Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Yilbasi Sofrasinin Cazibesine Kapilmayin'

Yilbasi aksami abartiya kaçilmamasi gerektigini belirten Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, asiri ve sagliksiz beslenmenin hazimsizliktan kusmaya, reflüden seker komasina kadar birçok istenmeyen soruna yol açabilecegini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Yilbasi Sofrasinin Cazibesine Kapilmayin'
Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, yilbasi aksami her yiyecekten tadimlik alarak tabaktaki çesitliligi arttirmanin fazla tüketimi engelleyecegini belirterek önerilerde bulundu.

Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, yilbasi aksami beslenmeye dikkat edilmesi gerektigine deginerek, "Agir baslangiçlardan kaçinin. Yilbasi sofralarinda belki de en fazla dikkat edilmesi gereken kismi baslangiçlar olusturuyor. Çünkü hafif atistirmaliklar ile yemege baslandiginda yasanacak tokluk hissiyle beraber ilerleyen saatlerde yiyecek tüketimi ister istemez sinirlaniyor. Bu nedenle baslangiç olarak zeytinyagli yiyecekler hazirlayip yanina da bir bardak limon suyuna salatalik veya havuç koyabilirsiniz. Ayrica yogurda veya domates püresine baharat ekleyerek lezzetlendirebileceginiz soslara batirmak için grissini veya firinlanmis patates dilimleri gibi sebzelere de baslangiç olarak yer verebilirsiniz" dedi.



"Yagli ve sekerli yiyeceklere dikkat edin"

Ana yemeklerde ise siklikla tercih edilen pilav, makarna ve ekmek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerin fazlaca tüketilmemesi gerektigine deginen Özbay, "Aksi halde özellikle diyabet hastalarinin kan sekerlerinde asiri yükselme, hatta seker komasi gibi durumlar yasanabiliyor. Yagli, sekerli ve unlu yiyeceklerin yani sira kizartmalar da tüketirken dikkat edilmesi gereken yiyecek gruplari arasinda yer aliyor. Aksi durumlarda sindirim sisteminde asitli mide içeriginin yemek borusuna geri kaçmasi ile kendini gösteren reflü veya safra kesesi iltihaplanmasi gibi rahatsizliklar gelisebiliyor" diye konustu.



"Çerez tüketimini abartmayin"

Bu gibi özel gecelerde bolca tüketilen konserve ürünleri, çerezler, cipsler, patlamis misir gibi fazla tuzlu gidalar ile tuz içerikleri yogun içeceklerin asiri tüketiminin kisa sürede kan basincinda yükselmeye yol açabildigine dikkat çeken Özbay, "Bu durumda ise beyin kanamasi sonucu felç hatta daha üzücü sonuçlar görülebiliyor. Bundan dolayi yilbasi sofralarinda bu tarz yiyecek ve içecekleri ölçülü sekilde tüketmek gerekiyor. Hemen her özel gecede oldugu gibi yilbasi menülerinde de tatlilar, istahla beklenen yiyecekler arasinda geliyor. Fakat yeni yil gecesinde hamur isi, yogun serbetli tatlilar yerine hafif tatlilar veya taze mevsim meyvelerinin tercih edilmesi önem kazaniyor. Dolayisiyla, cevizli kabak, fistikli ayva veya armut tatlisinin yani sira sütlaç veya kazandibi gibi sütlü tatli seçenekleri gecenin sonu için iyi birer alternatif olusturmus oluyor. Yilbasi aksami bazen istemeden de olsa doz fazla kaçiyor. Bu durum hazimsizliga ve pismanliga neden olabiliyor. Ancak pratik bir detoks yaparak rahatlamak da mümkün" ifadelerini kullandi.

Önerilerde de bulunan Özbay, “Güne bol su içerek baslayin. Ana ve ara ögünlerinizi atlamayin. Kahvaltinizi mutlaka yaparken, yulaf ve süt ile hazirlanmis hafif bir menü tercih edin. Zeytinyagli sebze yemegi, ayran ve tam bugday ekmegi öglen için hem dengeleyici hem de saglikli olacaktir. Aksam ise çorba ve bol yesillikli bir salata tüketebilirsiniz. Ara ögünlerde ise taze meyve tüketmeye özen göstererek bagisiklik sisteminizi destekleyin. Ayrica gün içerisinde 2-3 fincan, mideyi yatistirici etkiye sahip papatya, rezene, zencefil veya safran gibi sekersiz bitki çaylari tüketin” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA