Bolivya'da Muhalif Lider Camacho'ya 6 Aylik Hapis Istemi

Bolivya’da Savci Omar Mejillones, gözaltina alinan ana muhalefet lideri ve Santa Cruz Valisi Luis Fernando Camacho için mahkemeden 6 aylik hapis cezasi talep ettigini açikladi.

Bolivya'da Muhalif Lider Camacho'ya 6 Aylik Hapis Istemi


Bolivya’da ana muhalefet lideri ve Santa Cruz Valisi Luis Fernando Camacho, 2019’da gerçeklestirilen darbeyle ilgili davada hakkindaki suçlamalar nedeniyle dün gözaltina alindi. Savci Omar Mejillones ana muhalefet lideri ve Santa Cruz Valisi Luis Fernando Camacho’nin "terörizm" suçlamasiyla gözaltina alindigini açikladi.

Camacho için mahkemeden 6 aylik hapis cezasi talep ettigini belirten Savci Mejillones, "Talep edilen ihtiyati tedbir, 6 aylik bir zaman araligi için önleyici bir gözaltidir" dedi.

Savci Mejillones ayrica, Camacho’nun baskent La Paz’daki yüksek güvenlikli Chonchocoro hapishanesinde tutulmasini da istedi.

Destekçileri sokaga dökülmüstü

Camacho’nun gözaltina alinmasinin ardindan destekçileri sokaklara dökülmüstü. Santa Cruz’da barikat kurarak yollari kapatan göstericiler, Camacho’nun serbest birakilmasini istemisti. Kurduklari barikatlari ve çevredeki araçlari atese veren göstericilere polis müdahale etmisti. Gösterilerin baslamasinin ardindan panikleyen halk benzin istasyonlarinda uzun kuyruklar olusturmustu.

Muhalefet liderleri Camacho’nun gözaltina alinmasinin yasa disi oldugunu ifade etmis, bassavcilik tarafindan yapilan açiklamada ise kararin 2020’de baslayan dava süreciyle baglantili oldugu belirtilmisti.

Santa Cruz’dan La Paz’daki polis karakoluna sevk edilen Camacho, siyasi baskinin kurbani oldugunu söyleyerek kendisine yöneltilen suçlamalari reddetmisti. Camacho, adil yargilanma güvencesi olmadigini belirterek savcilara ifade vermeyi reddedip sessiz kalma hakkini kullanmisti.

Ne olmustu?

Bolivya’da 20 Ekim 2019’da dönemin Devlet Baskani Evo Morales’in kazandigi genel seçimlerin ardindan muhalefet yanlilari, hile yapildigi iddiasiyla sokaklara dökülmüstü. Protestolar her geçen gün siddetini arttirirken, Bolivya ordusu Morales’e darbe tehdidinde bulunmustu. Baskilara dayanamayarak 10 Kasim’da istifasini sunan Morales, siyasi siginmaci olarak önce Meksika’ya sonra Arjantin’e gitmisti.
Kaynak: İHA