Bagdat Is Birligi Ve Ortaklik Konferansi'nda Irak'a Destek

Ürdün’de düzenlenen Bagdat Is Birligi ve Ortaklik Konferansi’ndan Irak’a destek geldi.

Bagdat Is Birligi Ve Ortaklik Konferansi'nda Irak'a Destek


Türkiye, Birlesik Arap Emirligi, Misir, Suudi Arabistan, Katar, Iran, Irak ve Fransa katilimiyla Ürdün’ün baskenti Amman’da 2. Bagdat Is Birligi ve Ortaklik Konferansi düzenlendi.

Konferansa, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Krali II. Abdullah, Irak Basbakani Muhammed Siya Sudani ve Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin ile diger ülkelerden temsilciler katildi.

Irak, Suriye, Lübnan, terörle mücadele, gida ve enerji güvenligi ve Iran ile ilgili konularin ele alindigi konferansta konusma yapan Türkiye’nin Ürdün Büyükelçisi Ismail Aramaz, Türkiye’nin her alanda Irak’a yardim etmeye hazir oldugunu vurguladi. Türkiye’nin Irak ile dengeli diplomatik iliskiler kurmaya hazir oldugunu dile getiren Aramaz, iki ülke arasindaki sorunlarin çözüme kavusabilecegini söyledi.

Türkiye’nin Irak’in istikrarina destek verdigini vurgulayan Aramaz, “Türkiye, Irak’in bölge ülkeleriyle dengeli iliskiler kurmasindan yanayiz” ifadelerini kullandi.

“Irak topraklari herhangi bir komsu ülkeye saldirmak için kullanilmasina izin verilmeyecek”

Irak Basbakani Muhammed Siya Sudani ise konusmasinda, güçlü ulusal ve bölgesel ortaklik insasi için hükümetinin açik program izledigini söyledi.

Bagdat Is Birligi ve Ortaklik Konferansi kurulusunun amaci, Irak ile bölgesel ve dost ülkeler arasindaki isbirligi ve ortakligi güçlendirmek oldugunu ifade eden Sudani, ülkesinin bölgesel çevresiyle entegre baglantisini saglamak için hükümetinin açik program izledigini söyledi.

Sudani, özel sektörün gelistirilmesi araciligiyla ülkesindeki issizlik sorununa çözüm üretmek istedigini dile getirerek, ülkesinin topraklarinin herhangi bir komsu ülkeye saldirmak için kullanilmasina izin vermeyeceklerini belirtti.



Konferansta konusan Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise, ülkesinin Irak’in güvenligi, egemenligi ve istikrarini saglamak için verdigi sözü yeniledi. Irak’in istikrarini saglamak için komsulariyla sorunlarini çözmek gerektigini söyleyen Macron, konferansa katilan tüm ülkelerin Irak ve bölgenin güvenligi ile huzurunun saglanmasi için çaba harcadigini söyledi.



Ortak bildiri yayinladi

Konferansin ardindan yayinlanan ortak bildiride, bölge ülkelerinin terörle mücadelede Irak’in yaninda oldugu ve konferansa katilan tüm ülkelerin terörü kinadiklari dile getirildi.

Katilimcilarin Irak’in hukuk devleti olma yolundaki çabasini destekledikleri aktarilan bildiride, Irak’in kalkinmasi ve ilerlemesi için destek verildigi vurgulandi. Bildiride, Irak’in enerji, su, elektrik, gida, saglik güvenligi, ulasim, altyapi projeleri ve iklim koruma dahil olmak üzere birçok alanda kapsamli kalkinma ve ekonomik entegrasyon ile isbirligi insa etme çabalarinin desteklendigi ifade edildi.

Irak, Ürdün ve Misir arasindaki üçlü isbirliginin önemine deginilen bildiride, basta elektrik altyapi projeleri olmak üzere tüm ekonomik projelerde isbirliginin gerektigi kaydedildi.
Kaynak: İHA