Golbol A Milli Takimi, Sampiyona Öncesi ASÜ'lülerle Bulustu
Portekiz’de düzenlenecek olan Dünya Sampiyonasina Aksaray’da hazirlanan A Milli Erkek Golbol Takimi sporculari Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ögrencileri ile bir araya geldi. “3 Aralik Dünya Engelliler Günü Farkindalik Programi” çerçevesinde gerçeklestirilen bulusmada, engellerin ortadan kaldirilabilmesi için is birligi içinde yapilmasi gereken çalismalara dikkat çekildi.

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan verilen “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” çerçevesinde ASÜ’nün 29 bayrak ödülü alarak Türkiye birincisi oldugunu hatirlatan Rektör Sahin, “Her zaman söyledigimiz gibi, biz ödül almak için degil zaten ödevimiz oldugu için engelsiz kampüs çalismalarini sürdürüyoruz. Ödüller, yapip ettigimiz islerin bir karsiligi olarak geliyor. Biz samimi biçimde gayret gösteriyoruz. Bu yil Türkiye birincisi olan üniversitemiz geçen yil da ikinci olmustu” dedi.
“Bahar döneminde hep birlikte golbol oynayacagiz”
Düzenlenen programin, Kasim Ayinin ilk günlerinde Golbol Milli Takiminin antrenmanini ziyarette sekillendigini hatirlatan Rektör Prof. Sahin, bahar döneminde, kampüs içinde kurulacak takimlarla milli sporcularin ortak golbol maçlari yapacaklarini söyledi.
Bu maçlardaki temel hedeflerinin takimlarin birbirini yenmesi degil engellilerle ilgili çalisma alanlarina dikkat çekmek oldugunu dile getiren Prof. Dr. Sahin, “Biz gençlerimizle bir golbol müsabakasinda beraber olduk. Simdi kendi hikâyelerini anlatacaklar. Onlari tanimaktan dolayi çok mutluyuz. Yaptiklari sporda çok önemli basarilar elde ediyorlar ve bizleri gururlandiriyorlar. Kendilerine kisa süre sonra yapilacak sampiyonada da basarilar diliyoruz” diye konustu.
“Egitsel, fiziksel ve sosyal alanda çalismalar var”
Engelli Ögrenci Birim Koordinatörü Arastirma Görevlisi Cahit Sahin de törende kisa bir konusma yapti ve ASÜ’de engellerin ortadan kaldirilmasina dair yapilan çalismalari anlatti. Kampüs içinde engelli ögrencilerin tamamina egitsel, fiziksel ve sosyal olarak bagimsiz bir hayat sürebilmeleri için gerekli ortami saglamaya çalistiklarini anlatan Cahit Sahin, “Bu çerçevede kendimize akademik, fiziksel ve sosyal erisilebilirlik hedefleri belirledik. ‘Her bireyin ve ögrencinin egitim hakki vardir’ ilkesinden yola çikarak tüm ögrencilerimizin ayni düzeyde ve ayni ortamda egitim alinmasini hedefliyoruz. Hiç kimsenin özel durumundan dolayi magdur olmamasini istemiyoruz” ifadelerini kullandi.
“Hissedilebilir yüzey çalismalari ulasimi kolaylastirdi”
Fiziki erisilebilirlik çerçevesinde çok ciddi düzenlemeler yapildigini ve her geçen gün bu alanda daha iyi bir noktaya geldiklerini vurgulayan Cahit Sahin, “Kampüsteki hissedilebilir yüzeyler sayesinde ögrenciler istedikleri alana erisebiliyor. Merdiven baslarinda siyah bant uygulamasi yaptik. Engelli ögrencilerimiz için asansörlerimiz var. Tüm bunlarin ötesinde biz, engelli ögrencilerimizle sürekli iletisim halindeyiz. Her egitim-ögretim yilinda ögrencilerimize oryantasyon programimizi düzenliyoruz” dedi.
Egitimdeki erisilebilirlik çalismalarini da izah eden Rektör Sahin, söyle devam etti: “Engelli ögrencilerimizin bilgiye, yasitlari ile ayni anda, ayni düzende ve ayni oranda erisebilmesini saglamak en temel hedefimiz. Yönetmelikleri genislettik, sinav biçimlerini düzenledik, kütüphaneyi gelistirdik.”
“Türkiye’de engelli olmak çok da kolay degil”
Açilis konusmalarinin ardindan kürsüye gelen Golbol A Milli Takim Kaptani Hüseyin Alkan, kendi hikâyesi üzerinden egitimle ve sporla tanisma sürecini anlatti. Engelli olmanin bu ülkede çok da kolay olmadigini ancak bilinç düzeyinin yükselmesi ile engellerin ortadan kaldirilmasinin mümkün oldugunu dile getiren Alkan, alti yasinda sag, 18 yasinda da sol gözünü kaybettigini belirtti.
Ilkokul besinci sinifa kadar okuduktan sonra 18 yasina kadar egitim hayatindan uzak kaldigini, o dönem duyarli bir ögretmeni araciligiyla egitim-ögretimle yeniden tanistigini kaydeden Kaptan, “18 yasinda altinci sinifa baslamak imkânsiz gibi görünüyor. Ancak Erzurum Görme Engelliler Okulu Müdürümüzün destegi ile bunu basardim ve hayat benim için yeniden basladi” seklinde konustu.
“Hedef 2024 Paris Paralimpik Oyunlarina katilabilmek”
Sporun ve egitimin her insanda oldugu gibi engelli bireylerin üzerinde de çok olumlu etkileri oldugunu anlatan Hüseyin Alkan, “Golbol sporu ile tanistiktan sonra baska bir ufuk ortaya çikti. Bu spor dalinda çok önemli basarilar elde ettik. 2012 yilinda ülkemiz ilk kez bu alanda bronz madalya kazandi. Biz, hem Cumhuriyet tarihinde bir ilki basardik hem de engelli bireylerin bu alanda büyük basarilar elde edebilecegini kanitlamis olduk. Bunun ötesinde üç farkli paralimpik oyunlarina katiliyoruz. Bu da ülkemiz açisindan bir ilk. Su anda da 2024 Paris Paralimpik Oyunlari için bir hafta sonra Portekiz’de düzenlenecek olan Dünya Sampiyonasina hazirlaniyoruz. Aksaray’da olmaktan büyük keyif duyuyoruz” diye konustu.
Kasim ayi baslarinda Rektör Sahin’in antrenman ziyaretinde “Dur Leyla” isimli bir türküyü seslendiren milli sporcu Tuncay Karakaya, düzenlenen etkinlikte sahneye çikti ve mini bir dinleti sundu. Belge takdimlerinin ardindan ASÜ’lüler milli takima bir sürpriz yapti ve “Bir Oluruz Yolunda” isimli sarkiyi söyledi.