Üniversite Ögrencileri Tarihi Süleymaniye Mahallesini Kesfetti

Gümüshane’nin eski yerlesim yeri olan ve camisiz minareleriyle bilinen tarihi Süleymaniye Mahallesi’ne düzenlenen yürüyüste özellikle üniversite ögrencileri mahalleyi kesfetmenin heyecanini yasadi.

Üniversite Ögrencileri Tarihi Süleymaniye Mahallesini Kesfetti
Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ve Herkes Için Spor (HIS) Federasyonu Gümüshane Il Temsilciligi’nin ortaklasa düzenledigi etkinlikte araçlarla mahalleye ulasan sporcular 3. derece kentsel ve dogal sit alani olan bölgeyi karis karis gezdi.

Geçmisin izlerini tasiyan camiler, minareler, kiliseler, hanlar, köprüler, hamamlar ve dükkanlar gibi 30’dan fazla tarihi eserin günümüze ulastigi, Türk, Rum ve Ermenilerin yüzyillarca birlikte hosgörü içerisinde yasadigi, cami ile kilisenin yan yana oldugu mahalledeki yürüyüste katilimcilar günesli havanin tadini çikardi.

Eski dönemde çikarilan maden ocaklarinin gözlemlenebildigi etkinlikte katilimcilara kurum tarafindan ücretsiz çorba ve çay ikram edilirken Türkiye’nin degisik bölgelerinden üniversite okumak için Gümüshane’ye gelen ve ilk defa Süleymaniye Mahallesine gelen çok sayida ögrenci yine gelmek istediklerini söyledi.



Etkinlikte katilimcilar Gümüshane Valiligi tarafindan hazirlattirilan “Kültür Rotalari ve Turizm Kesif Rehberi” ile toplamda 379 kilometre uzunlugundaki 33 yürüyüs rotasi, 10 bisiklet rotasi ve 5 jeep safari rotasindan olusan kültür rotalarindan birisi olan 6,5 kilometrelik Süleymaniye Rotasini gerçeklestirdi.

“Muhtesem bir cografya, çok güzel bir havada etkinlik düzenledik”

Yürüyüsün ardindan bir açiklama yapan Gençlik ve Spor Il Müdürü Mücahit Atalay, “Gençlik ve Spor Il Müdürlügü olarak daha önce Örümcek Ormanlari, Artabel Gölleri Tabiat Parki gibi etkinlikler yapmistik. Bugün de Gümüshane’nin tarihi, kültürel mekanlarindan birisi olan Süleymaniye Mahallesinde yaklasik 100 kisilik ögrenci grubumuzla birlikte doga, tarih ve kültür eksenli bir yürüyüs düzenledik. Tarihi alanlari, tarihi mekanlari alaninda uzman kisilerin anlatimiyla gençlerimiz görme imkanina sahip oldular, tarihi süreçlerini de ögrenme firsatini yakaladilar. Muhtesem bir cografya, çok güzel bir havada etkinlik düzenledik. Gençler için hem sportif bir aktivite hem de onu destekleyici tarihi, kültürel alanlardaki bir etkinlik oldu. Bütün katilimcilara tesekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte ögrencilere ve diger katilimcilara rehberlik yapan Valilik Basin ve Halkla Iliskiler Müdürü Engin Dogru ise kadim sehir Süleymaniye’de 32 tarihi noktayi 6,5 kilometrelik patika ile dolasarak tanimaya ve tanitmaya çalistiklarini söyledi.



“Bizim için güzel bir tecrübe oldu”

Gümüshane Üniversitesi ögrencilerinden Sedef Kara da ilk kez Süleymaniye Mahallesinden çok etkilendigini ve çok begendigini belirterek, “Özellikle kiliseler, camiler, hamamlar çok dikkatimi çekti. Bizim için güzel bir tecrübe oldu. Yine yapilirsa yine gelirim. Geçmiste burada yasayanlarin farkli dinlerde olmalarina ragmen hosgörü içerisinde yüzyillarca yasadiklarini, kilise ve caminin yan yana oldugunu gördüm” ifadelerini kullandi.

Bir diger ögrenci Tufan Yörük te “Buraya ilk defa geldim ve çok etkilendim. Eskiye dair çok sayida eseri görme firsati bulduk. Burasi Gümüshane’nin gezilip görülecek yerleri arasinda. Herkese gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

Kaynak: İHA