Reel Kesim Güven Endeksi Aralik Ayinda Yükseldi

2022 yili Aralik ayinda mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 101,6 seviyesinde gerçeklesti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2022 yili Aralik ayi Iktisadi Yönelim Istatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verisini açikladi.

2022 yili Aralik ayinda Iktisadi Yönelim Anketi sonuçlari, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 741 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi.

Buna göre, Aralik ayinda mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 101,6 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki toplam siparis miktari, genel gidisat ve mevcut toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, sabit sermaye yatirim harcamasi, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi. Mevcut mamul mal stokuna iliskin degerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde gerçeklesti.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 97,8 seviyesinde gerçeklesti.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde azalis bildirenler lehine olan seyrin artis bildirenler lehine döndügü görüldü.

Iç piyasa siparis miktarinda azalis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendigi, ihracat siparis miktarinda azalis bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayifladigi gözlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya göre bir miktar zayifladigi, mevcut mamul mal stoklarinin seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde oldugu yönündeki degerlendirmelerin ise bir önceki ay seviyesinde gerçeklestigi görüldü.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat siparis miktarinda artis bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayifladigi, iç piyasa siparis miktarinda azalis bekleyenler lehine olan seyrin ise artis bekleyenler lehine döndügü görüldü.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasi ile gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayifladigi gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler ile son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin zayifladigi görüldü.

Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin ise güçlendigi gözlendi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 91,4 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 75,0‘a yükselirken, daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 6,3’e, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 18,7‘ye geriledi.
Kaynak: İHA