'Yalova Kivircigi Koyunu' Yetistiricisinin Yüzünü Güldürüyor

Geçtigimiz aylarda Resmi Gazete’de yayinlanarak farkli bir koyun irki oldugu tescillenen ’Yalova kivircigi’, lezzetli eti ve süt veriminin yüksek olmasi nedeniyle tercih edilirken, tescille artan talep ve ilgi üreticisinin yüzünü güldürüyor.

'Yalova Kivircigi Koyunu' Yetistiricisinin Yüzünü Güldürüyor
Mübadele zamaninda Balkanlardan göç eden vatandaslarin yaninda getirdikleri koyun türü adapte sagladigi Yalova’da uzun yillardir köylüler tarafindan yetistirildi. Il Özel Idaresi’nin de katkilariyla Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan koyunun genetik arastirmasi yaptirildi. Çikan sonuçta koyunun farkli bir tür oldugu tespit edildi. Resmi Gazete’de yayinlanarak "yerli hayvan irk ve hatlari listesi"ne eklenen ’Yalova kivircigi’, aldigi tescille degerine deger katti.

“Artik Yalova kivircigimiz bir marka”

Tarim ve Orman Il Müdürü Suat Parildar, 2012 yilinda baslayan ’Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi Ülkesel Projesi’ çerçevesinde Türkiye’de tek irk tescilinin Yalova’dan gerçeklestirildigini ifade etti.

Projenin 2’nci 5 yilinda diger koyun türlerinden de farkli oldugunu iddia ettikleri Yalova kivirciginin tescilini kendilerine hedef koyduklarini anlatan Parildar, söyle konustu:

"Hamdolsun geldigimiz noktada 2’nci 5 yilin son döneminde 25 Ekim’de Resmi Gazete’de yayinlanarak Yalova kivircigimiz artik literatürde de bir irk olarak tescil edildi. Yalova kivirciginin tescili asamasinda 2019 yilinda da Il Özel Idaresi’nden de destek alarak genetik farkliligin ortaya koyulmasina iliskin bir proje yürüttük. Bu türün hem kivircik irkindan hem tahirovadan farkli bir irk oldugunu ortaya koyduk. Bu yayinlarda da yer aldi. Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü’müz tarafindan da ekim sonu itibariyle de tescil edildi."

Projeyi yürüten yetistiricilere bugüne kadar 3 milyon 200 bin liranin üzerinde destek saglandigini anlatan Parildar, projenin son 5 yillik bölümünde yapilacak katkilarla toplamda 4-4,5 milyona varan bir destege ulasilacagini ifade ederek, “3’üncü 5 yillik dönemde de kendimize hem et verimiyle ilgili hem süt verimiyle ilgili ve elde edilecek bu ürünlerin islenmesi, kullanilmasi ve tüketiciye arziyla ilgili de yeni çalismalari kendimize hedef koyuyoruz. Yetistiricilerimizle birlikte Allah nasip ederse 3’üncü 5 yilinda yil sonu itibariyle baslangicini yapmis olacagiz” dedi.



“Tescille birlikte talebimiz artti”

Parildar, tescillenen Yalova kivirciginin her geçen gün degerinin artigini söyledi.

Koyunun özellikle bölgede çok talep gören bir irk olduguna dikkati çeken Parildar, “Tescille birlikte talebimiz artti. Bizim burada isletmelerin damizlik üretme kapasitelerini arttirmak diger isletmelerin damizlik ihtiyacini karsilamak adina da koydugumuz hedef yerini buluyor. Bu hedefe de insallah 3’üncü 5 yilda kapasitelerini daha fazla artirarak ve elde ettikleri damizliklari daha üst seviyeye çikararak karsilamaya devam edecegiz” dedi.



Yalova kivircigi sayisi 3,5 kat artti

Parildar, yeni tescillenen koyun irkinin et kalitesi ve süt verimi açisindan öne çiktigini belirtti.

Yalova kivirciginin popülasyonunun her geçen gün arttigina vurgu yapan Parildar, “Biz 2012 yilinda projeye basladigimiz zaman Yalova kivirciginin sayisi 12 binler civarindaydi. Su anda projenin dördüncü yili sonu, 2021 sonu itibariyle de 32 bin 500 Yalova kivircigindan bahsediyoruz. Hayvan sayisinda da çok ciddi bir artis olmus. Burada projenin çok önemli katkisi ve ivmesi var. Halihazirda da yaklasik 40 bine yakin Yalova kivircigimiz ilimizde yetistiricilerimiz tarafindan üretilmekte” ifadesini kullandi.

Merkeze bagli Elmalik köyünde 120 adet Yalova kivircigindan olusan sürüsü bulunan Gökhan Ok ise tescil alinmasinda emegi geçenlere tesekkür etti. 10 yildir proje içinde oldugunu anlatan Ok, koyun sayisini 150’nin üzerine çikarmayi hedefledigini kaydetti.

Ok, Yalova kivirciginin et ve süt yönünden iyi bir irk olduguna vurgu yapti.
Kaynak: İHA