Mühendislik Harikasi 'Bitlis Çayi Viyadügü' Açilis Için Gün Sayiyor

Bitlis-Diyarbakir karayolu üzerinde bulunan ve ‘Bitlis Çayi Viyadügü’ olarak adlandirilan bölgenin en büyük köprüsü açilis için gün sayiyor.

Mühendislik Harikasi 'Bitlis Çayi Viyadügü' Açilis Için Gün Sayiyor
Viyadük önümüzdeki günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ise video konferans yoluyla katilmasiyla törenle ulasima açilacak. Türkiye’de Osman Gazi Köprüsünden sonra itme sürme teknigini ile yapilan Bitlis Çayi Viyadügü asfalt seriminden sonra isiklandirmalarinin da yapilmasinin ardindan tamamlanarak trafige açilacak. Bitlis-Diyarbakir yolu üzerinde bulunan ve her yil kis aylarinda heyelan nedeniyle geçisi zor olan bölgede insa edilen çelik köprü bölgede ilk olurken, Türkiye’de ise nadir uygulanan projelerden biri oldu. Bitlis Çayi viyadügünün bir kilometre olup iki kenar ayak ve 10 orta ayak olmak üzere maksimum açikligi ise 90 metredir. Ayni zamanda ayak yüksekligi 54 metredir. Bu proje itme-sürme teknigiyle yapilirken, çelik konstrüksiyon olup 14 bin 700 ton agirliga sahip.

Konuyla ilgili açiklama yapan Bitlis Valisi Oktay Çagatay, “Bu viyadük yillarin korkulu mevkisi olarak adlandirilan Bitlis deresi olarak bilinen yolun yükünü çok ciddi anlamda rahatlatmis olacak. Bitlis-Diyarbakir karayolu Bitlis deresi mevkiinde Bitlis Çayi Viyadügü olarak adlandirdigimiz yapi yaklasik iki yil önce imalatina baslanmis bir yapiydi. Atilan son kat asfalt ile beraber vatandaslarimizin kullanimina hazir duruma geldi. Aydinlatmasini da bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ayin 22’sinde video konferans yoluyla Cumhurbaskanimizin koordinesinde ve katilimlari ile biz Bitlis çayi viyadük’ünü açmis olacagiz. Bu viyadük yillarin korkulu mevkisi olarak adlandirilan Bitlis deresi olarak bilinen yolun yükünü çok ciddi anlamda rahatlatmis olacak. Çünkü o mevkide özellikle kis aylarinda ciddi anlamda heyelan yasiyorduk. Vatandaslarimizi bu heyelan ve riskten kurtarmis olacagiz. Vatandaslarimiz itme sürme teknigi ile yapilmis olan dünyanin teknik anlamda çok nadir bir eserlerinden birisi olan Bitlis Çayi Viyadük’ünde seyahat etmenin keyfini ve huzurunu yasayacak” diye konustu.

Kaynak: İHA