Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Her Millet Ancak Kendi Medeniyet Degerleriyle Yükselebilir'

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Medeniyet tarihimiz çok zengin. Tarihimize baktigimizda ne büyük bir medeniyetin mensuplari oldugumuzu görecegiz, iftihar edecegiz. O zaman umudumuz ve öz güvenimiz artacaktir. Haddizatinda her millet ancak kendi medeniyet degerleriyle yükselebilir” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Her Millet Ancak Kendi Medeniyet Degerleriyle Yükselebilir'


Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Yozgat Bozok Üniversitesi’nde ögrencilere “Islam’in Rehberliginde Bilgiden Bilince” baslikli konferans verdi. Erdogan Akdag Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programda konusan Baskan Erbas, bilgileri paylasmanin, bilince dönüstürmenin çok önemli oldugunu söyledi.

Baskan Erbas, üniversitelerin evrensel bilginin üretildigi yerler oldugunu belirterek, “Bilgiyi kim üretirse üretsin yeter ki insanligin hayrina kullansin. Üretenin kim oldugu hiç önemli degil” dedi.

Gittigi her yerde önce gençlerle bulusmak istedigini dile getiren Baskan Erbas, “Dünyada nüfusu bizim ögrencilerimiz kadar olmayan 143 ülke var. Bizim için en büyük servet sizlersiniz, varliginiz bizim en büyük sermayemiz” diye konustu.



“Üniversiteler bilginin üretildigi yerdir”

Baskan Erbas, gençlerin ülkemizin, milletimizin ve ümmetin gelecegi olduguna dikkati çekerek, “Sevgili gençler biz sizlere ne kadar iyi hizmet eder, rehberlik yaparsak sizler daha büyük isler yapacaksiniz. Bizim yapamadigimiz isleri yapacaksiniz insallah. Her biriniz ilim için buraya geldiniz, ilme talip oldunuz. Sehrin ilim, irfan merkezi üniversitelerdir. Tabii ki liselerimiz de var, ortaokullarimiz, ilkokullarimiz da var ama üniversite öncesi bilginin ögretildigi yer ama üniversiteler ise üretildigi yer” degerlendirmesinde bulundu. Islam medeniyetinin ilim, bilgi, irfan ve hikmet medeniyeti olduguna isaret eden Baskan Erbas, Kur’an-i Kerim’in ilk inen Alak Suresi’nde “Oku” diye emrettigini ve nüzul sirasina göre ikinci inen Kalem Suresi’nde de yazmaktan bahsettigini belirterek, bunun Islam medeniyetinin çocuklarinin elinden kitap ve kalem düsmemesi gerektigi anlamina geldigini bildirdi. Baskan Erbas, tarih boyunca Müslümanlarin ilmin her alaninda insanliga öncülük ettigini belirterek, Müslüman alimlerin, binlerce eser telif ettiklerini ve tarihe yön veren buluslar gerçeklestirdiklerini dile getirdi.

Gençlere, tarihine bakmalari tavsiyesinde bulunan Baskan Erbas, sözlerine söyle devam etti:

“Medeniyet tarihimiz çok zengin, tarihimize baktigimizda ne büyük bir medeniyetin mensuplari oldugumuzu görecegiz, iftihar edecegiz. O zaman umudumuz ve öz güvenimiz artacaktir. Haddizatinda her millet ancak kendi medeniyet degerleriyle yükselebilir. Medeniyet degerlerimize sahip çikmamiz lazim. Sizler büyük bir inancin ve medeniyetin mensuplarisiniz. Sizler yüzyillarca dünyaya hükmetmis, adalet dagitmis, diger din ve milletlerin zor durumda kaldiklarinda yardim istedikleri büyük bir milletin evlatlarisiniz, torunlarisiniz. Bizim ecdadimiz nerede bir mazlum varsa hep onun yaninda olmus, dinine, inancina, mezhebine, irkina bakmamis.”

Islam’da her zaman sabrin, tahammülün, yumusak huylulugun tesvik edildigini, öfkenin ise reddedildigini belirten Baskan Erbas, Islam’in ictimai yönü çok agir basan bir din oldugunu vurguladi.

“Batililar ilmi insanlik huzur bulsun diye üretmiyor”

“Bugün batilinin ürettigi ilim faydadan çok zarar veriyor” diyen Baskan Erbas, sunlari söyledi:

“Sehirleri yerle bir eden, 100 binlerce insani öldüren bati, ortaya koydugu bilim ve o bilimle ürettigi atomu bugün atmiyor mu? Bizim 40 senedir mücadele ettigimiz teröristlere silahi kim veriyor? Tirlar dolusu ürettikleri o en gelismis silahlari kim veriyor? Batililar ilmi insanlik huzur bulsun diye üretmiyor, insanlarin bir kismi huzur bulsun diye digerlerini öldürüyor ve sömürüyorlar. Ama Müslümanlar bütün insanlik o ilimden istifade etsin diye ürettiler ve biz de öyle üretmeye devam edecegiz insallah. Bizim inancimizin bize ögrettigi felsefe bu, bunu hiçbir zaman aklimizdan çikarmayalim”

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) döneminde ve hemen sonrasinda Islam dininin kisa zamanda dünyanin büyük bir kismina yayildigina ve bu durumun Islam’in bir mucizesi olduguna isaret eden Baskan Erbas, bunun hiçbir inanca ve bir sahsa nasip olmadigini belirtti.

Konferansa, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadag, Diyanet Isleri Baskanligi Hac ve Umre Genel Müdürü Remzi Bircan, I. Hukuk Müsaviri Selami Açan, Yozgat Il Müftüsü Ali Gülden, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadag’i ziyaret eden Diyanet Isleri Baskani Erbas, daha sonra Ilahiyat Fakültesinde akademisyenlerle bir araya geldi.
Kaynak: İHA