Sehzadelerin Pusideleri Samsun'da Ilmek Ilmek Isleniyor Açiklamasi 1-2 Yil Sürüyor

Samsun Olgunlasma Enstitüsü, sehzadelerin sanduka pusidelerini ilmek ilmek isliyor. Suana kadar Sehzade Selim, Sehzade Orhan, Sehzade Hasan ve 4. Sultan Mustafa’nin pusidelerini yapan Enstitü, çalismalarina devam ediyor.

Sehzadelerin Pusideleri Samsun'da Ilmek Ilmek Isleniyor Açiklamasi 1-2 Yil Sürüyor
Büyüklügüne göre ortalama yapimi 1 ile 2 yil arasinda süren pusideler, Osmanli döneminde mezar sandukalarinin üzerine örtmek için kullanilirdi. Zamanla yipranan pusideler 2016 yilinda Milli Egitim ile Kültür ve Turizm Bakanliklari arasinda imzalanan protokolle yenileniyor. Türkiye’de dört bir yanindaki olgunlasma enstitülerinde pusideler ilmek ilmek isleniyor. Samsun Olgunlasma Enstitüsü’nde 7 kisilik ekip sehzadelerin pusidelerini örüyor. Maras isi teknigiyle ilmek ilmek islenen pusideler Istanbul Sabanci Olgunlasma Enstitüsü’ne gönderiliyor.

1 ile 2 yil arasi sürüyor

Çalismalar hakkinda bilgi veren Samsun Olgunlasma Enstitüsü’nde El Sanatlari Teknolojisi Nakis Ögretmeni Ayse Sagdis, "Pusidenin Farsça anlami ’örtü’ demektir. Osmanli’da mezar sandukalarinin üzerine örtülen örtüleri ifade eder. Pusideler islenmeye baslanmadan önce desen kaliplari hazirlanir. Vektörel çizimleri yapilan desenler lazer kesimi ile çirisli karton, deri veya köseleden oyularak çikartilir. Oyularak çikartilan desenler özel kadife üzerine yerlestirilip sim ipler ile islenmeye baslanir. Maras isi dedigimiz teknik ile islenir. Ilk pusidemiz 4. Sultan Mustafa pusidesidir. Daha sonra Sehzade Selim, Sehzade Orhan, Sehzade Hasan pusideleri tamamlanmistir. Su anda Sehzade Numan Pusidesi devam etmektedir. 4 tane pusidemiz tamamlandi 5. pusidenin islemleri devam etmektedir. Pusidelerin yapimi büyüklügüne göre degismektedir. 1 ile 2 yil arasinda sürmektedir. Pusidelerimizin yapimi bitirildikten sonra Istanbul Sabanci Olgunlasma Enstitüsü’ne gönderilip dikim ve ütü islemleri yaptirilmaktadir. Hazir hale getirildikten sonra bu sekilde türbelere yerlestirilmektedir. Usta ögreticilerimizi sinav yaparak aliyoruz" dedi.

Ayak, bas ve gövde kisim olmak üzere 3 bölümden olusan pusidelerin üzerinde Arapça, "La Ilahe Illallah, El-Melikül Hakkul Mübin", diger tarafina da "Muhammedün Resulullah, Sadikul Vâdil Emin" yazilari yaziyor.
Kaynak: İHA