Cumhurbaskani Erdogan'dan EYT Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ek göstergeden sözlesmelilerin kadroya alinmasina kadar pek çok taleplerini çözdügümüz çalisanlarimizin emeklilikle ilgili beklentilerini karsilayacak hazirligi da yakinda tamamliyoruz. Insallah bu meseleyi de yil basindan önce arzumuz gündemden çikarmaktir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan EYT Açiklamasi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan millete seslenis konusmasini gerçeklestirdi. Cumhurbaskani Erdogan, ”Insanlarimizin bir kismini digerleriyle karsi karsiya getirmeye yönelik hiçbir gayretin bu topraklarda kök salamayacagini Mardin’den tüm dünyaya ilan ettik. Son Kabine toplantimizin ertesi günü Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Zirvesi’ne katilmak için Avaza sehrine gittik. Enerji ve ulastirma basta olmak üzere ülkelerimiz arasindaki ortak is birligi konularini ele aldigimiz zirve gayet basarili geçti. Türkmenistan’in sahip oldugu dogal gaz potansiyelini ülkemiz üzerinden dünya pazarlarina açacak projeler de zirve gündemimizde yer almistir. Türkiye artik sadece kendisi için savunma sanayii ürünleri tasarlayan ülke olmanin ötesine geçmistir. Tüm dünyada savunma sanayii ürünleriyle adindan söz ettiren konuma geldik. Önümüzdeki yil devreye alacagimiz projeyle bu konumu daha da güçlendirecegiz” dedi.

Persembe günü milyonlarca çalisani ilgilendiren 2023 yili asgari ücretinin kamuoyuyla paylasildigini ifade eden Erdogan, “Persembe günü milyonlarca çalisanimizi ve geliri buna endeksli milyonlarca vatandasimizi ilgilendiren 2023 yili asgari ücreti kamuoyuna açikladik. Bilindigi gibi ülkemizde 2002 yilinda net asgari ücret 184 liraydi. Bu rakami 2014 yilinda bin liraya, 2015 yilinda bin 300 liraya, 2020 yilinda da 2 bin 825 liraya çikardik. Kurda ve enflasyonda yasanan artisi dikkate alarak 2022 Ocak ayinda net asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak belirledik. Yil içindeki gelismeler bizi temmuz ayinda asgari ücreti 5 bin 500 lira seviyesine çikartmaya yöneltti. Geçtigimiz hafta da 2023 yili net asgari ücretini 8 bin 507 lira olarak ilan ettik. Böylece asgari ücret önceki yila göre yüzde 200, yilbasina göre yüzde 100, temmuz ayina göre yüzde 55 oraninda yükseldi. Asgari ücrete kisi basina verdigimiz devlet katkisini 250 TL’ye çikardik” açiklamasini yapti.

Cumhurbaskani Erdogan, memur ve emekli maas zamlarinin da benzer bir yaklasimla yapilacagini belirterek, ”Ülkemizin kazancini, zenginligini çalisanlar basta olmak üzere milletimizin her kesimine yansitmakta kararliyiz. Memur ve emekli maas artislarini da bu yaklasimla yapacagiz. Asgari ücreti belirlerken de, sosyal yardim yelpazesini genisletirken de, isletmelere verdigimiz kredi paketlerini büyültürken de bu anlayisla hareket ediyoruz. Insallah memur ve emekli maas artislarini da yine bu yaklasimla yapacagiz” açiklamasini yapti.

"EYT ile ilgili beklentileri karsilayacak hazirligi tamamliyoruz"

EYT ile ilgili de açiklamada bulunan Cumhurbaskani Erdogan, ”Ek göstergeden sözlesmelilerin kadroya alinmasina kadar pek çok taleplerini çözdügümüz çalisanlarimizin emeklilikle ilgili beklentilerini karsilayacak hazirligi da yakinda tamamliyoruz. Insallah bu meseleyi de yil basindan önce arzumuz gündemden çikarmaktir. Amacimiz bir sonraki yil yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarina kavusturmaktir. Özellikle Türkiye’yi yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Onun için de ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullaniyoruz. Küresel krizin etkilerine bagli fiyat artislarinin tüm kesimlerin refahlarinda yol açtigi kayiplari telafi edip, üstüne çikana kadar bu mücadeleyi sürdürecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, firsatçilara yönelik de vatandaslara çagrida bulunarak, ”Firsatçilar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç ugruna kendilerinin de içinde bulundugu Türkiye gemisini delmeye çalisan haramzadelerdir, ahlaksizlardir. Namuzssuzlardir. Milletimin her bir ferdinden bu tür firsatçilara gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarini alternatif kanallara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini bekliyoruz” dedi.

