Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Dogal Kaynaklarimizi Sömürenler Uluslararasi Hukuk Normuna Göre Suçludur'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Bati Azerbaycan’dan olan bir grup aydinla görüsme sirasinda Laçin bölgesindeki olaylarla ilgili yaptigi açiklamada, "Dogal kaynaklarimizi sömürenler uluslararasi hukuk normuna göre suçludur" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Dogal Kaynaklarimizi Sömürenler Uluslararasi Hukuk Normuna Göre Suçludur'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Sovyetler döneminde Ermenistan’dan sürgün edilen Azerbaycanlilarin olusturdugu Bati Azerbaycan Toplulugu üyesi bir grup aydinla bir araya geldi. Görüsmede konusan Aliyev, Laçin yolunda yasananlarin, Azerbaycan karsiti bir histeriye daha neden oldugunu belirterek, "Burada sadece Ermenistan degil belki onlardan daha fazla, yurt disindaki patronlari, arkalarinda duran devletler Azerbaycan’a karsi bir karalama kampanyasi baslatti. Birlesmis Milletler’de de (BM) bize karsi bir provokasyon daha hazirlaniyor. Bazi ülkeler özel bir sevkle birkaç gündür bize karsi bir sonraki kirli planlarini gerçeklestirmeye kararli. Ama yine de bir sey alamadilar, birkaç gündür ugrasiyorlar. Önümüzdeki hafta ellerinden gelenin en iyisini yapacaklar. Laçin yolundaki olay gün gibi ortada. Bu bizim mesru hakkimiz. Dogal kaynaklarimiz kullaniliyor ve tasiniyor. Dogal kaynaklarimizi sömürenler herhangi bir uluslararasi hukuk normuna göre suçludur. Çünkü burasi uluslararasi toplum tarafindan taninan bir bölgemiz. Kamuoyu temsilcilerimizin ve öncelikle devlet kurumlarinin temsilcilerinin denetim yapmasi konusunda hakli bir talebimiz var. Orada hangi çalismalar yapildigini görmeleri lazim ve bu yasa disi faaliyet durdurulmalidir. Bizim hakli talebimiz bundan ibarettir" dedi.



"Bu bizi hiçbir seyden vazgeçirmeyecek"

Laçin yolundaki durumun degistirilerek sunuldugunu da ifade eden Aliyev, "Yine yalan, yine iftira. Bunlari kimin yaptigini hepimiz biliyoruz. Tekrar söylüyorum, Ermenistan devleti burada ilk siralarda yer almiyor. Ancak bu bizi hiçbir seyden vazgeçirmeyecek. Bunu zaten birçok kez kanitladik. Ikinci Karabag Savasi ve savastan sonraki iki yil bunu gösterdi. Kimse bizi etkileyemez. Aramalar olabilir, bazi açiklamalar olabilir, bunlara önem vermemize gerek yok. Bu aramalara sadece siyasi nezaket geregi cevap veriyoruz. Ancak bu bizim konumumuzu en ufak bir sekilde degistirmeyecek" diye konustu.



Laçin yolundaki protestolar 12 gündür devam ediyor

Azerbaycan topraklarinda madenlerin yasa disi isletilmesi ve bunun sonucunda çevreye verilen zararin arastirilmasi ile denetimi amaciyla Ermeni nüfusun yasadigi ve geçici olarak Rus güçlerin konuslandirildigi bölgeye, 10 Aralik’ta Azerbaycanli uzmanlardan olusan ekipler gönderilmis ancak bu ekiplerin bölgeye girisi Ermenilerce engellenmisti. Rus baris gücünün bu durumu umursamaz tavirlarindan rahatsiz olan Azerbaycanli çevreci sivil toplum kuruluslari üyeleri ile aktivistler, Azerbaycan topraklarindaki madenlerin yasa disi isletilmesinin önlenmesi talebiyle 12 Aralik’ta Laçin Koridoru’nda protesto gösterisi baslatmisti. Aktivistler, gece gündüz demeden 12 gündür eylemlerine devam ediyor.
Kaynak: İHA