Çagimizin En Büyük Sorunlarindan Bir Tanesi Açiklamasi 'Dijital Çocuklarin Ebeveyni Olmak'

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadin Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), yilin son ‘Çarsamba Semineri’nde, dijital dünya ile entegre bir sekilde büyüyen zamane çocuklarinin; gelisimini, ruh halini bozan ve internet, sosyal medya ortamlarinda onlari ne gibi tehlikelerin beklediginin konusuldugu ‘Dijital Çocuklarin Ebeveyni Olmak” konusuna ev sahipligi yapti.

Çagimizin En Büyük Sorunlarindan Bir Tanesi Açiklamasi 'Dijital Çocuklarin Ebeveyni Olmak'
Zeytinburnu Aile Kadin destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), 15 yildir düzenli olarak düzenledigi ‘Çarsamba Seminerlerinde her hafta belirledigi farkli konularla, her yastan bireyi destekleyen ve yasam kalitesinin artmasini hedefleyen koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalismalara imza atiyor. AKDEM, yilin son seminerinde teknoloji çaginda büyüyen ve dijital dünya ile iç içe yasayan çocuklarimizi internet ve sosyal medya mecralarinda bekleyen tehlikeleri, kötü aliskanlar edinme, psikolojik bozukluklar gibi zarar verici konulara yer verdi. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yogun bir katilimla gerçeklesen “Dijital Çocuklarin Ebeveyni Olmak” adli seminerin konusmacisi ise sosyal medyada ‘Dijital Baba’ olarak bilinen Bilisimci Yazar Orhan Toker oldu.

Çocuklarimizi dijital batakliga kurban vermeyelim

Her sene yüz binlerce çocugun sanal dünyanin dijital batakliginda yok olup gittigine dikkat çekerek konusmasina baslayan Orhan Toker, “Biz salonlarimizda oturup sohbet ederken veya televizyon izlerken çocuklarimiz bambaska bir sanal dünyada, hiç bilemedigimiz ya da asla tasvip etmedigimiz konulari konusuyorlar. Sosyal medya platformlarindaki algoritmalar bize uygun içerik önerirken çocuklarimiza siddet ve zararli aliskanliklari pompalayan içerikler veriyor. Bir zaman sonra bu durum çocuklarimizda yüksek seviyede kaygi bozuklugu, disariya çikamama kendini soyutlama gibi sonuçlarla bizleri karsi karsiya birakiyor. En önemlisi ise çocuklarimizla baglarimiz kopuyor ve onlar teselliyi bambaska yerlerde tehlikenin merkezinde ariyorlar” dedi.



Yanlis tercih edilen oyunlar ruh halini bozuyor

Dünyaca ünlü Psikolog, “Nörobilimci ve Çocuk Uzmani Dr. Gabor Mate’in “Alkol içmelerine kaç yasinda izin veriyorsaniz telefonu da o zaman alin” sözlerine atifta bulunarak konusmasina devam eden Toker, “Çocuklariniza telefon veya tablet almak için acele etmeyin, ayrica onlarla sözlesme yapin. Öyle istedikleri zaman istedikleri kadar vakit geçirmelerine müsaade etmeyin. Bu aletlerde en çok vakti oyun oynarken geçiriyorlar. Onlarin oyun firmalarinin hazirladigi tuzaklara düsmesine müsaade etmemelisiniz. Özellikle para kazanmak amaçli yapilan bu hareketler çocugu para istemeye hatta bulmaya zorluyor. Ayni zamanda siddet içerikli ve rekabetçi oyunlar onlari agresif, rekabetçi bir ruh haline sokuyor. Çocugumuzun karakterine ve yeteneklerine göre oyun seçmeliyiz. Çevrimiçi oyunlarda sohbet konusuna da dikkat edilmesi gerekiyor. Buralarda çok fazla küfür var” diye konustu.



Duygusal Agri kesici: Bagimlilik

Internet ve sosyal medyanin yanlis kullanilmasi sonucu çocuklarin gerçeklik algisinin bozuldugunu, ilerleyen dönemlerde çocuklarin kendini yalniz hissederek; aidiyet duygusundan yoksun, kaygi bozukluklari olan ve bunlarin neticesinde depresyon, intihar gibi kaçinilmaz sonlarla karsilasildiginin altini çizen Toker, ebeveynlere su tavsiyelerde bulundu: “Bir evin içinde birlikte yasayan ayri dünyanin bireyleri gibi yasiyoruz. Herkesin kendine ait bir konfor alani ve dünyasi var. Bu çok tehlikeli bir durum. Muhakkak aile bireyleri olarak bir araya gelip teknolojisiz bir sekilde zaman geçirmeliyiz. Birlikte etkinlikler yapmaliyiz. Çocuklarimiz aileden ilgi göremeyince duygusal agri kesici olarak bagimliligi tercih ediyorlar. O yüzden çocuklarimizi asla ihmal etmemeliyiz, çocuklar duygusal ihtiyaçlarini ebeveynleri vasitasiyla karsilamali. Bunu gidip sanal dünyada aramamali”
Kaynak: İHA