Bu hafta da çesitli programlarla açilislarin yapilacagini ifade eden Erdogan, ”Ülkemizi, egitim, saglik, adalet, emniyet, ulasim, dis politika, bütün bu alanlarda yükseltecegimizin sözünü vermistik. Tarihimizin en büyük demokrasi ve kalkinma adimini gerçeklestirmek için çiktigimiz uzun ve mesakkatli yolculugun her safhasi ayri bir mücadeleyle geçmistir. Elbette bu süreçte ülke ve millet olarak pek çok bedel ödedik. Yeri geldi milletimizin hassasiyetleri üzerinden sosyal kaos çikarmaya çalistilar, yeri geldi hak ve özgürlükler üzerinden demokrasimize saldirdilar, terör örgütleriyle sinirlarimizi taciz ettiler, sehirlerimizi kana bogmak istediler. Içimizdeki hainleri kullanarak darbe girisiminde bulundular” diye konustu.

Türkiye’nin yillar boyu birçok sinamaya maruz kaldigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, ”Yasadigimiz ekonomik türbülans bu sürecin örneklerinden biridir. Ülkemizi sag salim bu sarsintidan çikartarak hedeflerimize daha siki sekilde odaklandigimiz bir sürece girdik. Artik son günlerini yasadigimiz 2022’yi cumartesi gecesi ugurlayacak, pazartesi yeni umutlar ve heyecanlarla 2023’e merhaba diyecegiz. Geçtigimiz yil egitimde yeni dönem hazirliklari için ilk kez tüm okullarimiza dogrudan 7 milyar lira bütçe gönderdik. Kullanilmayan köy okullarini yeni bir yaklasimla dönüstürerek 2 bin 200 köy yasam merkezi açtik. Okul öncesi egitimi yayginlastirmak için baslattigimiz seferberlikle 5 yastaki okullasma oranini yüzde 99’a çikardik. 1 milyon 110 bin ailemizin yararlandigi aile okulu projesini baslattik. Kütüphanesiz okul birakmamak hedefiyle 16 bin 361 yeni kütüphane açarken, buralardaki toplam kitap sayisini 110 milyona çikardik” dedi.



"Okullarda ücretsiz yemek imkanindan yaralanan ögrenci sayisini 5 milyona çikaracagiz"

Temel egitimdeki 8 bin 324 okulun iyilestirme kapsamina alinarak donanimi ve kadrosuyla gelistirildigini ifade eden Erdogan, ”Matematik, Ingilizce, bilim ve sanat alanlarinda ilk kez açtigimiz ücretsiz yaz okuluyla 1 milyon ögrencimize ulastik. Okullarimizda yönetici ve ögretmenlere verdigimiz çevre ve sifir atik konulu egitimlerle bu alanda yürütülen çalismalara destek sagladik. Ögretmenlik Meslek Kanunu’nu çikararak bu meslek grubunun özlük ve mali haklarinda çok ciddi iyilestirmeler yaptik. Mesleki egitim merkezlerindeki ögrenci sayisini 160 binden 1 milyon 200 bine yükselterek sanayimizin çirak kalfa ihtiyacini karsilayacak önemli bir adim attik. Organize sanayi bölgelerindeki mesleki egitim merkezlerini kurduk. Gönül cografyamizdan ögrenci yetismesine katki vermek için 7 uluslararasi meslek lisesini faaliyete geçirdik. Tasimali egitimle ve pansiyonda kalarak egitim gören 1. 8 milyon evladimizin tamamina su anda ücretsiz yemek veriyoruz” açiklamasini yapti.

Ders kitaplarinin ücretsiz olarak ögrencilere verildigini hatirlatan Erdogan, "Okullar açilirken siralarin üzerinde ders kitaplari ücretsiz. Onunla kalmadik, simdi de ders kitaplari yaninda yardimci kaynak kitaplariyla da ögrencilerimizi ücretsiz bulusturmak için 160 milyon kitap dagittik. Önümüzdeki yil egitimde köy okullarinin tamamini köy yasam merkezlerine dönüstürme projemizi neticelendirecegiz. Halen basariyla süren mesleki egitim merkezlerindeki çalismalarimizi sanayi ile yakin is birligi ile gelistirecegiz” ifadelerini kullandi.

Tüm okullarin çevre dostu okullara dönüstürülecegini açiklayan Erdogan sunlari kaydetti:

“En fazla enerji tüketen bin okulumuza toplamda 60 megavat kapasiteli çati üstü günes enerji sistemi kuracagiz. Üretimine dönük faaliyet yürüten egitim kurumlarimizi elektronik ticaret sistemine dahil edecegiz. Ögretmenlerin kisisel ve mesleki gelisimine yönelik çalismalari yogunlastiracagiz. Okul yöneticilerine yönelik kültür, tarih, medeniyet bilinci seminerleriyle bunun ilk adimini attik. Yetiskinlerin yüzde 25’ini halk egitim merkezi faaliyetlerine dahil edecegiz. Kapsami genisleterek okullarda ücretsiz yemek imkanindan yaralanan ögrenci sayisini 5 milyona çikaracagiz.”

