Okul Öncesi Egitim, Çocuklarin Gelisim Sürecini Hizlandiriyor

Ortalama 0 ile 6 yas arasindaki çocuklar için kabul edilen okul öncesi egitimi, çocuklarda ögrenmeye ilgi uyandirmak ve var olan yeteneklerini görünür kilmak için önemli bir dönemdir. Egitimciler bu dönemdeki egitimin çocuklarin gelisim süreçlerini hizlandirmak için önemli bir basamak oldugunu söyledi.

Okul Öncesi Egitim, Çocuklarin Gelisim Sürecini Hizlandiriyor
Okul öncesi egitim döneminde çocuklarin egitim gördükleri yapilarin çocuklarda fiziksel ve psikolojik gelisimleri açisindan önemli olduguna deginen Diyarbakir Il Milli Egitim Sube Müdürü Ahmet Tekin, Diyarbakir’da 2020-2021 egitim ögretim yilinda 62 olan anaokulu sayisinin 122’ye ulastigini söyledi.



Çocuklara okul öncesi egitimde ilkögretime hazirlanirken, paylasma, dayanisma ve sosyallesme ögretildigini ifade eden Tekin, “Okul öncesi egitimi, çocuklarin gelecekleri için onlarin ögrenme, anlama kapasitelerini arttirmak ve gelisim sürecini hizlandirmak için önemli bir basamaktir. Bu dönemde çocuklarin egitim gördükleri yapilarda, çocuklarin fiziksel ve psikolojik gelisimleri açisindan oldukça önemlidir. Ilkokul öncesi görülen egitim, özellikle çocuklarda olusabilecek kaygi, stres ve korku gibi endise verici durumlarin önüne geçme babinda okul öncesi egitim önemli bir basamaktir. Biz de Diyarbakir Il Milli Egitim Müdürlügü olarak çesitli çalismalar ve projeler yürütmekteyiz” dedi.

Diyarbakir’da anaokulunda egitim gören ögrenci sayisinin 12 bin 609’dan, 21 bin 600 ögrenciye çikarildigini söyleyen Tekin, “Il Milli Egitim Müdürlügü olarak bizim geçen sene 60 olan anaokulu sayimiz, bu yil yüzde 98’lik bir artis ile 122 anaokulu sayisina ulasmis durumdayiz. Bu baglamda temel egitimde 10 bin okul projemiz hayata geçmisti. Okul öncesinde yeni fiziki mekanlar olusturma çerçevesinde 150 yeni ana sinifi açilarak, toplamda bin 200 ana sinifi sayisina ulasildi. Yine okul öncesi egitimi ile ilgili yapilan çalismalar sonucunda anaokulu ögrenci sayimiz 12 bin 609’dan 21 bin 600 ögrenciye çikarildi. Okul öncesi derslik sayimiz ise 599’dan 768’e çikarildi. Öte yandan egitimde firsat esitligini güçlendirmek için yapilan ücretsiz yemek ve beslenme hizmetinde, Diyarbakir’da okul öncesinde 53 okulda 3 bin 827 ögrenciye ise beslenme hizmeti saglaniyor” ifadelerinde bulundu.

“Okul öncesi egitimini alan ile almayan ögrenci arasinda fark var”

Okul öncesi egitimini olmazsa olmaz bir gerçeklik olarak kabul ettiklerini dile getiren Kayapinar Ilçe Milli Egitim Müdürü Kayahan Subasi, bu dönemde görülen egitim ile okul hayatina ilk adimin atilmis oldugunu belirtti.

Okul öncesi egitimin saglikli bir sekilde yürütüldügü zaman, sonraki kademelerde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde de bu egitimi alan ögrenci ile almayan ögrenci arasinda farklilik görüldügünü belirten Kayapinar Ilçe Milli Egitim Müdürü Kayahan Subasi, “Ülke olarak okul öncesi egitime yapilan bir katki, ileriki yillarda büyük bir katma deger olarak karsimiza çiktigini çok rahat bir sekilde görebiliyoruz. Dolayisiyla Kayapinar ilçemiz içerisinde okul öncesi çagina gelmis olan bütün çocuklarimizin bu egitim faaliyetlerinden faydalanmasi konusunda il olarak tüm imkanlari seferber ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bize çok fazla katkisi oldugunu düsünüyoruz”

Okul öncesi egitiminin 5 yasindaki kizi Tuana Mina Yanmaz’a büyük katkilarin oldugunu ifade eden Gaye Burcu Yanmaz ise, söyle konustu:

“Öncelikle kizimin kendini ifade etmesi, toplum içerisinde nasil davranmasi gerektigi konusunda faydasi oldu. Toplum kurallarini ayni zamanda akademik anlamda da ilkögretime ve akademik yasama hazirlik asamasi için bize çok fazla katkisi oldugunu düsünüyoruz. Kizimin kendi temizligini kendisi yapmasi, arkadaslari içerisinde nasil davranmasi gerektigini ögrenmesi ve ayni zamanda aileden bagimsiz bir birey oldugunu anlamasi açisindan okul öncesi egitiminin yararli ve gerekli oldugunu düsünüyorum.”
Kaynak: İHA