Zonguldak'ta 2022 Yili Böyle Geçti

Zonguldak’ta asayisten, sagliga, ekonomiden, siyaset ve kültür-sanata birçok alanda yasananlarin ardindan 2022 yili sona erdi.

Zonguldak'ta 2022 Yili Böyle Geçti
Ocak 2022

6 Ocak - Zonguldak’in Filyos beldesindeki Filyos Endüstri Bölgesi’nde bazi alanlarin Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi’na münferit yatirim yeri olarak tahsis edilmesine karar verildi.

13 Ocak - Zonguldak’a gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Biz de sütten çikmis ak kasik degiliz. Hatamiz oldu, yanlisimiz oldu. Onlari telafi etmeye çalisiyoruz. Sunu da rahatlikla söyleyebilirim. Son 10 yilda en büyük degisimi yasayan parti CHP’dir" dedi.

27 Ocak - Zonguldak-Istanbul kara yolu Degirmenagzi mevki’inde heyelan ihbari trafigi kilitledi.

Subat 2022

2 Subat - Zonguldak’in Çaycuma ilçesinde esi ile tartisan adam esini uyurken çekiçle vurarak öldürdü. Oglunu arayarak "gel anneni öldürdüm" diyen zanli, olay sonrasi yakalanarak polis merkezine götürüldü.

4 Subat - Bir dizi ziyaret için Zonguldak’a gelen Milli Egitim Bakani Prof. Dr. Mahmut Özer, 7 Subat günü 81 ilde egitim ögretim döneminin ikinci döneminin kaldigi yerden devam edecegini açikladi.

5 Subat - Teoman Durali Tünelleri, Karaelmas Köprülü Kavsak ve Kilimli Sahil Yolu toplu açilis töreni ve miting programi gerçeklesti. AK Parti Genel Genel Baskan Vekili Binali Yildirim açilis törenine katilmak üzere Zonguldak’a geldi.

7 Subat - Zonguldak’ta 112 çagri merkezine 2021 yilinda 667 bin 571 çagri geldi. Bu çagrilardan argolu konusmalar gibi gereksiz aramalardan 5 kisiye 2 bin 60 TL para cezasi uygulandi.

9 Subat - Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS) Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu, TTK’ya ait maden ocaklarinda çalisan 7 bin 400 isçiden 77 kisinin korona virüs testinin pozitif çiktigini açikladi.

23 Subat - Zonguldak’ta 2020 Haziran ayinda araciyla karsi seride geçerek 10 yasindaki Eymen Burak Altindag’in ölümüne ailesinin de yaralandigi kazada emekli hemsire Hanife Yilmaz’in yargilanmasina devam edildi.

25 Subat - Zonguldak’taki kaçak maden ocaginda yasanan göçükte 2’inci isçinin de cansiz bedenine ulasildi.

Mart 2022

2 Mart - Rusya’nin Ukrayna topraklarina girmesiyle baslayan kriz nedeniyle Ukrayna limanlarina ulasamayan gemiler Zonguldak’a geri döndü.

4 Mart - Zonguldak’ta jandarma ekiplerinin yaptigi operasyonlarda kaçak maden ocagi tespit edildi. Operasyonlarda 25 kisi hakkinda islem yapilirken maden ocaklari imha edildi.

7 Mart - Ukrayna’da yazilim mühendisligi bölümünde ögrenim gördügü sirada bombalarin arasinda dehseti yasayan 22 yasindaki Ege Gürel, Zonguldak’taki ailesine kavustu.

15 Mart - Zonguldak’ta 130 esnafin bulundugu Merkez Çarsisi için depreme dayaniksiz oldugu gerekçesiyle yikim karari alindi. Tamamen tahliye edilen binanin yikim islemleri basladi.

18 Mart - Zonguldak’ta aksam saatlerinden yogun sekilde etkisini gösteren kar yagisiyla kent merkezi beyaza büründü. Karla kapanan 107 köy yolunu açma çalismalari ise sürüyor.

Nisan 2022

2 Nisan - Zonguldak’ta özel bir maden ocaginda çalisan isçiler yilin ilk sahurunu yerin 300 metre altinda birlikte yapti. 8 ay önce maden ocaginda ise baslayan 24 yasindaki maden isçisi Sefer Altay ise mesai arkadaslariyla ilk kez ailesinden uzakta oruca niyetlendi. Isçiler; dualarin ardindan yeniden mesailerine devam etti.

8 Nisan - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü degisti. Görevi süresi sona eren Prof. Dr. Mustafa Çufali’nin yerine Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer atandi.

8 Nisan - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisi’ni kuyubasi vanasini Türkali-2 kuyusuna indirmek ve üst seviye kuyu tamamlama görevini yapmak üzere Filyos Limani’ndan ugurladi. Bakan Dönmez, “Haklarimiza karsilikli saygiyla Dogu Akdeniz’i de enerji arz güvenliginin yeni rotasi haline getirebiliriz” dedi.

11 Nisan - Karadeniz’de Zonguldak’in Eregli ilçesi açiklarinda 4.4 büyüklügünde bir deprem meydana geldi.

18 Nisan - Zonguldak’a gelen Cumhurbaskanligi Yüksek Istisare Kurulu (YIK) Üyesi Köksal Toptan, adini tasiyan okulda hayirsever tarafindan yaptirilan kütüphanenin açilisina katildi.

Toptan: "Filyos, Zonguldak’in da lig atlayacagini bize gösteriyor" dedi.

21 Nisan - Zonguldak’ta huzurevi sakinleriyle bir araya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Insan dogasina uygun mekanlarda hizmet sunmayi önceliyor ve kurumlarimizi bu sekilde dönüstürüyor, gelistiriyoruz" dedi.

27 Nisan - Türk Silahli Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’in kuzeyinde terör hedeflerine yönelik olarak baslattigi Pençe Kilit operasyonu sirasinda roket saldirisi sonucu sehit olan Sehit Piyade Uzman Er Dogukan Korkmaz memleketi Zonguldak’in Eregli ilçesinde düzenlenen törenle son yolculuguna ugurlandi.

Mayis 2022

1 Mayis - Zonguldak’ta 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’nde sunucunun sahneden indirilmesini isteyen Kadin Platformu Üyeleri ile diger sendika üyeleri arasinda arbede yasandi. Taraflarin yatistirilmasinin ardindan kutlamalar devam etti.

2 Mayis - Zonguldak’ta Ramazan Bayrami coskusu yasandi. Namaz sonrasi protokol ve vatandaslar birbirleriyle bayramlasti.

13 Mayis - Zonguldak’ta Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi adiyla ve Siber Güvenlikte Kritik Unsur Insan Kaynagi temasiyla Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi basladi.

21 Mayis - Zonguldak Baro Baskani Av. Türker Kapkaç, otoparkta bir otoparkta çikan yol verme kavgasinda saldiriya ugradi. Baskan dudagindan yaralanirken saldirgan ise ekipler tarafindan gözaltina alindi.

28 Mayis - Karadeniz’de kesfedilen 540 milyar metreküplük dogalgazin karaya çikartilmasi 3’ü sondaj gemisi olmak üzere 16 geminin çalismalari sürüyor. Bölgedeki çalismalari yerinde inceleyen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Es zamanli 6 bin ayri faaliyet var. Dünya ölçeginde bir proje" dedi.



Haziran 2022

4 Haziran - TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Çaycuma’ya iliskin "Türkiye’nin en büyük 3. limani burasi. Sadece Bati Karadeniz’in degil, Orta Anadolu’nun da denize çikis kapisi burasi olacak. Karadeniz gazinin karaya çikis noktasi burasi olacak" dedi.

10 Haziran - Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük dogalgazin karaya nakli için 170 kilometrelik hatta dogalgaz borulari dösenecek. Borularin denize indirilmesi için 13 Haziran günü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da katilimiyla tören düzenlenmesi bekleniyor. Öte yandan dogalgazin ana dagitim hattina baglanmasi için karada da boru döseme çalismalari basladi.

11 Haziran - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, bir dizi ziyaret ve açilis töreni için Zonguldak’in Çaycuma ilçesine geldi.

13 Haziran - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, helikopterle Filyos Limani’na indi.

16 Haziran - Zonguldak’ta aralarinda husumet bulunan yengesine merdivende kursun yagdiran zanli, annesini yarali halde bulan yegeni tarafindan biçaklandi. Yarali iki kisi hastaneye kaldirilirken, o anlar bir binanin güvenlik kamerasina ve amatör kameraya yansidi.

17 Haziran - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, bir süre önce hizmete açilan Teoman Durali Tünelleri’nde direksiyona geçti.

26 Haziran - Zonguldak’ta yogun yagis nedeniyle Çaydamar Mahallesinde bulunan yedi emin deposunda bazi araçlar suya gömüldü.

26 Haziran - Zonguldak’in Gökçebey ilçesinde etkili olan çok kuvvetli yagis sebebiyle 30’a yakin ev etkilendi. AFAD ekipleri botla mahsur kalan vatandaslari kurtardi. Sular altinda kalan mahalle dron ile havadan görüntülendi.

28 Haziran - Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisçi Zonguldak’a geldi. Selin vurdugu bölgelerde incelemelerde bulundu.

Temmuz 2022

1 Temmuz - 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami 96.yil dönümü Zonguldak’ta kutlandi.

6 Temmuz - Castorone isimli gemi; Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük dogal gaz rezervinin karaya tasinmasinda derin deniz tabanina borularin yerlestirilmesi islemi için Filyos açiklarina ulasti.

30 Temmuz - Zonguldak’in tatil beldesi Filyos’ta huzur ve güveni saglamak için göreve baslayan atli jandarma timi vatandaslarin yogun ilgisini görüyor.

Agustos 2022

4 Agustos - Zonguldak’in Çaycuma ilçesinde yasli adamin evinde ölü bulunmasiyla ilgili kaçan zanli Fikret Canbaz yakalanarak, Çaycuma Adliyesi’ne getirildi.

Çikarildigi mahkemece tutuklanan katil zanlisi cezaevine gönderildi.le mezarligina defnedildi.

30 Agustos - Cumhuriyet’in ilk vilayeti Zonguldak’ta 30 Agustos Zafer Bayrami coskusu yasandi.

31 Agustos - Zonguldak’in Eregli ilçesinde balikçilarin 1 Eylül’de açilacak olan balik sezonu için düzenledigi törene katilan Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Kasapoglu balikçilara iyi bir mevsim geçirmelerini diledi.

Eylül 2022

12 Eylül - Zonguldak’ta 2022-2023 egitim ögretim dönemi ilk ders zilinin çalmasiyla basladi.

Birinci sinif ögrencilerine ise fidan hediye edildi.

13 Eylül - Bir dizi ziyaretler ve açilislar için Zonguldak’a gelen Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, 2022-2023 egitim ögretim yilina hazirlikli girdiklerini ve ders kitaplarinin yaninda yardimci kaynak kitaplarini da okullarda hazir etmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.



14 Eylül - Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, bir dizi ziyaret için Zonguldak’a geldi.

16 Eylül - Zonguldak’ta kendisini ’mehdi’ ilan edip, mehdiligini kabul etmedi diye köylüsü Murat Cura’yi 9 kursunla öldüren Erdogan Kösepinar hakkinda karar çikti. Sanik, müebbet hapis cezasina çarptirildi.

Ekim 2022

6 Ekim - Zonguldak’a ziyaret gerçeklestiren eski Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, Rusya-Ukrayna krizi ve Çin ile Amerika’nin mücadelesinin bir kaç yil içerisinde dönüsüm ve yeni bir düzen kurulacagini gösterdigini ifade ederek, "Bu safhada Türkiye her zamankinden güçlü olmak durumunda. Ayakta kalmak güçlü olmaktan geçiyor" dedi.

8 Ekim - Sakarya Gaz Sahasi Gelistirme Projesi dogrultusunda göreve çikan Kanuni Sondaj Gemisi, Türkali-12 kuyusunda alt tamamlama operasyonlarini gerçeklestiriyor.

13 Ekim - Zonguldak’in Alapli ilçesinde bir sitenin istinat duvari çöktü. Çöken duvar, alt tarafta bulunan binaya çarparak hasar verdi. Istinat duvarinin kalan kisminda çökme tehlikesinin devam etmesi nedeniyle 20 dairelik binanin geçici olarak bosaltilmasina karar verildi.

25 Ekim - Zonguldak’ta 2013 yilinda 8 madencinin hayatini kaybettigi 8 madencinin de yaralandigi maden faciasinda 6 TTK yöneticisinin yargilanmasina baslandi. Durusmaya yalnizca TTK Eski Genel Müdürü R.D. katilirken, hurda makineleri kullanmasi için yüklenici firmaya kiraya verdiklerini ve yüklenici firmanin da iki makineyi tamir ettirilerek kullandigini ifade etti.

R.D., verilen bu iki makineden de kira tahsil edildigini anlatti.

Kasim 2022

2 Kasim - Zonguldak’ta iki maden isçisinin hayatini kaybettigi maden ocagindaki kazadan sonra tutuklanan ocak sahibi Mustafa K. hakkinda 6 yil 8 ay hapis cezasi verildi.

3 Kasim - Zonguldak’in Kozlu ilçesinde 31 yil önce yapilan madenci heykelinin mavi ve sari renklerine boyanmasi tepkilere neden oldu. Belediye Baskan Vekili Hüseyin Yilmaz, çizmelerinin yeniden siyaha boyandigi heykelle ilgili olarak "Kozlu’daki vatandaslarimizdan hiçbir olumsuz tepki almadik, üstelik çok olumlu tepkiler aldik. Biz madenciye deger verdigimiz için bu çalismayi yaptik. Yapilan elestirileri haksiz buluyorum" dedi.

3 Kasim - Zonguldak’ta dolmustan inip evine gitmek isteyen yengesi Nurten Demirbag’a merdivende pusu kurup kursun yagdiran Namik Demirbag hakim karsisina çikti.

3 Kasim - Zonguldak‘in Çaycuma ilçesinde tasimali egitim ögretim gören ögrencilerin yedigi yemekten zehirlenme süphesiyle 183 ögrenci hastaneye kaldirildi.

6 Kasim - Zonguldak’ta özel bir maden ocaginda meydana gelen patlamada 4 isçi yaralandi.

7 Kasim - Zonguldak’ta yapimi tamamlanan 423 yatakli Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik hizmetleriyle mesaiye basladi.

50 yatakli yogun bakim ünitesi, 12 ameliyathanesi bulunan hastane, yanik ünitesinin de hayata geçmesiyle birlikte bölgeye hizmet verecek.

12 Kasim - 23 yil önce yasanan depremin yildönümünde "Çök-Kapan-Tutun" tatbikati gerçeklestirildi.

Bir restoranda çorba içen vatandaslar tatbikat anina denk gelince masalarin altina girerek tatbikat boyunca bekleyislerini sürdürdü.

18 Kasim - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Zonguldak açiklarinda kesfedilen dogalgaz rezervinin karaya tasinmasina iliskin, "Bugün itibariyle deniz tarafindaki iletim hatlarinin tamaminin insaati bitmis durumda. Test islemleri ve devreye alma islemleri yapiliyor" dedi.

23 Kasim - Zonguldak’ta vatandaslar hissedilen depremle birlikte sokaga akin etti.

28 Kasim - Adalet Bakani Bekir Bozdag, Zonguldak’a gelerek Valilik makamini ziyaret etti.

Aralik 2022

2 Aralik - Zonguldak’ta özel bir maden ocaginda meydana gelen is kazasinda bir isçi yaralandi.

6 Aralik - Emniyet Genel Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Baskanligi koordinesinde Organize Suç Örgütleri ve bu örgütlere silah saglayan hedeflere yönelik olarak bu sabah liderligini B.Y.’nin yaptigi suç örgütüne yönelik operasyonda 11 kisi gözaltina alindi.

8 Aralik - Zonguldak’ta geçen 9 Eylül günü önünde oturup dinlendigi dolmusun hareket etmesi üzerine altinda kalip hayatini kaybeden 80 yasindaki Mehmet Bas, olayda asli kusurlu bulundu.

13 Aralik - Zonguldak’ta balikçi teknesinden düstügü bildirilen 38 yasindaki Ibrahim Acar’i arama çalismalari sürüyor.

14 Aralik - Zonguldak’in Çatalagzi beldesinde ögrenci servisinin uçuruma yuvarlanmasi sonucu meydana gelen kazada 1 ögrenci öldü, 18 kisi yaralandi.

15 Aralik - Zonguldak’ta geçen yil Aralik ayinda acil serviste hemsire Gizem Elif Türk ve temizlik personeli Yilmaz Yapici’nin siselere alkol doldurdugu sirada meydana gelen patlamada agir yaralandigi olayin tutuksuz sanigi hemsire Önder Eraslan, "Çakmak yakmadim. Cebimdeydi" dedi.

Agir yaralandiktan sonra uzun bir tedavi süreci atlatan hemsire Gizem Elif Türk ise "Çakmak yaktigini gözümle gördüm. Çakmadiysa alev nasil aldi?" diyerek tepkisini dile getirip sikayetini yineledi.

19 Aralik - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Filyos limaninda devam eden dogalgaz isleme tesisindeki çalismalari yerinde inceleyerek, “ Karadeniz gazinin Mart ayinda sisteme vereceklerini söyledi.



20 Aralik - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Dogalgaz’da son 20 yilda adeta devrim yasadiklarini, petrol de ise hedeflerinin günlük 100 bin varil oldugunu belirterek, Gabar bölgesinde yeni kesiflerin geleceginin müjdesini verdi.
Kaynak: İHA