Erdogan, ”Geçtigimiz yil ülkemizin 81 iline yaydigimiz ve her yil 3 milyondan fazla üyesine hizmet veren gençlik merkezlerinin sayisini 36 ilave ile 432‘ye, genç ofislerimizin sayisini 65 ilave ile 352’ye çikardik. Daha çok evladimizin erisimini saglamak için yas araligini 12-25’e çikardigimiz gençlik kamplarimizdan 182 bin kisi yaralandi. Akademik kamplarimiza katilan gençlerimizin sayisi 140 bini buldu. Yurtlarimizi yaz aylarinda ülkesini gezmek, tanimak isteyen gençlerimize ücretsiz olarak açtik. Rezervasyon sistemi ile yürütülen bu projeden 375 bin gencimiz yararlandi. Yüz binlerce gencimizin yararlandigi basketbol sahalari insa ettik. Sportif yetenek taramalari kapsaminda 1 milyon 459 bin ögrencimizin profesyonel spor hayatina geçislerine rehberlik yaptik. Yüzme bilmeyen evladimizin kalmamasi için ilkokul 3-4. siniflar agirlikli bir proje ile 2 milyon 322 bin çocugumuzu yüzme kurslarina dahil ettik. Milli sporcu kursu projesinden lise ve üniversite döneminde toplam 482 milli sporcumuzun faydalanmasini sagladik. Ülkemizin genelinde açtigimiz 108 yeni yüksekögrenim yurt binasini akademik yil basinda ögrencilerimizin istifadesine sunduk. Yüksekögretim ögrencilerimizin kredi, burs miktarini lisansta bin 250 liraya- buraya 45 liradan geldik-, yüksek lisansta 2 bin 500 liraya, doktorada 3 bin 750 liraya çikarttik” diye konustu.

Bu yil rekor bir yerlestirme oranina ulasarak 850 bin ögrenciye yurtlarda hizmet verildigini aktaran Erdogan, ”Yurtlarda kalan ögrencilerimize yaptigimiz beslenme yardimini da 750 liradan bin 800 liraya yükselttik. Gençlerimize geçmis dönem kredi ödemeleri ile ilgili verdigimiz söz neydi? 3,3 milyon gencimizin 27 milyar liralik endeks borcunu sildik. Üniversite ögrencilerimizin harç sorunu vardi. Bununla ilgili boykotlar yapilirdi. Biz ilk bu isi uzatmadik, harç olayini kaldirmak suretiyle bu harç sorununu bitirmis olduk. Büyük ilgi gören kamplarimizda ev sahipligi yaptigimiz gençlerimizin daha iyi vakit geçirmesini saglayacak programlar gelistirecegiz. Dene yap atölyelerini daha ileriye tasiyacak, çocuklarimizin bu alandaki kabiliyetlerini görebilmelerini saglayacagiz. Bakanligimizin tüm faaliyetlerinin planlama ve uygulama asamasinda gençlerimize daha çok söz hakki vererek özgüvenlerini artiracagiz. Gençlerimizin istekleri dogrultusunda yürütülen tüm projeleri onlarla birlikte daha ileriye götürerek sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

"85 yas üstü her büyügümüz için bir sorumlu doktor, her gebe için ebe tayin edecegiz"

Saglik alaninda önemli iyilestirmeler yapildigina dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, “Geçtigimiz yil saglikta insanimiza en iyi hizmeti verebilmek için 195 bin hekim ve 304 bin ebe hemsire olmak üzere saglik çalisanina çikarttik. Saglik çalisanlarimizin yüzlestigi güvenlik risklerini ortadan kaldiracak, mali beklentilerini karsilayacak çalismalar gerçeklestirdik. Bay Kemal, çalisiyoruz. Durmak yok diyoruz, yola devam. Daha çok seyler yapacagiz. Senin SSK genel müdürlügüne benzemez. O hastanelerin hali neydi. Savas Ay hayatta olsaydi da anlatsaydi” dedi.

Türkiye’nin en büyük sehir hastanesi olan Etlik Sehir Hastanesi’nin 4 bin 50 yatak kapasitesiyle hizmete açildigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, ”Bir taraftan Bilkent, bir taraftan Etlik. Yaklasik 30 bin yatakla hizmet veriyoruz. Türkiye’nin muhtaç olan degil, ihtiyaci olanlara el uzatan bir ülke olmayi sürdürecegiz. Sehir hastaneleri yapilirken bizi elestiriyorlardi. Simdi bu hizmetlerin esi benzeri olmadigini ifade ediyorlar. Bilkent’te kurdugumuz saglik vadisiyle ülkemizi marka haline getiriyoruz. 85 yas üstü her büyügümüz için bir sorumlu doktor, her gebe için ebe tayin edecegiz. Uzaktan muayene imkani saglayan elektronik muayene sistemi ile ülkemizi tanistirmaya hazirlaniyoruz. Adalette kadina ve saglik çalisanlarina siddetin önlenmesi ile ilgili hazirladigimiz yasa degisikliginin Meclisten geçerek yürürlüge girmesini sagladik. Istinaf mahkemelerini yayginlastiracak ve güçlendirecegiz. Elektronik tebligat sisteminin yurt disinda vatandaslarimizin kullanimina açacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA