Cografi Isaret Alan Bingöl Bali, Ihracat Yolunda

Yakin zamanda altin madalya ve cografi isaret alan Bingöl balinda hem üretim artti hem de yurt disina ihraç edilmesi için görüsmelerde son asamaya gelindi.

Cografi Isaret Alan Bingöl Bali, Ihracat Yolunda
Geçtigimiz aylarda Ingiltere’de yapilan uluslararasi bal yarismasinda altin madalya kazanan Bingöl’ün süzme bali, yaklasik 2 ay önce de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan onaylanarak cografi isaret aldi. Yasanan gelismelerin ardindan Bingöl balina talep artarken, üretim de geçtigimiz yillara oranla 2 katlik bir artis gösterdi. Bingöl balinin kalitesini arttirmak için geçtigimiz yil kirsal kalkinmadan alinan destekle Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulan özel tesis, bali yurt disina ihraç etmek için kollari sivadi. 7 Avrupa ülkesiyle çesitli görüsmeler yapan bal tesisi, balin ihraç edilmesi için son asamaya geldiklerini belirtti.

Tesisin ortaklarindan olan Fikri Üzer, geçtigimiz yil 100 ton olan süzme balda üretimi 2 kat arttirdiklarini söyledi.

7 ülkeden Bingöl balina talep oldugunun altini çizen Üzer, "Tesisimizi geçen sene kirsal kalkinmadan aldigimiz destekle 2 bin 350 metrekare bir alanin üzerine kurduk. Tesisimizi kurduktan sonra kendi balimiza güveniyorduk, Bingöl balina güveniyorduk. Geçtigimiz aylarda Ingiltere’de bir uluslararasi bir yarisma düzenlendi.

Gönderdigimiz bal, altin madalya aldi ve 2 ay önce de bizim Bingöl bali cografi isaret almasiyla ikinci bir sevinci yasadik. Biz Bingöl balina uluslararasi ödülden sonra ciddi bir talep almaya basladik. Yurt içinde zaten talepler vardi, karsiliyorduk. Ayrica yurt disindan 7 ülkeden talepler geldi, görüsme halindeyiz. Son asamaya geldigimiz yerler var. Kisa zamanda ihracatlarimizi gerçeklestirecegiz. Yine aldigimiz ödülden sonra üretimimiz de artti. Süzme bal için söylüyorum, geçen sene 100 üretiyorken, bu sene üretimimizi 200 tona yaklastirdik. Ayni zamanda burada istihdam da sagladik. Su anda burada 20’ye yakin çalisanimiz var. Bu bizim açimizdan, ilimiz ve ülkemiz açisindan sevindirici bir durum. Insallah daha da arttiracagiz" dedi.



Ballar toplandiktan sonra birçok asamadan geçiyor

Tesis olarak hem Aricilar Birligi hem de üniversite ile koordineli olarak çalistiklarini kaydeden sirketin müdürü Sedanur Özbolat, ballarin tesise gelmeden önce iki farkli asamadan geçtigini söyledi.

Yapilan analizlerin ardindan ballarin tüketiciye ulastigini aktaran Özbolat, su açiklamalara yer verdi:

"Bingöl bali çok kiymetli ve dogal bir bal. Ülkemizde bal çok kiymetli ama Bingöl balinin degeri daha fazla bu konuda. Bununla ilgili üniversite ve arici yetistiricileri birligiyle beraber koordineli bir çalismamiz var. Tüm ballarimiz aricilar birligi tarafindan aricilardan toplandiktan sonra tesisimize gelmeden 2 asamali analizlere tabii tutuluyor üniversitedeki uzmanlarca. Ardindan bu analizler karekoda yükleniyor, karekod sistemini tüketicilerimiz okuttugu zaman balin içerigindeki tüm degerleri görebiliyor. Ayni zamanda üniversitenin hologram etiket takip sistemiyle de bunu güvence altina almis oluyoruz. Bu nedenle ülkemizde bir farkindalik olusturdugumuza inaniyoruz. Bingöl balinin hak ettigi degeri daha fazla sergiledigimize inaniyorum. Zaten bu yapmis oldugumuz çalismalar hem ilk niteligi tasimakla birlikte hem de Ingiltere’de almis oldugumuz ödülle beraber balin ragbetini arttirmis oldu."
Kaynak: İHA