Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum Açiklamasi '20 Yilda 3 Milyon 200 Bin Konutumuzu Yeniledik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2023 yili bütçesine iliskin yaptigi konusmada, “20 yilda 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik; 81 il 922 ilçede 250 bin konutumuzu canla basla yenilemeye devam ediyoruz” dedi.

Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum Açiklamasi '20 Yilda 3 Milyon 200 Bin Konutumuzu Yeniledik'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2023 yili bütçesine iliskin yaptigi konusmada, “Bugün 81 sehrimizde yaptigimiz kentsel dönüsümü; yavrularimizin istikbal meselesi olarak görüyor, 922 ilçemizin tamamini adeta bastan asagi yeniliyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde geçen 20 yilda, tam 13 milyon vatandasimizin, baska bir ifadeyle, Yunanistan, Portekiz, Isveç nüfuslarina denk sayida insanimizin huzur içerisinde yasadigi tam 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik. Bir seferberlik suuruyla; su anda sahada, 250 bin konutumuzu, canla basla yeniliyoruz. Istanbul’umuzda tam 695 bin konutun dönüsümünü tamamladik. Bugün, 39 ilçemizde girilmedik mahalle birakmadik. Istanbul’un her noktasina yayilan tam 93 bin yuvanin yenilenmesi için var gücümüzle çalisiyoruz. Ankara’da ise simdiye kadar 39 bin konutun dönüsümünü bitirdik, yaklasik 5 bin güvenli yuvamizi en kisa sürede milletimize sunacagiz” dedi.



“Bizim gözümüz hiçbir zaman disarida olmadi, hele hele ithal ekonomi uzmanlarinda, ithal iklim ve sehircilik uzmanlarinda hiç olmadi”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2023 yili bütçesine iliskin yaptigi konusmada, bugün birçok gelismis ülkenin bile, ekonomiye dair nedenlerle; sosyal devlet uygulamalarini askiya aldigini vurguladi. Türkiye’nin ise tüm zor sartlara ragmen her zaman oldugu gibi, milletin olani millete verdigini belirten Bakan Kurum, sunlari söyledi:

“TOKI’mizle ürettigimiz, 1 milyon 170 bin sosyal konutla hiçbir ülkenin yapmaya cesaret dahi edemeyecegi bir istikbal yatirimini hayata geçirdik. Su an 81 ilimizde 138 bin yeni yuvamizin insasi sürüyor. Bizim gözümüz hiçbir zaman disarida olmadi. Hele hele ithal ekonomi uzmanlarinda, ithal iklim ve sehircilik uzmanlarinda hiç olmadi. Bizim kulagimiz da, aklimiz da hep millette oldu, milletimizin rizasinda oldu. Türkiye olarak kendi kaynaklarimizi olusturduk, planimizi yaptik, milletimiz bizden yeni yuvalar istedi, biz de yaptik. Simdi yine Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini yerli ve milli imkânlarimizla, büyük bir gururla baslattik.”

“Ihalesi yapilan ve ihale asamasinda olan konut sayimizda su an itibariyle 22 bin 500 sayisina ulastik”

500 bin sosyal konut, 1 milyon altyapisi ve imari hazirlanmis konut arsasi ve 50 bin is yerini halkin hizmetine sunduklarini belirten Bakan Kurum, “Projemize; 8 milyonu askin vatandasimiz basvuru yapti. 5 milyon 135 bin basvuru ise kuraya katilmaya hak kazandi. 2 milyon 30 bin gibi rekor bir basvuru sayisiyla, kendilerine güvenmeyen mahfillerin tamamina tarihi bir cevap veren gençlerimizin her birine, ayri ayri, tesekkür ediyor, alinlarindan öpüyorum. Ekim ayinda temellerini attigimiz 5 bin 615 konutumuzla beraber; ihalesi yapilan ve ihale asamasinda olan konut sayimizda su an itibariyle 22 bin 500 sayisina ulastik. Kura çekimlerimiz; 2023 Mart ayina kadar tüm illerimizde tamamlanmis olacak. Insaatlarimizin baslamasiyla da insallah özel sektörümüz de harekete geçecek, konut arzi yükselecek, herkes kazanacak, en önemlisi de bu millet kazanacak, Türkiye kazanacak” ifadelerini kullandi.

“Bu dev hamlenin teminati; Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’dir”

Bakan Murat Kurum, “Ilk Evim, Ilk Is Yerim” sosyal konut projesinin teminatini soranlara cevaben söyle konustu:

“Bu dev hamlenin teminati da garantisi de, bundan önce oldugu gibi bundan sonra da, güçlü Türkiye’nin mimari, Türkiye Yüzyili’nin mimari Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’dir. Buradan da ilan edelim. Sosyal konutta yeni etaplari baslatmaya, yeni sosyal konut müjdelerini ardi ardina vermeye, milletimize yeni yuvalar kurmaya, buradan, milletin kürsüsünden söz veriyoruz



“3,5 yil boyunca 100 bin konut dönüstürme vaadiyle çiktiginiz yolda ne yaptiginizi kendinize sorun”

Bakan Murat Kurum, “Antalya Manavgat’ta sarildigimiz Ibrahim amcamizi güvenli bir hayata, Mugla’mizda Ayse teyzemizi yeni bir yuvaya kavusturmanin mutlulugu içerisindeyiz. Devlet-millet bütünlesmesinden rahatsiz olanlarin; her iyiye kötü, her güzele çirkin, her hayra ser diyenlerin ithamlarina ragmen; bugün tüm bu afet alanlarinda 45 bin konut, is yeri, ahir, köy evini büyük oranda tamamladik, teslim ettik. Bu hakikatler ortadayken; bize dönüp ‘yapmadiniz, bitirmediniz’ diyenlerden, söyle bir aynaya bakmalarini; 3,5 yildir yönettiginiz belediyelerde ne yaptiginiza, hangi yatirimlari basardiginiza bakmanizi özellikle tavsiye ediyorum. Basinizi ellerinizin arasina koyup; bu sehirlere kaç metrekare yesil alan kazandirdiginizi, 3,5 yil boyunca 100 bin konut dönüstürme vaadiyle çiktiginiz yolda ne yaptiginizi kendinize sormanizi her birinizden rica ediyorum. Biz Allah’in izni, 85 milyonun güveniyle, milletimizi sicak yuvalarina kavusturduk; bundan sonra da kavusturmaya askla, azimle devam edecegiz. Sunu herkes çok iyi bilmelidir; afet alanlarinda, tarihin en büyük dönüsümlerine imza atan bir Türkiye var. Devletine güvenen bir millet var, bu güveni millet lehine kullanan bir Türkiye var. Iste bu Türkiye; bu afetlerle ve iklim degisikliyle mücadeleyi; Türkiye’nin istikbal ve istiklal meselesi olarak görmektedir” dedi.



“Fethin ve zaferin bayrami; Atatürk Havalimani Millet Bahçemizin açilisina tüm halkimizi davet ediyorum”

Bakan Kurum, “Atatürk Havalimani Millet Bahçemizin karsisina dikilen sözde çevrecilere, maskeli dogaseverlere milletin kürsüsünden ifade etmek isterim ki; Türkiye’nin en büyük millet bahçesini; agaçlari, fidanlari, gölleriyle; 29 Mayis 2023’te, Istanbul’un kutlu fethinin 570. yil dönümünde, Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle açiyoruz. Ben simdiden, tüm halkimizi, vekillerimizi, Istanbul’da düzenlenecek fethin, yesilin ve zaferin bayramina davet ediyorum” dedi.



“2023 yilinda da projelerimizde yeni 50 bin gencimizi daha istihdam edecegimizi mutlulukla ifade ediyorum”

Bakan Kurum, “Türkiye genelinde 3 bin kilometre bisiklet yolu ve 3 bin kilometre yesil yürüyüs yolu kazandirmak için gayret ettiklerini belirterek, “Su ana kadar bin 615 kilometre bisiklet yolunu, bin 200 kilometre yesil yürüyüs yolu ve çevre dostu sokagi, yine 11 bin metrekare gürültü bariyerini tamamladik. Tüm bu çevre ve sehircilik projelerinde; istihdama kattigimiz 25 bin gencimizle birlikte çalisiyoruz. 2023 yilinda da projelerimizde yeni 50 bin gencimizi daha istihdam edecegimizi mutlulukla ifade ediyorum” diye konustu.



“Hiç kimse, depremi merkeze alacagiz deyip deprem bütçesini kisamaz” dedi.

Deprem konusuna da deginen Bakan Kurum, “Hiç kimse, depremi merkeze alacagiz deyip deprem bütçesini kisamaz. Milletin hayatini ilgilendiren bu meseleyi, hiç bir sekilde erteleyemez; reklam ve algi faaliyetleriyle deprem gerçegini gölgeleyemez. Kentsel dönüsüm, terörle mücadele kadar önemlidir, her türlü siyasetin de, her türlü ikbal düsüncesinin de üstündedir, üzerindedir” dedi.

Kaynak: İHA