Devlet Destek Verdi, Asma Yapragi Köylü Kadinlarin Geçim Kaynagi Oldu

Siirt’in Sirvan ilçesinde devletin vermis oldugu destekle faaliyete geçen ’Salamura Yaprak Isleme Tesisi’, köy kadinlari için gelir kapisi oldu.

Devlet Destek Verdi, Asma Yapragi Köylü Kadinlarin Geçim Kaynagi Oldu
Sirvan ilçesinde önemli tarimsal ürünlerden asma yapragi, GAP Idare Baskanligi tarafindan desteklenen, Siirt Il Tarim ve Orman Müdürlügünce yürütülen projeyle Pirinçli (Mavit) Tayfi Üzüm Salamura Isleme Kooperatifi köylü kadinlar için önemli bir gelir kaynagi haline geldi. Toplanan üzüm yapraklari kadinlar tarafindan salamura yapilip tarim kooperatiflerinde ve iç piyasada satisa sunuluyor. ’Siirt Üreten Eller Kadin Kooperatifi’nin ürettigi salamura üzüm tesisini ziyaret eden Sirvan Kaymakami Emrah Bütün ile Siirt Il Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Demirhan, tesisi gezerek çalisan kadinlarla bir araya geldi. Ilçede kurulan kadin kooperatifi ile birlikte bölgenin tarimsal ürün çesitliliginin önemli bir paya sahip oldugunu dile getiren Kaymakam Bütün, tesisin üretim kapasitesini daha da artirmayi hedeflediklerini söyledi.



Kurulan kadin kooperatifi sayesinde yeni istihdam alanlari olusturuldugunu ifade eden Siirt Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Demirhan, ilçede kurulan tesisin kadinlar için bir istihdam kapisi oldugunu dile getirdi. Demirhan, “Sirvan ve Pervari ilçelerimizde Siirt tayfi üzümü yaygin olarak üretilmektedir. Siirt tayfi üzümü, yapragi üzümü kadar degerli ve meshurdur. Inceligi ve aromasi yönünden emsalsiz ve çok aranan bir üründür. Sirvan ilçemiz Pirinçlik köyü ve çevresinde her yil ortalama 150 ton yaprak toplanarak satiliyordu. Toplanan yapraklar gün içinde satilmasi gerekiyordu. Toplanmayan ve satilmayan yapraklar ne yazik ki ekonomiye kazandirilamiyor çöp oluyordu. Üretilen yapragi degerlendirmek ve üretime kazandirmak amaci ile pirinçlik köyümüzde kurulan Siirt Üreten Eller Kadin Kooperatifi’ne Siirt Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak yaptigimiz proje GAP Idaresi Baskanligimizca desteklenerek uygulamaya konulmustur” dedi.

Demirhan, “Kadin kooperatifimize yaptigimiz proje ile kadinlarimiz Tokat’a gönderilerek üretim tesisleri ve üretim asamalari konusunda tecrübe kazanmalari saglanmistir. Pirinçlik köyümüzde 300 metrekare büyüklükte bir alanda salamura yaprak tesisimizi kurulmustur, hizmete girmistir. Proje ile büro mefrusati, bilgisayar, paketleme ünitesi, ambalaj, depolama ve isletmenin ihtiyaci olan tüm ekipmanlar tedarik edilmistir. Siirt Üreten Eller Kooperatifi bünyesinde kurdugumuz tesis marka, etiket ve ambalajlarin tamamlamasi ile seri üretime geçmis bulunmaktadir. Diger tarimsal ürünlerden farkli olarak tayfi üzüm yapragimizi kadinlarimiz toplamakta, kadinlarimiz pazarlamakta ve kazandiklari ile aile bütçelerine ciddi bir katki saglamaktadirlar” seklinde konustu.

Pirinçlik köyünde kurulan Siirt Üreten Eller Kadin Kooperatifi Baskani Leman Yildirim ise, “Burada toplanmamizin amaci proje çerçevesinde olusturdugumuz 10 kisilik bir kadroyla su anda faaliyetteyiz. Kadinlarimiz burada haznelere dolduruyor. 450 gram, 1 kilo, 1,5 ve 5 kiloluk seklinde dört hazneye dolduruyoruz. Bunlar yapildiktan sonra vakumlama makinamizda vakumlayip, etiketleyip firmalara, zincir marketlere ve çevre illere yolluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA