Yaban Keçilerinin Cinsiyeti, Yasi Ve Türleri Belirleniyor

Doga Koruma ve Milli Parklar Adiyaman’da Sube Müdürlügü ekipleri yaban hayatinin önemli unsurlarindan birisi olan yaban keçilerinin envanterini çikartiyor.

Yaban Keçilerinin Cinsiyeti, Yasi Ve Türleri Belirleniyor
Sabahin ilk isiklariyla birlikte Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ekipleri, rakimi 2 bin 500 metreye kadar çikan dag ve tepelerde yaban keçilerinin yasi, cinsiyeti ve türlerinin yer aldigi envanterini çikartiyor.

Türkiye’de yaban keçilerinin yogun olarak yasadigi Adiyaman’da 10 farkli bölgede envanter çalismasi 12 kisiden olusan 3 ekip ile yaklasik 2 hafta sürecek.

Doga Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlügü Yaban Hayati Sube Müdürü Veteriner Hekim Resat Ektiren envanter çalismasiyla ilgili yaptigi açiklamada, “Doga Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlügümüz Adiyaman Sube Müdürlügümüz çalisma alanlarindaki sahalarimizda, Ülkemizde dogal olarak bulunan otçul büyük memelilerden yaban keçisi envanteri yapilmaktadir. Yaban hayati yönetiminde dogru kararlar alabilmek için yaban hayvani popülasyonlarinin birey sayisi, bunlarin yas ve cinsiyet durumlari, dogal yavrularin yasama oranlari gibi popülasyon dinamigine iliskin temel bilgilere gerek duyulmaktadir. Bu bilgilerin elde edilmesi etüt envanter çalismalariyla gerçeklesebilmektedir.

Belirli araliklarla tekrar edilen envanter çalismalariyla sürekli güncellenen veri tabanlari Türkiye’nin ve ilimizin yaban hayati varligina ve dagilimina dair son derece saglikli ve aydinlatici bir bakis getirmektedir. Bu sebeple Bakanligimiz 3. Bölge Müdürlügümüzce her yil düzenli olarak, gelismis ülkelerde de kullanilan alana özgü bilimsel metotlarla 3 ekip ve 10 noktada 2 hafta süren bir envanter çalismasi yapilmaktadir. Yapilan bu envanter çalismalari ayni zamanda saha ile ilgili planlara da bilimsel altlik olusturarak, yapilacak faaliyetlere de yön vermektedir” ifadelerini kullandi.

Önceki yillarda yapilan sayimlarda yaban keçisi sayisinin 3 binin üzerinde oldugu biliniyor.
Kaynak: İHA