Cumhurbaskanligi Sözcüsü Büyükelçi Kalin, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Sullivan Ile Görüstü

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Büyükelçi Ibrahim Kalin, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.



Görüsmede ikili siyasi ve ekonomik iliskilerin yani sira savunma sanayii alaninda isbirligi, Rusya-Ukrayna savasi, Dogu Akdeniz, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik süreçleri, Suriye, Irak ve terörle mücadele konulari basta olmak üzere küresel ve bölgesel konular degerlendirildi. G20 marjinda Bali’de liderler düzeyinde gerçeklesen görüsmeden duyulan memnuniyet dile getirilirken, küresel ve bölgesel konularda diyalog ve istisarelerin sürdürülmesi hususunda mutabik kalindi. Iki NATO müttefiki olarak Türkiye ile ABD’nin stratejik öncelikler ve ortak çikarlara odaklanmasi gerektigi ifade edildi. Savunma sanayii alaninda devam eden isbirliginin önemine vurgu yapilan görüsmede, F-16 tedarik ve modernizasyon talebinin ABD Kongresi tarafindan onaylanma sürecinin kosulsuz bir sekilde tamamlanmasi hususunda Türkiye’nin beklentileri iletildi.

Ukrayna savasinin uzamasinin ve yayilmasinin küresel çapta krizleri derinlestirdigi, savasin sonlandirilmasi ve müzakere masasina dönülmesi gerektigi vurgulandi. Türkiye’nin esir takasi ve tahil anlasmasi dâhil ateskesin yolunu açabilecek diplomatik girisimlerini kararlikla sürdürdügü aktarildi.

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta gerçeklestirdigi operasyonlarda ulusal güvenligimize tehdit olusturan PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin hedef alindiginin alti çizildi. Terör saldirilarina maruz kalan Türkiye’nin BM Sözlesmesi’nin 51. Maddesi uyarinca mesru müdafaa hakkina sahip oldugu hatirlatildi. Türkiye’nin her türlü terör tehlikesi ve tehdidinin bertaraf edilmesi hususunda kararli oldugu vurgulandi.

Finlandiya ve Isveç’in kaydettigi ilerlemelerden duyulan memnuniyet dile getirilirken, Üçlü Mutabakat’taki taahhütlerin tamaminin yerine getirilmesi gerektigine dikkat çekildi.
Kaynak: İHA