Çiftçilere 'Kuraklik' Uyarisi Açiklamasi 'Toprak Suyunu Koruyucu Tedbirler Alin'

Kirikkale’de çiftçilere yönelik düzenlenen "Tarimsal Kuraklikla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanimi" konulu konferansta konusan Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölüm Baskani Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yildirim, yagis miktari ve seklinin düzensiz olmasindan dolayi Ekim ayindan hasat dönemine kadar toprak suyunu koruyucu tedbirin alinmasi gerektigini söyledi.

Çiftçilere 'Kuraklik' Uyarisi Açiklamasi 'Toprak Suyunu Koruyucu Tedbirler Alin'
Kirikkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan düzenlenen "Tarimsal Kuraklikla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanimi" konulu konferansa konusmaci olarak katilan Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölüm Baskani Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yildirim, Türkiye’de tarim sektörü için üretilen sulama ekipmanlarinin yüzde 70’inin ihraç edildigini söyledi.



"Kisintili sulama" kavramiyla ilgili bilgiler aktaran Yildirim, "Geçmiste ne yapiyorduk? Sonbahar da tohumu tarlaya attiktan sonra bugdayi suluyor muyduk? Ama son yillarda onu yapmadan çimlenmeme çikis saglayamiyoruz. Sonbahar kurakligi çikti. Ilkbahar’da ’Rabbim bir kere yagdirsa’ diye dua eden çiftçi, bugün artik ’Bir defa sulama yaparak kurtarabilecek miyim?’ o da yetmiyor, 2-3 istiyor artik. Yagisin miktari ve sekli düzensiz. Ona göre de Ekim’den hasada kadar toprak suyunu koruyucu her türlü tedbiri almazsak, bosa konusmus olacagiz. Sulamada bir çok yöntem var. Genel ayrim sudur; tarla bitkilerinde yagmurlama sulama sebze veya meyve, bagda ise damlama sulama önceliklidir" dedi.

Sulama ekipmanlarinin yüzde 70’inin ihraç edildigini Yildirim, "Bugün ülkemiz açisindan sevinecek nokta su; kendim su anda Sulama Dernegi Baskanligi ve bölüm baskanligi yapiyorum. Sanayicilerle iç içeyim. Bu ülke artik disaridan bir sey getirmiyor. Bu ülke artik disaridan bir sey getirmiyor. Büyük üreticilerin belli kalite ve standartlardaki üreticilerin Basinçli Sulama Sanayicileri Dernegi’nden aldigim rakamlara bakiyorum. Su anda bu firmalar ürettikleri sulama ekipmanlarinin yüzde 70’ini ihraç ediyor, iç piyasaya degil. Türkiye’de sulama hibe destekleri ve Ziraat Bankasi kredileri olmasina ragmen. Demek ki artik ihracatçi bir konuma sektör gelmis. Ekipman almada destekler var, sikinti yok. Önemli olan mevcut suyu dogru yöntemlerle bitki kök bölgesine ulastirmak olarak düsünmeliyiz" diye konustu.

Konferansa, Vali Yardimcisi Mehmet Miraç Topaloglu, ilçe belediye baskanlari, muhtarlar ve çiftçiler katildi.

Kaynak: İHA