Trump'in Vergi Beyannameleri Açiklandi

Eski ABD Baskani Donald Trump’in vergi beyannameleri kamuoyuna açiklanmasinin ardindan görevinin son yili olan 2020’de hiç gelir vergisi ödemedigi ortaya çikti.

Trump'in Vergi Beyannameleri Açiklandi
ABD Temsilciler Meclisi Komitesi, eski ABD Baskani Donald Trump’in 2015-2020 yillarina ait vergi beyannamelerini kamuoyuna açikladi.

Trump’in yüzlerce sayfalik vergi beyannamesi raporuna göre, eski Baskan Donald Trump ve esi Melania Trump’in görevde olduklari son yil olan 2020’de hiçbir federal gelir vergisi ödemedikleri ortaya çikti. Raporda, Trump’in 2015’ten 2020’ye kadar ticari kayiplar nedeniyle çok az veya hiç vergi yükümlülügü bildirmedigi aktarildi. Rapor ayrica, vergi tahsilatindan sorumlu ABD federal kurulusu olan Iç Gelir Servisi’nin (IRS), Trump’in Baskanlik görevindeki ilk 2 yilinda zorunlu olan denetimleri gerçeklestirmedigini de ortaya koyarken, bunun ancak 2019’da Komite gözetim islemleri basladiktan sonra yapilmaya basladigini da tespit etti.

Temsilciler Meclisi’nin Yollar ve Araçlar Komitesinin Demokrat Baskani Richard Neal konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Bulgularimiz açik bir sekilde, Iç Gelir Servisi’nin ben ilk talebimi yapana kadar eski Baskan’in zorunlu denetimine baslamadigini gösteriyor" ifadelerini kullandi. Yollar ve Araçlar Komitesi üyesi Don Beyer de, "Donald Trump vergi beyannamelerini açiklayacagina söz vermesine ragmen bunu yapmayi reddetti. Mali durumu ve çikar çatismalari konusundaki temel seffafligi engellemek için ofisinin gücünü kötüye kullandi" dedi.



Trump: "ABD’deki bölünme çok daha kötülesecek"

Vergi beyannamelerinin yayinlanmasina iliskin açiklamada bulunan Trump, raporun ABD’deki siyasi bölünmenin "çok daha kötü" hale gelmesine yol açacagi konusunda uyardi. Trump, "Demokratlar bunu asla yapmamaliydi, yüksek mahkeme bunu asla onaylamamaliydi. Bu, pek çok insan için korkunç seylere yol açacak. ABD’deki büyük bölünme simdi çok daha kötülesecek. Radikal, solcu Demokratlar her seyi silah haline getirdiler ama unutmayin, bu iki yönlü tehlikeli bir yol" ifadelerini kullandi.

Trump’in vergi beyannameleri için 3 yillik mücadele

Eski ABD Baskani Donald Trump, baskan oldugu süreçte Temsilciler Meclisi Komitesi’nin vergi beyannamelerini incelemesini reddederek, her siyasi parti baskani için geçerli olan gelenege meydan okumustu. Öte yandan, Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, bunun gerekli bir gözetim eylemi oldugunu savunarak Trump’in vergi beyannamelerini talep ederek, bunun için 3 yil boyunca mücadele etmisti.ABD Yüksek Mahkemesine tasinan hukuki süreçte Yüksek Mahkeme, bu yil kasim ayinda vergi kayitlarinin Komiteye gönderilmesini onaylamis, Aralik ayinda ise Trump’in vergi beyannamelerinin kamuoyuna açik hale getirilecegi açiklanmisti.

Vergi beyannameleri basina sizmisti

Öte yandan eski ABD Baskani Donald Trump’in vergi kayitlari daha önce basina sizdirilmisti. 2018’de New York Times, Trump’a ait oldugu iddia edilen vergi beyannamelerine iliskin haberinde Trump’in babasinin mülklerinden en az 413 milyon dolar aldigini ortaya koymustu. New York Times 2020’de, Trump’in 2017 ve 2018’de yalnizca 750 dolar federal gelir vergisi ödedigini ve son yillarda genellikle kazandigindan daha fazla para kaybettigi gerekçesiyle neredeyse hiç gelir vergisi ödemedigini bildirmisti.
Kaynak: İHA