Bakan Soylu Açiklamasi 'Eroinin Rotasi Artik Akdeniz'e Indi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, eskiden Afganistan ve Iran üzerinden gelen eroinin rotasinin degistigini belirterek, “Eroinin rotasi artik Akdeniz’e indi” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Eroinin Rotasi Artik Akdeniz'e Indi'
Ögle saatlerinde Van’a gelen ve 136 aracin emniyet ve jandarmaya teslim törenine katilan Bakan Soylu, daha sonra Edremit ilçesindeki Uygulama Oteli’nde düzenlenen ‘En Iyi Narkotik Polisi: Anne’ programina katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini ileterek konusmasina baslayan Bakan Soylu, “Hepimizin hayatinda duygularimizi ve motivasyonumuzu etkileyen, hatta tamamen belirleyen anlar olur. Bir an gelir bir söz duyarsiniz, o andan baska bir noktaya evrilirsiniz. Uyusturucuyla mücadelede benim de özel bir anim var ve sik sik ifade ederim. Bir seçim çalismasi esnasinda vatandaslarin arasinda iken kalabalikta bir kadin kolumu tuttu, sikti ve dedi ki: “Ne olursun benim evladimi kurtar.” O ani hiç unutmuyorum. ‘Ne oldu’ dedim. ‘Sen devletin adamisin, sen güçlü adamsin, sen benim evladimi kurtarabilirsin. Ne olur evladimi kurtar’ dedi.

Sonra dinledim ve kalabalikta olmasina ragmen ‘Anlat bakalim’ dedim. Evladi uyusturucu bagimlisi ve çok uzun yillar annesine, kardeslerine siddet uyguluyor, seklindeki çarpici drami anlatti. Ondan sonra bu mücadeleyi arkadaslarimizla birlikte daha üst bir noktaya tasiyabilmek için kiymetli Cumhurbaskanimiza anlattim. Allah razi olsun. O günden itibaren büyük bir mücadele ortaya koyuyoruz” dedi.



“Eroinin rotasi artik Akdeniz’e indi”

2017 yilinda Türkiye’de 941 kisinin uyusturucudan öldügünü hatirlatan Bakan Soylu, bu oranin 1/3 oraninda düstügünü söyledi.

Avrupa’da esrarin istenildigi gibi rahatlikla kullanildigini dile getiren Soylu, “Avrupa’da alisveris merkezlerinde artik narko soklar açiliyor. Yani istediginiz uyusturucuyu, istediginiz sekilde alabiliyorsunuz. Avrupa’nin bazi ülkelerinde eroinin siringasini bedava veriyorlar. Devletler katkida bulunuyor. Geçtigimiz günlerde Almanya Saglik Bakanligi bir açiklama yapti. Artik belli bir miktarda esrarin kullanilmasina müsaade edilecegini açikladilar. Amerika’da bir kasabayi tamamen uyusturucu kullanimina biraktilar. Dünyanin uyusturucu konusunda teslim oldugu bir dönemde biz mücadele ediyoruz. Eroinin, captagonun ve bonzainin rotasi Türkiye degildir. Eskiden Afganistan ve Iran üzerinden gelen eroinin rotasi artik Akdeniz’e indi. Akdeniz’den dogru Avrupa’ya gidiyor. Eskide yakalanan 4 kilogram eroinin 1 kilogrami Hakkari, Van ve Agri’da yakalanirdi. Simdi 4’te 3’ü sinir hattinda yakalaniyor. 4’te biri öbür tarafa gidiyor. Sahadaki tedbirler ve yakalamalar artinca mecbur rotayi degistirmek zorunda kaldilar” ifadelerini kullandi.

“Büyük mücadele gerçeklestiriliyor”

Uyusturucuya teslim olan bir millet olunmamasi gerektiginin altini çizen Soylu, “Çocuklarimizi bu uyusturucu maddeye teslim etmemeliyiz. En iyi sekilde mücadeleyle degerlendirmeliyiz. ‘En Iyi Narkotik Polisi Anne’ projesi nasil çikti. Bizim ‘Narkolog Projesi’ var. Yakaladigimiz her uyusturucu kullanicisi ile saticisina sordugumuz bir anket formu var. Bütün bunlarla bizim için bir yol haritasi olusturdu. Bu projede uyusturucunun en çok nerede kullanildigini sordugumuzda yüzde 48’i evde kullaniyor. En çok kullanilan ikinci yer metruk binalardir. Metruk binalarda yüzde 30 ile basladik. Türkiye’de 122 bin metruk binanin 90 binini yiktik. 18 bin binanin da rehabilitasyonunu yaptik. Geri kalan 14 bin 515 binayi da yikmaya devam ediyoruz” seklinde konustu.



“Avrupa ve Amerika pes ederken biz pes etmeyecegiz”

Milli Egitim Bakanligiyla bir karar aldiklarini ve “En Iyi Narkotik Polisi Anne’ projesi çerçevesinde Nisan ayinin sonuna kadar 25 milyon insana ulasacaklarini söyleyen Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu uyusturucu illetinin kökünü kaziyacagiz. Uyusturucuda kök kazima operasyonlari yapiyoruz. 2016 yilinda 15 Temmuz yapildiktan sonra cezaevinde bulunan uyusturucu saticisi 30 bindi. Su anda bu sayi 121 bin. Büyük bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bazen projeli çalismalar yapiyoruz. 4-5 ay izliyoruz. Bu çalismalarla onun bir daha bu isi yapmamasini temin eden bir adimi ortaya koymaya çalisiyoruz. Dünyada hiç olmayan bir program yaptik. Adi ‘Asena’. Geçen mart ayindan beri hiçbir ihbar, istihbarat almadan, milyonlarca veriyi kendi içinde yapay zeka programiyla gerçeklestirerek su ana kadar 6 bin 400 yakalamayi gerçeklestirdik. Durmuyoruz, büyük bir mücadeleyi ortaya koymaya çalisiyor ve buna devam ediyoruz. Kökünü kurutma operasyonlari yapiyoruz. Dün Mardin’de yapildi. Burada projeli operasyonlarla beraber birçok yerde bunu saglamaya çalisiyoruz. 2022 yili Avrupa’daki rapora göre 1 milyon kisi basina uyusturucu baglantili can kaybi sayisi dünya genelinde 35, Avrupa genelinde 17, ABD’de milyonda 324, Norveç’te 89, Almanya’da 29, Türkiye’de milyonda 4,7. Yani biz neredeyse ABD’nin milyonda 1’iyiz. Avrupa’nin da neredeyse 7’de1’iyiz. Bütün bunlarla birlikte bu mücadelemizi devam ettirdigimiz söylemek istiyorum. Uyusturucuya bagli dogrudan ölenlerin sayisinin 2017’de 941 olan sayinin 270’e bu yil da onuncu ayda vesilesiyle 146’ya düstügünü söylemek isterim. Yine yüzde 10, 15 daha düsük bir seviyeyle mücadelemizi devam ettiriyoruz. Madde kullanim orani Avrupa’da yüzde 29, yani 100 kisiden 29 kisisi madde kullaniyor. Avrupa uçmus gidiyor. Bizde ise yüzde 3.1. Yani madde kullanim oranimizda da düsüklük söz konusu. Yaptigimiz en önemli meselelerden bir tanesi de ilk kez Adana’da basladik. 62 ilde kanalizasyonlardan atik madde aliyoruz. Üniversiteye ve Yesilay yapiyordu. Simdi Yesilay yapiyor. 62 ilde kanalizasyonlarda atik madde aliyorlar ve her 3 ayda bir ne kadar uyusturucu madde kullanildigi, ne kadar artti, ne kadar azaldi, hangi madde kullanildi, bunlari ögreniyoruz. Buna göre de illerimizde tedbir aliyoruz. Bununla birlikte her ilin 42 ile riskini ölçüyoruz. Her ilçeyi 32 kriterle ölçüyoruz. Bunu, ilgili kurumlarimizin tamamina gönderiyoruz. Ayrica Bagimlikla Mücadele Yüksek Kurulumumuzun il ve ilçelerde yansimalari var. Bunlari degerlendiriyoruz. Risk haritalari yapiliyor ve bu risk haritalari üzerinden de büyük bir mücadele ortaya konulmaya çalisiliyor."

“50 bin ihbar geldi”

Son 6 yilda 100 olan AMATEM ve ÇEMATEM sayisini 136’ya çikardiklarini belirten Bakan Soylu, "Uyuma aplikasyonu yaklasik 600 bin sayisina yaklasti. Yine 50 bin ihbar geldi. Kimsenin adini, soyadini almiyoruz. Ihbara gideriz, yeter ki ihbar gönderilsin. Ayni kadina siddetle mücadelede yaptigimiz gibi. KADES diye bir telefon programi yaptik. Su an 4 milyon 800 bin kadin bu telefon programini indirdi, 500 binin üzerinde ihbara gittik. Aile içi ve kadina siddetle mücadele alaninda da ölüm sayisi geçen senden bu seneye kadar yine topyekûn bir mücadeleyle düsürdük. Hem iletisim kanalarini açtik hem de burada kadina yönelik ölüm sayilarini da yüzde 12, 13 civarinda düsürdük. Bu isi sifira getirene kadar ayni sekilde mücadelemizi gerçeklestirecegiz. Türkiye’nin 20 ilinde alan denetimleri yapiyoruz. Bu ise basimizi koyduk. Bu uyusturucuyu Türkiye sinirlarina sokmayacagiz. Bu illetin kökünü kurutup kaziyacagiz” dedi.



“Uyusturucu saticisini gördügünüzde ayagini kirin, bu kadar basit”

Konusmasinda ‘Uyusturucu saticisinin bacaklarini kirin’ sözünü hatirlatan Içisleri Bakani Soylu, “Okullarin önünde uyusturucu satiliyordu. Bu söyledigim zaman ölüm sayilari 941’e gelmisti. Aynen Avrupa, Amerika nasil teslim olduysa, bu da FETÖ’nün ortaya koydugu bir oyundur. Bunu da ifade etmem lazim. Bütün bunlari olurken elbette seyirci kalamazdik. Bizim irademiz ve kararliligimiz. Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu talimatlar kapasitemizi gelistirme noktasinda narko timlerimiz, 12 vilayette vardi. 81 vilayette 2-3 yil içerisinde her tarafa narko timlerimizi kurduk. Yani mücadelemizi Türkiye’nin her tarafina ayni sekilde yaymaya çalistik. Orada ’ayaklarin kirin" dedigimiz noktada böyle bir tablo ve durumla karsi karsiyaydik. Simdi 941 sayisi 271’e düstü. Daha da düsecek. Gençlerimizi, insanlarimizi bu tehlikeden kurtarmaya yemin ettik, söz verdik. Bu konudaki irademizi ortaya koyacagiz. Bana ne kadar kizarsa da kizsinlar ,uyusturucu saticisini gördügünüzde ayagini kirin, bu kadar basit. Çocuklarimiza illet, musallat olmasin. Çocuklarimiz, mühendis, doktor, ögretmen olsun. Annelerin, babalarin dizine dibinde hayirli evlat olsunlar. Onlar da anne baba olduklari zaman bu millete hayirli isler yapabilsinler. Nesillerimiz saglikli olsun. Dünya uyusa da biz bu mücadeleye her zaman devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA