Bakan Bilgin Açiklamasi 'Süreç Asama Asama Ilerleyecek'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, EYT ile ilgili, “Süreç asama asama ilerleyecek. Meclis kararini verecek. Ocak ayi içinde Meclis’e iletecegiz. Üzerimize düsen görev sorumlulugunu tamamladik” dedi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, EYT ile ilgili sorulara cevap verdi. EYT’de sürecin nasil isledigini açiklayan Bilgin, “Süreç asama asama ilerleyecek. Meclis kararini verecek. Ocak ayi içinde Meclis’e iletecegiz. Üzerimize düsen görev sorumlulugunu tamamladik” ifadelerini kullandi.

“EYT’lilerin yas ortalamasi 49,9"

EYT’lilerin yas ortalamasinin 49.9 oldugunu belirten Bakan Bilgin, “Su anda EYT’lilerin yas ortalamasi 49,9 yani neredeyse 50. Yani artik 38 yasinda 42 yasinda kimseyi emekli yapmiyoruz. Bunlarin içinde hemen emekli olacaklarin agirlikli ortalamasi 50 yasin üzerinde. Dolayisiyla Türkiye’nin bunu yapmasi dogru bir zaman” seklinde konustu.



"Türkiye’nin SGK’si borçlu degil"

SGK’nin borcu olmadigini söyleyen Bilgin, “SGK’nin borcu yok. Açiklar var ama onlar prim destegiyle ilgili kisimlar. Bunlarin bir kismini Maliye veriyor bir kismini da biz karsiliyoruz. Saglik harcamalarini her ay biz finanse ediyoruz. Kapsam altina alinan ilaçlar da bile biz insanlarimizin sagligi için bunlari karsiliyoruz. Türkiye’nin SGK’si borçlu degil, gelir-gider orani ise yüzde 97” ifadelerini yer verdi.

"SGK kuyruguna gerek yok, basvurular e-Devlet’ten"

Kuyruklarin olusmasina gerek olmadigini söyleyen Bilgin, “Kuyruklarin olusmasina ihtiyaç yok henüz. Yasalastiktan sonra basvurular kabul edilecek. Yasal süreç tamamlandiktan sonra basvuru süreci baslayacak. e-Devlet üzerinden gerekli tüm hazirliklar yapildi zaten basvurular için” ifadelerini kullandi.

“Sözlesmelilerin kadroya geçisi Meclis’te”

Sözlesmeli personellerin kadroya geçisi için çalismanin Meclis’te oldugunu söyleyen Bilgin, “Sözlesmeli personelin kadroya geçis süreci Meclis’e intikal etti. 500 binden fazla çalisani kapsayan bir düzenleme bu” dedi.



“Kidem tazminati dogrudan verilmesi yönünde görüsümüz var”

Kidem tazminatlarinin ödenmesi için Maliye Bakani ile görüstügünü ve dogrudan isçiye verilmesi yönünde görüsü oldugunu belirten Bakan Bilgin, “Isverenler biz bu yükü nasil kaldiracagiz diye sordular. Kurumsal sirketler bu konuyu çözmüsler. Küçük ve orta ölçekli sirketlerde bu sorun yasanabiliyor. Talepleri degerlendirdik, konuyu Maliye Bakanimizla da görüstüm. Kredi garanti fonundan bir destek istedik. Dogrudan isçiye verilmesi yönünde bir görüsümüz vardi” ifadelerini kullandi.

"EYT’nin maliyeti 100 milyar lira"

EYT’nin maliyeti hakkinda konusan Bilgin, “100 milyarin üzerinde bir maliyet var ama bizim bütçe imkanlarimiz içerisinde karsilanabilecek bir maliyet bu” seklinde konustu.



"Eksik prim günü borçlanmasi yok"

Eksik prim günü için dogum, askerlik gibi istisnai durumlar haricinde borçlanma olmayacagini ifade eden Bilgin, “Borçlanma konusunda büyük bir yanlislik var. Mevcut yasal durumda 8 Eylül 1999 öncesi çekilecek istisnalar dogum, askerlik gibi durumlar. Eksik prim günü borçlanmasi gibi bir durum söz konusu degil. Bin lira eksikse bin lira yatacak öyle olacak” ifadeleri kullandi.
Kaynak: İHA