Halk Müzigi Sanatçisi Erzincan, 4 Yildir Köy Köy Gezerek Baglama Gelenegini Yasatiyor

Türk halk müzigi sanatçisi Erdal Erzincan, baglama gelenegini sürdürmek ve yeni derlemeleri gün yüzüne çikartmak için 4 yildir köy köy gezerek gençlerle bir araya gelip baglama dersi veriyor.

Türk halk müzigi sanatçisi ve baglama virtiözü Erdal Erzincan, baglama gelenegini gelecek nesillere aktarmak için ‘Gezici baglama atölyesi’ ile Tunceli’nin ücra köylerinde gençlerle bir araya gelerek baglama gelenegini yasatmaya çalisiyor. 4 yil öce Erzurum, Erzincan ve Tunceli’yi içine alan gezici baglama atölyesini kurup kirsal kesimde bulunan ücra köylerde yasayan vatandaslarla bir araya gelmeyi hedefleyen sanatçi Erzincan, 4 yilda birçok kisiye baglama gelenegini asilarken, ayni zamanda gittigi bölgelerin derlemelerini de yapmanin gururunu yasiyor.

4 yil önce Erzurum, Erzincan ve Tunceli bölgesinden 25 ögrenci seçtiklerini belirten Türk halk müzigi sanatçisi Erdal Erzincan, ’’O 25 ögrenci ile her ay bir köyde bulusup ders yapiyoruz. Onun disinda online olarak ders yapiyoruz. Ayda bir de bir köyde bulusup gün boyu çalisiyoruz. Köy köy gezdigimiz için adini ‘Gezici baglama atölyesi’ koyduk. Burada gezmemizin sebepler çok fazla onlardan bir tanesi her köyün folklorik özelligi var o folklorik özellikleri kaybolmaya yüz tutacak belki 10 sene sonra burada yasli vatandaslarimizi göremeyecegiz. O yaslilar bizim hafizlarimizdir. O güçlü hafizlari çocuklarimiza aktarmaya çalisiyoruz. Halkimizdan da çok güzel bir destek aliyoruz. Onlarin bize olan güveni ve sevgi dolu yaklasimi bizlere cesaret veriyor. Bu çalismanin bir amaci da farkindalik olusturmak. Ülkenin dogusu ile batisi arasinda bir firsat esitsizligi var bu firsat esitsizligine birazcik parmak basmak istiyoruz. Insallah yerine ulasir” dedi.

Güçlü olan her seyin yasadigini aktaran Erzincan, “Bu kadar güçlü bir enstrümani yok etmeye kimsenin gücü yetmez. Modern yasam güçsüz olan her seyi yok ediyor ama modern yasamin gücü baglamaya yetmez. Sadece sekil ve biçim degisiyor ama öz degismez. Gençler ve çocuklar baglamaya merakli ben 30 yildir egitim veriyorum ve bir eksilme görmüyorum. Bu egitim artarak devam ediyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA