretsiz olarak dagitacagiz”

Erzurum’u Gebze’ye tasidiklarini söyleyen Gebze Erzurumlular Dernegi Baskani Giyasettin Çelikel, “Erzurum’un ürünlerinin tanitimlarini yapiyoruz. Ispir fasulyesinin tanitimini yapacagiz. 1 ton fasulyeyi ücretsiz olarak dagitacagiz. Fasulyenin disinda Erzurum’a has ürünler var. Tereyag, küflü peynir var, duttan yapilan pekmezlerimiz, kömeler var. Bu ürünleri tanitmak için program yaptik. Gebze’de Erzurumlularin çok yogun bulundugu bir bölge oldugu için programi burada yapmayi tercih ettik. Ürünlerimizi, Erzurum’u tanisinlar. Erzurumlularin ne kadar misafirperver oldugunu görsünler. Pazar gününe kadar devam edecek. Dolu dolu geçecegine eminiz. Ürünlerimizin tamami Erzurum’dan geldi. Orada esnaf arkadaslar kalktilar, buraya geldiler. Burada Gebze’deki hemserilerimize hizmet etmek için geldiler” dedi.



“Doktorlarimiz da artik bunu tavsiye edecek”

Ispir fasulyesinin özelliklerinden bahseden isletme sahibi Firat Küçük, “Niyetimiz Ispir kuru fasulyesini herkese tattirmak. Bunun lezzetli olmasinin sebebi özellikle dogal olmasi. Diger fasulyelerden ayrimi, zahmetli, rakimi yüksek daglarda yetismesi, zor ve dogal olmasi. Baska fasulyelerde katki maddeleri kullaniyorlar, her sey dogalliktan çikti. Ispir kuru fasulyesi kendi halinde yetisiyor, yapimi zor. Seker hastaligina birebir. Buradan herkese tavsiye ediyoruz. Tatmayan da kalmasin. Herkes bunun digerlerinden farkini tatsin, görsün. Dünyaya yavas yavas ihracatini da yapmaya basladik. Ispir’in dogasinda yetisiyor. Her toprakta yetismedigi için Ispir kuru fasulyesi diyoruz. Oradaki topragin veriminden dolayi bu fasulyenin özelligi tatli olmasi. Sekere birebir. Doktorlarimiz da artik bunu tavsiye edecek, reçeteye yazacaklar. Pisirirken kisik ateste pisirilmesi gerekiyor. Fazla baharat katmamasi gerekiyor. Fasulyenin öz tadini almalari gerekiyor” diye konustu.



“En büyük lezzetini veren sey bu etin üzerindeki kendi yagidir”

Erzurum denilince akla ilk gelen sey olan cag kebabinin püf noktalarini anlatan isletme sahibi Emrah Yilgin ise “Cag kebabin eti yaylada otlayan koyun ve kuzu etinden olur. Orada 1 yasina geldikten sonra hayvanin kesimi yapilir, dinlendirilir. Sinir ve benzerleri temizlenir. Sadece tuz, karabiber ve soganla pisirilir, herhangi bir katki maddesi kesinlikte bunda bulamazsiniz. 2-3 gün tuz, karabiber ve sogan ile salamura seklinde bekler. 3 gün bekletildikten ve et iyice yumusadiktan sonra sislere takariz. Etin alti kizarmadan, sulu sulu pisiririz. Bu Erzurum’da bu sekilde daha çok tercih edilir. Ama müsterilerimiz piskin istedikçe bunun altini iyice pisirip sunuyoruz. Bu Erzurum’un cografi isaretli bir ürünüdür. Bu altindaki kizariklik kan degildir, etin suyudur. Yagi da zaten kendi yagidir, bunun içerisine ekstra bir kuyruk yagi girmez. Kaburganin, butun ve kolun kendi yagidir. En büyük lezzetini veren sey de bu etin üzerindeki kendi yagidir” seklinde konustu.



“Insallah diger yöreler de bunu takip eder”

Etkinligi çok begendigini ve memnun oldugunu söyleyen Safiye Dimler isimli bir vatandas da, “Kendim Erzincanli oldugum halde Erzurum’un yöresel yiyeceklerini tatmaya geldim. Keske bütün yörelerimiz böyle açik alanda tanitimlarini yapsa. Biz de Türkiye’mizin tatlarini görmüs oluruz. Ben bu etkinligi çok begendim. 1 ton Ispir fasulyesi dagitilirsa çok memnun olurum. En azindan fasulyemizi tanitmis oluruz, yemis oluruz, tadini görmüs oluruz. Insallah diger yöreler de bunu takip eder. Biz de görürüz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA