'Seker Hastaligi Ilaç Olmadan Yüzde 77 Oraninda Gerileyebilir'

Seker hastasi olmanin önlenebilecegini ifade eden Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Emel Yigit Karakas, “Son yapilan çalismalara göre yeni tani almis 1 yil ve daha az süredir var olan seker hastaliginin bu sayilan önerilerle ilaç kullanimina baslanmadan yüzde 77 oraninda gerileyebiliyor ve kan sekerinin hedef degerlere ulasabiliyor” dedi.

'Seker Hastaligi Ilaç Olmadan Yüzde 77 Oraninda Gerileyebilir'
Seker hastaligindan korunmanin yollarindan bahseden Dr. Emel Yigit Karakas, “Özellikle karbonhidrattan fakir, sebze ve lif açisindan zengin beslenme, günde 30 dakikadan az olmamak kaydiyla düzenli egzersiz ve günde 7-8 saat düzenli uyku ile diyabet gelisiminin önüne geçilebiliyor” seklinde konustu.

“Böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur”

Diyabetin, vücudun sekeri (glikoz) hücrelerine alamadiginda ve onu enerji için kullanamadiginda ortaya çiktigini söyleyen Dr. Emel Yigit Karakas, “Seker tüm organ ve dokularin fonksiyonlarini yerine getirebilmesi için gerekli olan en önemli enerji kaynagi yani yakittir. Dokulara enerji üretimi için giremeyen seker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan sekeri yüksekligi kalbiniz kan damarlariniz, sinir uçlariniz, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.

Seker hastaliginin 2 ana baslikta incelendigini ve risk faktörlerinin de bu gruplamaya göre belirlendigini belirten Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Emel Yigit Karakas, “Eger kan sekeri yüksekligi vücudunuzda insülin üretiminin azalmasi veya olmamasi nedeni ile yükseliyor ise bu insülin bagimli veya Tip 1 seker hastaligi, pankreasiniz insülin üretiyor ancak vücudunuzun hücreleri buna yanit vermiyor ise bu Tip 2 seker hastaligidir. Daha az görülen diger seker hastaligi tipleri de Gestasyonel (gebelik sekeri) diyabet, monojenik genetik geçisli Moody olarak adlandirilan seker hastaligi, geç baslangiçli LADA otoimmün diyabetes mellituslar, ilaç ve kimyasal maddelere maruziyet sonrasi olusan seker hastaligi sayilabilir” ifadelerini kullandi.

“Günde 7-8 saat düzenli uyku”

Seker hastasi olmanin önlenebilecegini belirten Karakas, “Özellikle karbonhidrattan fakir, sebze ve lif açisindan zengin beslenme, günde 30 dakikadan az olmamak kaydiyla düzenli egzersiz ve günde 7-8 saat düzenli uyku ile diyabet gelisiminin önüne geçilebiliyor” dedi.

Karakas, “Son yapilan çalismalara göre yeni tani almis 1 yil ve daha az süredir var olan seker hastaliginin bu sayilan önerilerle ilaç kullanimina baslanmadan yüzde 77 oraninda gerileyebiliyor ve kan sekerinin hedef degerlere ulasabiliyor. Ancak bu durum otoimmünite ve diger nedenlere bagli pankreas hasari nedeni ile ortaya çikan insülin yoklugu nedeni ile olusmus seker hastaligi varliginda geçerli olmayabiliyor. Öngörülemeyen nedenlere bagli olusmus bu seker hastaligi türü için tedavi yönetimi giderek gelismekte ve adacik hücre nakli gibi yeni tedavi modelleri denenmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA