'Amasya Semaveri'ne Cografi Isaret

Amasya’da 1800’lü yillardan bu yana neredeyse her evde bulunup çay denildiginde akla gelen sey olan ‘Amasya semaveri’ cografi isaretle tescillendi.

'Amasya Semaveri'ne Cografi Isaret
Haznesindeki suyun odun atesinde kaynayip çayin buharla demlendigi Amasya semaveri, sehzadeler sehrinin 16. cografi isaretli markasi oldu. Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Amasya’ya baktigimizda çay denilince akla semaver gelmektedir. Özellikle bakir semaverde demlenen çayin tadina doyum olmaz” dedi.

Sabah kahvaltisindan baslayarak yatana kadar günün her saatinde tüketilen çayin Amasya’da ve Anadolu’da sadece bir içecek degil ayni zamanda temel bir sosyallesme araci oldugunu belirten Vali Masatli, “Çay günlük yasamimizda sudan sonra en çok tüketilen içecek olmasinin yani sira, tüm aile üyelerinin veya misafirlerin bir araya geldigi ve ortak degerlerin paylasildigi özel günler, törenler, etkinlikler ile toplantilarda da servis edilmektedir” diye konustu.

Cografi isaret atagina öncülük ettigi kentin sahip oldugu 16 cografi isaret tesciliyle yetinmeyeceklerine isaret eden Masatli, “Devam eden 24 tane daha cografi isaret çalismamiz bulunmaktadir. Kismet olursa kalan 24 tane cografi isaretimizi de tescil ettirerek, cografi isaret sayimizi 40’a çikarmayi hedefliyoruz. Bu çalismalarin nihayete ermesiyle, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi sekilde yansitarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmis olacagiz” seklinde konustu.

Büyük Amasya Oteli’nde düzenlenen tanitim programinda konusan Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari da semaver ve çayin siirlere bile konuk oldugunu örnekleriyle siraladi.

Programa, AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Esnaf Odalari Birligi Baskani Isa Köse ve Amasya TSO Baskani Murat Kirlangiç da katildi.

El sanatlarinin yasatilmasina destek olan Vali Masatli’ya üzerinde özel isleme olan el yapimi semaverden hediye eden semaver ustasi Mustafa Sofu ise teneke, bakir ve çelikten yapilan çesitlerinin bulundugunu söyledi.

Günümüzde islemeli bakir semaver üretimine agirlik veren Sofu, kendine özgü sekli olan bu özel esyanin içini de kalay islemine tabi tuttuguna degindi.
Kaynak: İHA